Αναψε τις μηχανες προβολων του το 39ο Φεστιβαλ Ταινιων Μικρου Μηκους Δραμας και το 22ο Διεθνες

Η γιορτή τον μικρομηκάδων άνοιξε χθες τις πύλες της

Τις μηχανές προβολών του άνοιξε χθες το 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το 22ο Διεθνές, στην Αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου της Δράμας όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των δύο Φεστιβάλ.
 
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου 2016, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Φεστιβάλ Ανέστης Τερζής και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος υπογράμμισαν την αξία της διοργάνωσης, την πεποίθηση τους για τη στήριξη του Φεστιβάλ, ενώ παράλληλα απεύθυναν κάλεσμα στους πολίτες να γεμίσουν τις αίθουσες προβολών και να επισκεφθούν όλους τους χώρους και τις δράσεις του Φεστιβάλ. 

Χριστόδουλος Μαμσάκος «Καλωσορίζουμε στη Δράμα τη γιορτή του πολιτισμού» 

«Για 39η χρονιά υποδεχόμαστε στη φιλόξενη Δράμα, τη μεγάλη γιορτή του Κινηματογράφου. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ανοίγει τις πόρτες του στον κόσμο της έβδομης τέχνης. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί, συντελεστές και λάτρεις του κινηματογράφου δίνουν στη Δράμα το ραντεβού τους, μπροστά στη μεγάλη οθόνη». Με τις λέξεις αυτές ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος ξεκίνησε την τοποθέτηση του και συνέχισε λέγοντας ότι «ο κινηματογράφος είναι ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Δράμας, αφού εδώ θεμελιώθηκε και αναδείχθηκε το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους».
 
Ο Δήμαρχος Δράμας αναφέρθηκε στην πόλη της Δράμας, αλλά και στις προετοιμασίες της διοργάνωσης σημειώνοντας πως «μια φιλόξενη πόλη, που φωτίζει και φωτίζεται από την λάμψη της έβδομης τέχνης μοιράζεται την αγάπη της για τον πολιτισμό, αγκαλιάζει τον κινηματογράφο και υποδέχεται καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Με πολύμηνη προετοιμασία και με βλέμμα στο μέλλον διατηρούμε άσβεστη τη φλόγα του κινηματογράφου εξακολουθώντας να παραμένει το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ποιοτικό σε πανελλαδικό και σε διεθνές επίπεδο. Με πολυάριθμες προβολές ταινιών, με διάφορα εργαστήρια και με διάφορες δράσεις συνδυάζουμε την ενημέρωση και την ψυχαγωγία».
 
Ο κ. Μαμσάκος έδωσε τα συγχαρητήρια του σε όλους όσους εργάστηκαν και συνέδραμαν για τη φετινή διοργάνωση λέγοντας ότι «αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στο Διοικητικό Συμβούλιο, στον καλλιτεχνικό διευθυντή στους υπαλλήλους του Φεστιβάλ και φυσικά σε όλους του καλλιτέχνες που κατέθεσαν τα έργα τους για τα απολαύσουμε το προσεχές διάστημα.
 
Καλωσορίζουμε στη Δράμα τη γιορτή του πολιτισμού, τον κόσμο της έβδομης τέχνης το 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας που τόσα χρόνια στηρίζουν αυτό το θεσμό να γευτούν και φέτος τη μαγεία του κινηματογράφου που την προσφέρει απλόχερα το Φεστιβάλ μας, το Φεστιβάλ της Δράμας». 

Ανέστης Τερζής «Οικονομικές δυσκολίες αλλά και βεβαιότητα για τη διοργάνωση» 

Στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διοργάνωση αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Φεστιβάλ Ανέστης Τερζής, υπογραμμίζοντας παράλληλα όμως τη βεβαιότητα του ότι το Φεστιβάλ θα συνεχίσει την πορεία του. Μεταξύ άλλων ο κ. Τερζής υπογράμμισε «δεν θέλω να σας κρύψω ότι δεν έχουμε τις πιο εύκολες χρονιές ως προς τη διαχείριση και αναφέρομαι μόνο στο οικονομικό κομμάτι. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό παίζει και ένα σπουδαίο ρόλο να ξεπερνάμε προβλήματα. Είναι ίσως ιστορική η στιγμή που ο Δήμος μπαίνει δυναμικά και οικονομικά , διότι με την πάροδο του χρόνου η οικονομική στήριξη του Φεστιβάλ από αρμόδιους φορείς αρχίζει και γίνεται όλο και πιο πενιχρή με αποτέλεσμα φέτος να έχουμε την κορύφωση της οικονομικής συμμετοχής του Δήμου στο θεσμό.
 
