Περι φοιτητων και καθαριοτητας…

Με αγωνία αναμένουν οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων τα αποτελέσματα των βάσεων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψει οι βάσεις του 2016 αναμένεται να κινηθούν σε τρεις ταχύτητες για τα περιζήτητα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ αναμένεται πολλές «πρωτοκλασάτες» σχολές, όπως Νομική, Ψυχολογία, Πολυτεχνικές και Οικονομικές Σχολές καθώς και οι σχολές Πληροφορικής, να βρεθούν κάτω από το όριο των 18.000, ενώ οι μοναδικές που φαίνεται να «διασώζονται» είναι οι Ιατρικές Σχολές καθώς και οι στρατιωτικές – αστυνομικές σχολές που αναμένεται να μείνουν σταθερές.
 
Παρά ωστόσο την αβεβαιότητα που υπάρχει στο κομμάτι των βάσεων, δεν είναι λίγοι εκείνοι, προφανώς οι αριστούχοι αλλά και όσοι έχουν «κατοχυρώσει» την είσοδό τους στην πρώτη σχολή προτίμησής τους ανεξαρτήτως των αυξομειώσεων των βάσεων, που έχουν ήδη ξεκινήσει το «κυνήγι» της ονειρεμένης φοιτητικής τους στέγης στις πόλεις στις οποίες αναμένεται να φιλοξενηθούν κατά τα φοιτητικά τους χρόνια.
 
Έτσι και στην Κομοτηνή, τις πρώτες μόλις ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, την εμφάνισή τους έκαναν ήδη φοιτητές και γονείς, για να γνωρίσουν την πόλη αλλά και να προλάβουν να «κατοχυρώσουν» ανάλογα με τις απαιτήσεις -και τα βαλάντια του καθενός φυσικά- τη φοιτητική στέγη που επιθυμούν.
 
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, το σπίτι δηλαδή, μιας και βρισκόμαστε ακόμα στη μέση του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού και αρκετοί είναι οι υποψήφιοι που δεν γνωρίζουν ακόμα τη σχολή στην οποία θα εισαχθούν, επιλογές υπάρχουν πολλές και για όλα τα γούστα.
 
Σε ό,τι αφορά το πρώτο δε, «υποκλέψαμε» κάποια πρώτα σχόλια που ακούσαμε από τους νέους επισκέπτες της πόλης μας τα οποία επιβεβαιώνουν τα όσα πιστεύουμε και έχουμε βέβαια καταγράψει πολλάκις και στις σελίδες του «ΠτΘ» τα τελευταία χρόνια.
 
Η Κομοτηνή λοιπόν σύμφωνα με τα σχόλια των πρώτων επισκεπτών είναι μία καθόλα όμορφη και σύγχρονη πόλη, άκρως κατάλληλη για κάποιον φοιτητή, καθώς συνδυάζει τα καλά της επαρχίας, με αρκετές επιλογές και σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία γενικότερα των νέων, ωστόσο ένα από τα σχόλια τα οποία επικράτησαν και διόλου θετικό μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε είναι αυτό που αφορά στην ελλιπή καθαριότητα της.
 
Συγκεκριμένα η Κομοτηνή χαρακτηρίζεται ως μία βρώμικη πόλη και απεριποίητη σε ό,τι αφορά τους δημόσιους χώρους της, όπως για παράδειγμα το Άλσος της Αγίας Παρασκευής, όπως μας υπογράμμισε κάποιος εκ των συνομιλητών μας. Μία εικόνα φυσικά συνηθισμένη για τους ντόπιους αλλά και για τους περίοικους του κέντρου, που πλέον έχουμε αποδεχτεί μιας και ελλείψει προσωπικού τα τελευταία χρόνια – όπως επισημαίνουν σε κάθε σχετική δημοσίευση οι αρμόδιοι – ελάχιστες είναι οι παρεμβάσεις καθαριότητας και καλλωπισμού που γίνονται.
 
Βέβαια οφείλουμε να ομολογήσουμε ωστόσο πως την ώρα της συνομιλίας μας με κάποιους εκ των επισκεπτών στη πόλη μας, συνειδητοποιήσαμε πως αρμόδια συνεργία κούρεψαν εκ νέου τα χόρτα στο Άλσος της Αγίας Παρασκευής, τα οποία λόγω και του καλοκαιριού είχαν «φουντώσει».
 
Να σημειώσουμε επίσης ότι τον τελευταίο καιρό πολύ θετικά εξεπλάγημεν που συχνά-πυκνά τα παρτέρια τόσο του πάρκου όσο και της νησίδας στη Λεωφόρο Δημοκρατίας ποτίζονται, για να  μη αποσιωπούμε και τις προσπάθειες…
 
Γεγονός ωστόσο που δεν αναιρεί την βρωμιά που υπάρχει τόσο στο εν λόγω σημείο της πόλης όσο και στο σύνολό της.
 
Και αν οι αρμόδιοι αδυνατούν, για τους όποιους λόγους, κατανοητούς και μη, μήπως οι δεκάδες Σύλλογοι, φορείς και οργανώσεις να σκεφτούμε την διοργάνωση μίας κάποιας εθελοντικής καθαριότητας γωνιών της πόλης; 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.