Ενα μεγαλο μπραβο στους δημιουργους και τη συλλογικη προσπαθεια

Κριτικός θεάτρου δεν είμαι σε καμία περίπτωση. Παρόλα αυτά θα τολμήσω να πω γιατί κατά την άποψή μου η παράσταση «Εμείς τους ονομάζουμε Γαλάτες» που ανέβηκε το περασμένο Σάββατο από το Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας είναι μία πολύ σημαντική υπόθεση για όλους μας, ως κοινωνία.
 
Το ερασιτεχνικό εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕ μας έχει χαρίσει τα τελευταία χρόνια, πληθώρα παραστάσεων τις οποίες, με όλα τα θετικά αλλά και όλες τις αδυναμίες που μπορεί αυτές να είχαν, νομίζω ότι ως κοινωνία τις χαρήκαμε. Ακόμα και αν όχι βέβαια, το σημαντικότερο όλων είναι ότι ως κοινωνία, οι συνήθεις ύποπτοι φυσικά, μπήκαμε στην διαδικασία να τις παρακολουθήσουμε, «επιστρέφοντας» στις καρέκλες του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής όχι για κάποια «φιλοξενούμενη» παράσταση αλλά για ένα «προϊόν»- παραγωγή του ίδιου του τόπου μας και των ανθρώπων του.  Πολυσήμαντο γεγονός για όσους έχουμε ζήσει τις «χρυσές εποχές» των ΔΗΠΕΘΕ πανελληνίως, αλλά και του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, κατά τις οποίες ακόμα υπήρχε αυτούσια παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, χωρίς φυσικά να θέλω συγκρίνω ούτε τις εποχές και τα όσα τότε είχαν οι συντελεστές στη διάθεσή τους, ούτε τις επαγγελματικές παραγωγές του παρελθόντος με αυτές του ερασιτεχνικού εργαστηρίου,  που ουδέποτε ωστόσο νομίζω διεκδίκησε τον τίτλο του «επαγγελματικού».
 
Πέραν του γεγονότος λοιπόν ότι χάρη στα ερασιτεχνικά τμήματα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής το θέατρο αποδόθηκε εκ νέου στην κοινωνία μας, ως όφειλε άλλωστε, το ερασιτεχνικό εργαστήρι κατάφερε, δίχως να μπαίνω σε λόγους και αιτίες πολιτικής, δεν με αφορούν άλλωστε, να αποδώσει για δύο συναπτά καλοκαίρια, έστω και για λίγα μόλις εικοσιτετράωρα στην τοπική κοινωνία, έναν χώρο όπως το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, για το οποίο στο παρελθόν πολύς ο λόγος, πολλές οι εξαγγελίες δια στόματος πολιτικών, πολλοί οι «μνηστήρες» τέλος πάντων, αλλά με εξαίρεση αυτήν των προγραμμάτων που υλοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων για τα παιδιά, παραμένει κλειστό και απρόσιτο για το ευρύ κοινό.
 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι πολλοί από όσους έδωσαν το «παρών» τόσο πέρυσι όσο και φέτος στις εν λόγω εκδηλώσεις εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να δουν από κοντά ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής στο οποίο δεν υπάρχει καμία άλλη πρόσβαση.
 
Η παράσταση αυτή είναι επίσης μία σημαντική υπόθεση για την περιοχή μας καθώς συγκεντρώνει ένα μεγάλο κομμάτι του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης μας, και ειδικότερα των νέων ανθρώπων, από διαφορετικούς μάλιστα τομείς τέχνης και πολιτισμού, και μάλιστα υπό τη στήριξη φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και δη του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, αν  και στο σύνολο της χώρας κάθε άλλο παρά αξιοποιείται  ως όφειλε.  Ένα πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό, το οποίο στην πλειοψηφία της η πολιτεία είτε επιλέγει να αγνοεί είτε επιλέγει να «χρησιμοποιεί» για την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων.
 
Κριτικός θεάτρου όπως προανέφερα δεν είμαι, ούτε «θεοποιώ» ανθρώπους και καταστάσεις. Και σίγουρα ως θεατής όσα θετικά βίωσα και είδα στην εν λόγω παράσταση, άλλες τόσες αδυναμίες, βάσει τουλάχιστον των δικών μου προσωπικών πεποιθήσεων, διαπίστωσα. Έχοντας όμως τη χαρά και την ευκαιρία, να παρακολουθήσω την προετοιμασία και την προσπάθεια σχεδόν του συνόλου των συντελεστών  από τα πρώτα στάδια, από τη σύλληψη της ιδέας, ζώντας την προσπάθεια, το άγχος, τη δουλειά που έριξαν όλοι, αλλά και το γεγονός ότι δούλεψαν συλλογικά και συνεργάστηκαν ένα πλήθος ατόμων, σε μία πόλη και πόσω δε μάλλον σε έναν τομέα, από τον οποίο το συλλογικό πνεύμα υπολείπεται, προσωπικά οφείλω να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όλους.
 
Δεν στέκομαι στα λάθη ή στις παραλείψεις λοιπόν, στέκομαι στην προσπάθεια, στην εξέλιξη πολλών εκ των πρωταγωνιστών που με εντυπωσίασαν και στη σιωπηλή «υπόσχεσή» τους για την ακόμα περαιτέρω εξέλιξή τους στο μέλλον.
 
Στους φίλους, τους συνεργάτες, τους γνωστούς που συμμετέχουν σε όλο αυτό με μοναδικό κέρδος την προσωπική τους έκφραση, το χαμόγελο της ψυχής τους και ίσως την υστεροφημία τους.
 
Η Κομοτηνή καλλιτεχνικά ανθίζει τα τελευταία χρόνια, σε πολλαπλά επίπεδα! Είναι καιρός τόσο οι αρμόδιοι όσο και η ίδια η κοινωνία, την οποία αφορά άμεσα να το αναγνωρίσει και να προσφέρει, ο καθένας από το δική του σκοπιά  ό,τι μας αναλογεί. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.