Οι «Γαλατες» του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης «κατεκτησαν» το Αρχαιο Θεατρο της Μαρωνειας (+Gallery)

Η κοινή μυθολογική παράδοση Ελλήνων και Κελτών παρουσιάστηκε μέσα από την παράσταση «Εμείς τους ονομάζουμε Γαλάτες» σε κείμενα των Χρήστου Χαρτοματσίδη και Jack Harte - Από το Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Τη θερμότερη δυνατή ανταπόκριση είχε το θεατρόφιλο κοινό της Ροδόπης στο κάλεσμα που απηύθυνε το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής για την παρακολούθηση της παράστασης «Εμείς τους ονομάζουμε Γαλάτες», ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι στον μύθο, των Χρήστου Χαρτοματσίδη και  Jack Harte που παρουσιάστηκε το Σάββατο 20 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας.

Οι Ροδοπίτες και οι Ροδοπίτισσες γέμισαν στην κυριολεξία το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας που φιλοξένησε την πρεμιέρα της παράστασης, η οποία αναμένεται να επαναληφθεί τις αρχές του επόμενου μήνα και στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής, και καταχειροκρότησε το σύνολο των συντελεστών της, οι οποίοι επέστρεψαν στον «εμβληματικό» αυτό χώρο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Τέσσερα πρωτότυπα θεατρικά μονόπρακτα του ροδοπίτη συγγραφέα Χρήστου Χαρτοματσίδη, ήτοι τα «Η κατάρα της Μάχας» και «Το ταξίδι του Οσσιανού στη χώρα της αιώνιας νεότητας» που αξιοποιούν κέλτικους μύθους,  το «Ο Οδυσσέας συνομιλεί με τις σκιές» που στηρίζεται στις ραψωδίες κ και λ της «Οδύσσειας» και  το  «Ο Πολύφημος και η Γαλάτεια» που στηρίζεται στο υλικό των αρχαιοελληνικών μύθων, καθώς και το μονόπρακτο «Lugh and Balor» (Λου και Μπέιλορ) από τον ομώνυμο κέλτικο μύθο, του Ιρλανδού συγγραφέα Jack Harte, παρουσιάστηκαν επί σκηνής, σε σκηνοθεσία της Άννας Μαχαιροπούλου και πρωταγωνιστές τα μέλη του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, σηματοδοτώντας και το κλείσιμο του φετινού, 6ου Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών.

Πέντε κείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας και για την περιοχή μας, καθώς αναδεικνύουν την κοινή πορεία στον χρόνο ελληνικού, θρακιώτικου και κέλτικου πολιτισμού, επί τη βάσει των μύθων των δυο λαών που έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Κείμενα που είναι στη διάθεση του κοινού, σε  μία πλούσια και ολοκληρωμένη έκδοση των εκδόσεων «Παρατηρητής της Θράκης»,  ήταν δε στη διάθεση του κοινού και στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου – αλλά θα είναι και στις υπόλοιπες παραστάσεις-  η οποία πέραν των θεατρικών κειμένων που παρουσιάζονται αυτούσια, περιλαμβάνει στοιχεία και αναλύσεις σχετικά με τη μυθολογία των Κελτών, των Ελλήνων αλλά και τα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο.

Πέντε κείμενα τα οποία «έδεσαν» εξαιρετικά με την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιώργου Ευφραιμίδη, ο οποίος ήταν και ο πρωτεργάτης της παράστασης, με ζωντανή ορχήστρα «δύο ποιοτήτων», ροκ και παραδοσιακή, με τους Τάσο Καπζάλα, Σιρίν Καρά Γιουσούφ, Σαχίν Κουρού, Δημήτρη Πατσαβούδη, Νίκο Σακίδη, Μπάμπη Συκάκη, Ανδρέα Τσαραγκλή, Χρύσα Ιωαννίδου και τον ίδιο τον Γιώργο Ευφραιμίδη στην ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, καθώς και την πολύτιμη βοήθεια του διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής κ. Ηλία Ιωαννάκη που έκανε την ενορχήστρωση του παραδοσιακού τραγουδιού «Αλεξανδρής».

