Με δυο εκδηλωσεις αφιερωμενες στον χορηγο αισιοδοξιας του συνεχιζει το Φεστιβαλ Φιλιππων

Δύο ακόμα εκδηλώσεις με «πηγή έμπνευσης» τον χορηγό αισιοδοξίας του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στην Καβάλα για το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων.
 
Στην πρώτη εξ αυτών, τo ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες Ο Αναγνώστης συμμετέχει με τους «βόρειους» φίλους του στο 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων.
 
Ο τίτλος του Φεστιβάλ «Γιώργος Σεφέρης – χορηγός αισιοδοξίας» εμπνέει ποιητές και πεζογράφους από τη Δράμα και την Καβάλα για να παρουσιάσουν τη δική τους, ιδιαίτερη σχέση με τον νομπελίστα ποιητή.
 
Ο τίτλος της εκδήλωσης – παράστασης του Αναγνώστη είναι: «Ο Σεφέρης κατά μόνας- προσωπικές εξομολογήσεις», όπου ποιητές και πεζογράφοι θα εξομολογηθούν την Κυριακή 21 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, στην Παλιά Μουσική, την προσωπική τους εμπειρία επαφής με το έργο και την προσωπικότητα του ποιητή.
 
Ποια ήταν η πρώτη στιγμή γνωριμίας με το έργο του, τις αντιρρήσεις τους, την απομάκρυνση και την εκ νέου επαφή, το νόημα που έδιναν τότε και που δίνει τώρα ο καθένας προσωπικά.
 
Συμμετέχουν οι: Κυριακος Συφιλτζόγλου, Δημήτρης Πέτρου, Κοσμάς Χαρπαντίδης, Γεωργία Τριανταφυλλίδου, Αλέξανδρος Αραμπατζής, Σπύρος Γαλήνης, Θάνος Γώγος, Γιώργος Κασαπίδης. Τη μουσική επιμέλεια έχει ο συνθέτης Δημήτρης Δοξάκης. Στην εκδήλωση συμμετέχει και ο Αργύρης Μπακιρτζής με το συγκρότημά του παρουσιάζοντας τον «Έρωτικό λόγο» του Σεφέρη. Συντονίζει ο Γιάννης Μπασκόζος.

«Προς τον κύριο Φράνκλιν Α. Φορντ, 27/12/67» 

Στη δεύτερη εκδήλωση το Φεστιβάλ Φιλίππων και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, παρουσιάζουν στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων, την παράσταση «Προς τον κύριο Φράνκλιν Α. Φορντ, 27/12/67» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, στο Οικόπεδο Κρέη.
 
Πρόκειται για μια παράσταση με τέσσερις ηθοποιούς κι έναν χορευτή επί σκηνής, εμπνευσμένη από τη Θέση μιας άρνησης. Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης της παράστασης στο σημείωμά του «η παράσταση ξεκινά με ένα όχι. Μια άρνηση. Ένα – όχι και τόσο γνωστό – γράμμα του Σεφέρη, απάντηση στον Κοσμήτορα της Σχολής Τεχνών κι Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Φράνκλιν Α. Φορντ, όπου αρνείται να αποδεχτεί έναν ετήσιο διορισμό ως καθηγητής της ποιήσεως της έδρας Charles Eliot Norton για το ακαδημαϊκό έτος 1969-1970 με μισθό 28.000 δολάρια.
 
Ο Σεφέρης σπεύδει να δηλώσει με τη στάση του ότι δε θεωρεί την ποίηση μια “ιδιωτική υπόθεση” αλλά ακριβώς το αντίθετο. Μια “δημόσια υπόθεση”.
 
Αυτό ακριβώς είναι που μας ενδιαφέρει. Πάνω σ’ αυτή του τη θέση εργαστήκαμε μέσα από τα κείμενά του- ημερολόγια ιδιωτικά και πολιτικά, Δοκιμές, αλληλογραφία αλλά και την ποίησή του. Η παράσταση κρατιέται μακριά από αδικαιολόγητες βιογραφικές περιέργειες. Ενδιαφέρεται όμως, εκεί που το θεωρεί αναγκαίο και απαραίτητο για τα βιώματα που αποτελούν αναφορά αναπόσπαστη από το έργο του».

Οι συντελεστές της παράστασης 

Δραματουργική επεξεργασία/Κείμενο παράστασης: Θοδωρής Γκόνης-Ελένη Στρούλια
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Γκόνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ναταλία Βασιλέκα, Δημήτρης Κοντός, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Παύλος Σταυρόπουλος
 
Στην παράσταση συμμετέχει ο χορευτής Δημήτρης Σωτηρίου

Info
Στην πρώτη εκδήλωση η είσοδος είναι ελεύθερη
Στην δεύτερη εκδήλωση οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 10 ευρώ κανονικό, 5 ευρώ μειωμένο (μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων)
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.