«Γιατι ο Σεφερης σημερα;» και «Στο μεταξυ η Ελλαδα ταξιδευει»

Την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Αυγούστου στην Καβάλα για το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Με τις εκδηλώσεις υπό τους τίτλους «Γιατί ο Σεφέρης σήμερα;» και «Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει» συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων, που είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Γιώργου Σεφέρη. 

«Γιατί ο Σεφέρης σήμερα;» 

Στην πρώτη ο Νάσος Βαγενάς, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η Μαρία Στασινοπούλου και ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, συναντιούνται την Τετάρτη 24 Αυγούστου στις 21.00 στον προαύλιο χώρο του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας και απαντούν «Γιατί ο Σεφέρης σήμερα;».
Σχεδόν μισό αιώνα από τον θάνατο του Σεφέρη, και σε μια χρονική στιγμή τραγική για τη χώρα μας, η σπουδαιότητα του έργου του – ποιητικού και δοκιμιακού – παραμένει ακέραια, ενώ η επικαιρότητά του είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Κοσμοπολίτης και ταυτόχρονα ελληνικός, ο Σεφέρης μας δίνει με τα κείμενά του εκείνο το μάθημα της αισθητικής και ηθικής ισορροπίας ανάμεσα στην πρωτοπορία και την παράδοση, στην ιθαγένεια και τον κοσμοπολιτισμό, στην ατομική επιθυμία και τη συμμετοχή στο συλλογικό, χωρίς την οποία ο άνθρωπος μπορεί να μείνει ένα βαρίδι θλιβερό ή να γίνει φτερό στον άνεμο.
 
Σε μιαν εποχή που η μεταμοντέρνα αντίληψη για τη λογοτεχνία και τη λογοτεχνική κριτική έχει υποκαταστήσει την αισθητική και κοινωνική αξιολόγηση των καλλιτεχνικών έργων με αφηρημένα και ανιστόρητα ορθοπολιτικά κριτήρια, οι τέσσερις σύντομες ομιλίες σημαντικών μελετητών του Σεφέρη απαντούν στο ερώτημα γιατί επιβάλλεται να διαβάζουμε σήμερα το έργο του.
 
Νάσος Βαγενάς: Η ποιητική γενιά του ’30 και ο Σεφέρης
Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Γιατί ο Σεφέρης;
Μαρία Στασινοπούλου: Ο Σεφέρης της μνήμης και της προσφυγιάς
Γιώργης Γιατρομανωλάκης: Θέατρο, θέατρα και θεατρίνοι στον Γιώργο Σεφέρη. 

«Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει…» 

Στη δεύτερη ο Γιώργος Τσάμπρας παρουσιάζει μελοποιήσεις του Γιωργου Σεφέρη σαν ραδιοφωνική εκπομπή επί σκηνής με τίτλο «Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει…» την Πέμπτη 25 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο Οικόπεδο Κρέη.
 
Από το 1960 μέχρι τις μέρες μας, είναι λίγο περισσότερα από 50 τα τραγούδια που έχουν στηριχτεί στο λόγο του Γιώργου Σεφέρη. Κάποια από αυτά, κυρίως του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Δήμου Μούτση, έχουν τραγουδηθεί αλλά και έχουν ακουστεί πολύ. Είναι και άλλα, των ίδιων, του Σταύρου Κουγιουμτζή, του Νίκου Μαμαγκάκη, του Ηλία Ανδριόπουλου  κ.α. που ακούστηκαν λιγότερο.
 
Τα τελευταία χρόνια, στο λόγο του Σεφέρη, έχουν σκύψει – έστω, στιγμιαία- νεώτεροι τραγουδοποιοί, από τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα και τον Μίλτο Πασχαλίδη μέχρι τα «Μωρά στη Φωτιά» και τον Θάνο Ανεστόπουλο.
 
Η παράσταση σταχυολογεί στιγμές απ’ αυτή την 50χρονη διαδρομή της ποίησης του Σεφέρη στο τραγούδι, με «παρατηρήσεις» που έχουν να κάνουν με τα ποιήματα, με τις μελοποιήσεις τους, με την αντιμετώπιση της εποχής που πραγματοποιήθηκαν αλλά και με τη σημερινή ματιά σ’ αυτά. Έτσι, όπως θα γινόταν σε μια ραδιοφωνική εκπομπή.
 
Κείμενα –  επιλογή τραγουδιών – παρουσίαση: Γιώργος Τσάμπρας
Τραγούδι: Ζαχαρίας Καρούνης
Πιάνο – Μουσική επιμέλεια: Νεοκλής Νεοφυτίδης
 
Info
Στην πρώτη εκδήλωση η είσοδος είναι ελεύθερη
Στη δεύτερη εκδήλωση οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 10 ευρώ κανονικό, 5 ευρώ μειωμένο (μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων)
 
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.