Ηρθε επιτελους η ωρα για την αναδειξη του ξεχασμενου μοναστικου κεντρου του Παπικιου Ορους!!!

Και των παραλιακών μετώπων Φαναρίου-Αρωγής και Ιμέρου-Πλατανίτη με ασφαλτοστρώσεις, ποδηλατοδρόμους, πάρκινγκ και πεζοδρομήσεις

Λίγες ημέρες πριν την τελική προθεσμία υποβολής των προτάσεων των εν δυνάμει μελλοντικών επενδυτών για την ένταξή τους στο τοπικό πρόγραμμα LEADER Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης, που λήγει στις 29 Αυγούστου, φαίνεται πως η Περιφερειακή Ενότητα της Ροδόπης έχει καταλήξει στα προτεινόμενα από την ίδια έργα που αναμένεται να λάβουν το πράσινο φως για την υλοποίησή τους στο πλαίσιο του νέου προγράμματος LEADER 2014-2020.
 
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «ΠτΘ» η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης κατέληξε σε προ ημερών σύσκεψη υπό τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Χρήστο Μέτιο, στο προσχέδιο των προτάσεων των υπό ένταξη έργων που θα καταθέσει στην Αναπτυξιακή Ροδόπης, η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα συνολικά 16 εκατ. ευρώ δια μέσω του LEADER εκ των οπoίων τα 8 εκ. ευρώ προορίζονται για τη Ροδόπη, 6 εκ. ευρώ για την Ξάνθη αλλά και 2 εκ. ευρώ για το LEADER αλιείας, το οποίο είναι κοινό για τις δύο περιοχές.
 
Οι προτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης κινούνται μάλιστα πάνω στην λογική του προγράμματος Leader που δεν είναι άλλη από την ολοκληρωμένη και πολυτομεακή ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, μέσα από έργα υποδομών για την διασύνδεση των διαφόρων τομέων ανάπτυξης με την οικονομία αλλά και την ανάπτυξη συνεργιών και επιχειρήσεων. Προτάσεις δε που σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο μελετητικής ωριμότητας. 

Σύνδεση της Μονής του Μάξιμου Καυσοκαλυβίτη με τον οικισμό του Σώστη και ανάδειξη των μονοπατιών των Βυζαντινών Μονών 

Μεταξύ αυτών λοιπόν ξεχωρίζει η πρόταση που αφορά στην ολοκληρωμένη παρέμβαση στο Παπίκιο όρος, που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Μονής του Μάξιμου Καυσοκαλυβίτη με τον οικισμό του Σώστη με εργασίες ασφαλτόστρωσης του δρόμου αλλά και την ανάδειξη των μονοπατιών των Βυζαντινών Μονών έως τον οικισμό της Κερασιάς, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό τα 1,8 εκατ. Ευρώ, αναδεικνύοντας ένα από τα ξεχασμένα κέντρα μοναχισμού στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής.
 

Οι υπόλοιπες προτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, επικεντρώνονται σε έργα επενδύσεων για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, αλλά και έργα υποδομής για τον αγροτικό πληθυσμό της Ροδόπης, ενώ το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του συνόλου αυτών αγγίζει τα 6,8 εκατ. ευρώ. 

Οι έξι προτάσεις 

Αναλυτικότερα οι προτάσεις αυτές έχουν ως εξής:
 
1. Ολοκληρωμένη παρέμβαση στο Παπίκιο όρος με την σύνδεση της Μονής του Μάξιμου Καυσοκαλυβίτη με τον Σώστη
Το έργο περιλαμβάνει την ασφαλτόστρωση του δρόμου από Σώστη έως την Μονή και την ανάδειξη των μονοπατιών των Βυζαντινών Μονών έως τον οικισμό της Κερασιάς. Εκτιμώμενο κόστος 1,8 εκατ. ευρώ
 
2.Ανάδειξη παραλιακής ζώνης Ιμέρου – Πλατανίτη
Το έργο αφορά ολοκληρωμένες παρεμβάσεις βελτίωσης της ασφάλειας της υφιστάμενης οδού, κατασκευή πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμου στους παραλιακούς οικισμούς, καθώς και την διαμόρφωση μονοπατιού πρόσβασης στην παραλία για τις κατασκηνώσεις της Ι.Μ.Μ.Κ. Εκτιμώμενο κόστος 2,0 εκατ. ευρώ.
 
3. Ανάδειξη παραλιακής ζώνης Φαναρίου – Αρωγής
Το έργο αφορά στην βελτίωση της υφιστάμενης οδού με κατασκευή ποδηλατοδρόμου, πεζοδρομίων και διαμόρφωση χώρων στάθμευσης. Εκτιμώμενο κόστος 1,0 εκατ. ευρώ
4. Ανάπλαση περιβάλλοντα χώρου Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος
Το έργο αφορά την κατασκευή μοναστηριακής περίφραξης της Μονής και διαμόρφωση του εσωτερικού περιβάλλοντα χώρου. Εκτιμώμενο κόστος 300 χιλ. Ευρώ.
 

5. Έργα ταμίευσης επιφανειακών υδάτων
 Το έργο αφορά την κατασκευή επιφανειακών ταμιευτήρων σε επιλεγμένα σημεία του Ν. Ροδόπης για αγροκτηνοτροφική χρήση και περιβαλλοντική αξιοποίηση Εκτιμώμενο κόστος 1,0 εκατ. ευρώ.
 
6. Ανάδειξη περιβάλλοντα χώρου – δημιουργία αγροτουριστικών δράσεων στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος Γρατινής
Το έργο αφορά στην δημιουργία οδού πρόσβασης, χώρου εξυπηρέτησης και ανάδειξης του φράγματος. Εκτιμώμενο κόστος 700 χιλ. ευρώ.
 
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος εμφανίζεται αισιόδοξος για την επιλεξιμότητα των εν λόγω προτάσεων, επισημαίνοντας ωστόσο πως για τον ολοκληρωμένο και επιτυχή σχεδιασμό του νέου προγράμματος, είναι απαραίτητη, η ενεργός συμμετοχή, όλων των κοινωνικών εταίρων και φορέων, αλλά και του τοπικού πληθυσμού οι οποίο θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις, απόψεις και ιδέες τους έτσι ώστε το νέο πρόγραμμα LEADER, να αποτελέσει, μια ολοκληρωμένη τοπική αναπτυξιακή στρατηγική, τόσο για την κοινωνία της Ροδόπης, όσο και της Ξάνθης.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.