 

Σοφία Μενεσελίδου, πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής
«Μια παράσταση “γέννημα θρέμμα”του τόπου μας»

Μία παράσταση «γέννημα θρέμμα» του τόπου μας, που, όπως επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό της και η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, κ.Σοφία Μενεσελίδου, αναδεικνύει τον ενεργό πυρήνα καλλιτεχνών που υπάρχει, εξελίσσεται και εμπλουτίζεται συνεχώς στην πόλη μας και οι οποίοι μπορούν, αποδεδειγμένα πλέον, να αποτελέσουν το έναυσμα για την πολιτιστική ανέλιξη της  περιοχής μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Γιάννης Καραγκιουλμέζης, τα σκηνικά και τα κοστούμια του οποίου αποτέλεσαν βασικό συστατικό της επιτυχίας της εν λόγω παράστασης. Δύο κόσμοι, ο πραγματικός, η σκηνή δηλαδή των ηθοποιών, και η νοητή -όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα της παράστασης- αυτή των μουσικών, πίσω από τα ημιδιαφανή παραβάν, ως κάθε πιθανός «άλλος κόσμος», που επικοινωνούν σε συμβολικό επίπεδο.

Σκηνικά που «ντύθηκαν» και με το video art του επίσης ντόπιου καλλιτέχνη Μιχάλη Βαμβακά και τους φωτισμούς των Δημήτρη Τζατζανά και  Θοδωρή Φιλιππίδη.

Χαρακτηριστικά επίσης παραδείγματα οι ερασιτέχνες ηθοποιοί που πρωταγωνίστησαν – ήτοι οι Χριστίνα Αθανασιάδου, Ελένη Αλεξοπούλου, Μαρία Γεωργίου, Μαρία Γκούτρα, Γιώργος Ζευτερίδης, Άρης Κιλλιγκαρίδης, Ελίζα Κιτσικίδου, Γιώργος Κουκαλιώτης, Άγγελος Μαστραγγελής, Μελίνα Μουρατίδου, Δημήτρης Οικονομίδης, Εύα Σκότη, Εύη Φιλιππίδου, Θανάσης Χαριτόπουλος- η εξέλιξη των οποίων, για όσους έχουν παρακολουθήσει την έως τώρα πορεία τους, είναι εμφανής και άξια συγχαρητηρίων και αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα τόσο της σωστής καθοδήγησης από πλευράς της Άννας Μαχαιροπούλου όσο και συνολικά της δουλειάς και  υπευθυνότητας που διακατέχει τη λειτουργία του Εργαστηρίου.

Αλλά και οι επαγγελματίες ηθοποιοί όπως η Χρύσα Ιωαννίδου, που αποτελεί και την πιο πρόσφατη προσθήκη στο δυναμικό του ΔΗΠΕΘΕ και έδωσε άλλη «πνοή» στην όλη παράσταση.

Και φυσικά οι μουσικοί της,  που μέσα από τις νότες τους, έκαναν πράξη αυτό που «φαντάστηκε» ο Γιάννης Καραγκιουλμέζης, «χτίζοντας» για κάθε έναν από τους θεατές τον «άλλον κόσμο».

Μία παράσταση, σημαίνον πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή μας και την πόλη μας, το οποίο παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ροδόπης κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, η κόρη του οποίου συμμετείχε στους μουσικούς, η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής κ.Σοφία Μενεσελίδου, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, ο κ. Σάκης Αντωνίου ως εκπρόσωπος του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, η πολιτευτής της ΝΔ κ. Βούλα Ελευθεριάδου και η αρχαιολόγος – μουσειολόγος κ. Νάγια Δαλακούρα. 

Δείτε το φωτορεπορτάζ της παράστασης εδώ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.