Αυτό δηλώνει και τη θέληση που υπάρχει από πλευράς Δημοτικής Αρχής ώστε ο θεσμός αυτός να στηριχτεί με οποιοδήποτε κόστος και να φτάσει εκεί που πρέπει, να κάνει τα βήματα που χρειάζεται μπροστά ούτως ώστε να εξασφαλίζουμε κάθε χρόνο την τέλεση του και να το κάνουμε κάθε χρόνο και καλύτερο».
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τερζής στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις και σημείωσε πως «είμαστε ευτυχείς που καταφέραμε για μία ακόμη φορά να φτάσουμε στην έναρξη του θεσμού και βέβαια να κάνω και μία αναφορά στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που και αυτό είναι θέση της Δημοτικής Αρχής να βγούνε πιο κοντά στην κοινωνία να πλησιάσουν πιο πολύ τους Δραμινούς να φύγουν από τα μέρη που επιλεκτικά υπήρχαν μέχρι σήμερα και δεν υπήρχε η προσβασιμότητα που έπρεπε. Βγήκαμε στην πλατεία της Δράμας να φωνάξουμε και να πούμε στους Δραμινούς, που είναι μέτοχοι στις εκδηλώσεις μας μαζικά, ότι ο θεσμός και φέτος θα τελεστεί. Να ζητήσουμε τη βοήθεια τους, η οποία έγκειται στο να γεμίσουν τις αίθουσες γιατί έτσι δίνουμε και ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τολμούν και επιβουλεύονται κατά καιρούς αυτό το θεσμό».
 
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού έκλεισε την τοποθέτηση του υπογραμμίζοντας πως «αυτός ο θεσμός είναι Δραμινός όσον αφορά τον τόπο τέλεσης και παγκόσμιος όσον αφορά την ακτινοβολία και την αίγλη του. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι, ότι είναι ένα Δραμινό δικαίωμα και ότι υπάρχει η βούληση της Δημοτικής Αρχής να στηριχθεί». 

Αντώνης Παπαδόπουλος «Είμαστε σε ένα σημείο καμπής» 

Την άποψη ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι τόσο θεσμικό όσο και κινηματογραφικό εξέφρασε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος σημειώνοντας πως «είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε και αυτό το φεστιβάλ. Είμαστε πράγματι σε ένα σημείο καμπής. Σε ένα σημείο καμπής για τον ελληνικό κινηματογράφο, για την ελληνική παραγωγή μικρού μήκους και για το ίδιο το φεστιβάλ. Η ελληνική παραγωγή είναι φέτος σε πολύ υψηλό βαθμό. Αυτό που διαπιστώσαμε την έκρηξη αριθμού και ποιότητας έρχεται να το πιστοποιήσει τώρα και να το επιβεβαιώσουν αυτή τη διαπίστωση και άλλα γεγονότα. Από κινηματογραφική άποψη είμαστε στο πιο ώριμο σημείο ως Φεστιβάλ. Από άποψη θεσμική είμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Οι μεγάλες αλλαγές, μετατοπίσεις και ανακατατάξεις που έχουν συμβεί στην ελληνική κοινωνία μας θέτουν ένα μεγάλο ερώτημα για το μέλλον του Φεστιβάλ. Το μέλλον δεν είναι καθόλου αβέβαιο είναι σίγουρο. Πρέπει όμως να διαπιστώσουμε μαζί με τον εταίρο του Δήμου, που είναι το υπουργείο Πολιτισμού την πρόθεση του, να συνεχίσει να μετέχει ενεργά. Γιατί το φεστιβάλ το έχει ανάγκη και είναι και δικό του παιδί το Φεστιβάλ».
 
Ο κ. Παπαδόπουλος απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους να παρακολουθήσουν τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις υπογραμμίζοντας πως «ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής σας διαβεβαιώνω ότι ερχόμενοι στις αίθουσες και στους άλλους χώρους του Φεστιβάλ θα έχετε να παρακολουθήσετε υψηλού επιπέδου πολιτιστικά δρώμενα. Καλούμε το κοινό και φέτος να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ, να το αγκαλιάσει όπως πάντα. Θέλω να ευχαριστήσω ως εκπρόσωπος της κινηματογραφικής κοινότητας η οποία πρέπει να αισθάνεται τυχερή που το Φεστιβάλ εδρεύει στην Δράμα. Να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ και τη Δημοτική Αρχή που χωρίς την υποστήριξη τους δεν θα γινόταν Φεστιβάλ. Εδώ και χρόνια λέω πως ο Δήμος είναι ο αιμοδότης. Φέτος είναι το άπαν του Φεστιβάλ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.