«Ρηξικελευθη τομη, το περασμα των νοσοκομειων σε ανθρωπους με τεχνογνωσια»

Σχόλιο της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών για την τοποθέτηση του νέου Διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής

Την τοποθέτηση του νέου διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γιώργου Φιλιππίδη, στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής που επιχειρείται στον χώρο της υγείας, σχολίασε το μέλος της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών κ. Αλέκος Σπανός. Ο κ. Σπανός επισημαίνει πως ο μεγάλος βραχνάς του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η υποστελέχωσή του, η οποία όμως δεν προέκυψε από το πουθενά, αλλά είναι απόρροια πολιτικών που εφαρμόστηκαν επί δέκα συναπτά έτη, ξεκινώντας ακόμη πριν την κρίση.
 
«Σε ευρύχωρους οικονομικά καιρούς δημιουργούνταν εν μία νυκτί διευθυντικές θέσεις, άνοιγαν καινούριες μονάδες χωρίς να εμπλουτίζονται με προσωπικό, γιατί προφανώς κάποιοι θεσμικοί και συνδικαλιστές του χθες δεν ήθελαν να ταράξουν τη νιρβάνα των κομματικών τους συντρόφων» σημειώνει, όμως εις βάρος των εργαζομένων, γιατί ουσιαστικά όλο το αποθεματικό χάθηκε, δημιουργήθηκαν δομές αποτρυγώντας νοσηλευτές από άλλες μονάδες με αποτέλεσμα να βλέπουμε μια υποστελέχωση.
 
«Η υποστελέχωση έχει όνομα και επώνυμο, και όλοι όσοι ωφελούνται από αυτό οφείλουν ένα μεγάλο συγγνώμη απέναντι στους σημερινούς εργαζόμενους και όχι να αξιώνουν ένα μεγάλο μερτικό του συνδικαλιστικού καμβά και να κατέχουν σήμερα μεγάλες και υψηλόβαθμες θέσεις» παρατήρησε.  

«Μέχρι το 2015 είχαν περάσει στο ΕΣΥ ένα τεράστιο πωλητήριο» 

«Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015», σημειώνει ο κ. Σπανός, «το ΕΣΥ κατέρρεε, την ίδια ώρα που του είχαν περάσει ένα τεράστιο πωλητήριο, με το κλείσιμο νοσοκομείων, κλινικών, καθώς και προσπάθειες να έρθουν οι εργαζόμενοι απέναντι στους πολίτες, ώστε να γίνουν ευκολότερα αποδεκτές οι απολύσεις τους, ως βαρίδια του προϊόντος που ήταν έτοιμοι να ξεπουλήσουν».
 
Άλλωστε, όπως υπενθύμισε, είχαν 8 χρόνια να προκηρυχθούν καινούριες θέσεις, με απλήρωτους εργαζομένους, εφημερίες, προμηθευτές και την είσοδο των εργολάβων που κόστιζαν πολλά στο Δημόσιο διατηρώντας «τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα κάτω από τη μύτη μας» όπως τα χαρακτηρίζει ο ίδιος.
 
Ασυδοσία στα υλικά, κλείσιμο ψυχιατρικών δομών, πεντάευρο, έλλειψη φαρμάκων αλλά και το κλείσιμο των νοσηλευτικών δομών οδηγώντας τα παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση, είναι μερικές μόνο από τις πληγές που σύμφωνα με τον κ. Σπανό είχαν καταφέρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο ΕΣΥ, με δομές παραδομένες σε κομματικού χαρακτήρα επιλογές. 

Αλλαγή πλεύσης με τεχνοκρατικές επιλογές 

Σήμερα όμως η κατάσταση θεωρεί πως έχει ξεκινήσει να αναστρέφεται, με την ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών ιατρών, 1.500 νέες προσλήψεις αλλά και νέες προκηρύξεις, καθώς και επαναλειτουργία των ψυχολογικών δομών.
Την ίδια ώρα πληρώνονται εφημερίες και δεδουλευμένα, με μεγάλες μάχες στην αντικατάσταση των εργολάβων, κατάργηση του πεντάευρου και επαναλειτουργία των νοσηλευτικών σχολών.
 
Ως πιο ρηξικέλευθή τομή όμως του σημερινού νοσηλευτικού συστήματος βλέπει ο κ. Σπανός το πέρασμα των νοσοκομείων σε ανθρώπους με τεχνογνωσία, καθ’ ύλην αρμοδίους και πλούσια βιογραφικά και μη κομματικό χαρακτήρα, δηλαδή το αυτονόητο. «Η σημερινή κυβέρνηση αναμετράται τόσο με τις εξαγγελίες όσο και με τη ριζοσπαστικότητά της, και όσο αναφορά την περίφημη αυτή αξιοκρατία, είναι μια έννοια που απουσιάζει τα τελευταία 40 χρόνια από τη χώρα όχι μόνο στο χώρο της υγείας» σχολιάζει χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Σπανός έχει στο παρελθόν υπάρξει ιδιαίτερα επικριτικός με τις πολιτικές που ασκήθηκαν από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί όμως πως τα θετικά θα πρέπει να αναδεικνύονται, και ένα από αυτά είναι, πέρα των προαναφερθέντων, ότι τα δημόσια νοσοκομεία παραδόθηκαν σε τεχνοκράτες και καθ’ ύλην αρμόδιους. Για αυτό και η παράταξη χαιρετίζει τις τεχνοκρατικές επιλογές του υπουργείου που μετουσιώνονται στην επιλογή του κ. Φιλιππίδη ως διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής, υποσχόμενος ως μέλος της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών ότι θα είναι αρωγοί και αλληλέγγυοι σε οτιδήποτε θετικό της σημερνής διοίκησης αλλά και κριτικοί απέναντι σε ό,τι πλήττει τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ελεύθερη πρόσβαση.
 
Αναφερόμενος τέλος στη συνέντευξη του νέου Διοικητή στην εφημερίδα μας, επανέλαβε την άποψη πως η στόχευση για δημιουργία νέου Νοσοκομείου αποτελεί μια μη βιώσιμη λύση, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο 35 χιλιόμετρα μακριά, χαιρετίζει δε την θέλησή του για τη δημιουργία νέων δομών στη Ροδόπη όσο αφορά την ψυχική υγεία, μη παραλείποντας να σχολιάσει με νόημα πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στην ψυχική υγεία των εναπομεινάντων υγειονομικών, ευχόμενος καλή επιτυχία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.