«Επισημη πρωτη» για την πλεκτη μικρογραφια της Αγιας Σοφιας, το νεο «αποκτημα» του μουσειου Καλαθοπλεκτικης

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Κομοτηνής

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, στις 8.00 το βράδυ, θα παρουσιασθεί στο κοινό της Θράκης, η αριστουργηματική πλεκτή μικρογραφία της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου Κομοτηνής, στην οδό Ξενοφώντος 8 (πίσω από τον πρώην κινηματογράφο Αστέρια).
 
Η κατασκευή της, στη Ρωσία, διήρκησε 12 μήνες. Αποτελεί έργο τέχνης πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Οι διαστάσεις είναι 75 εκ. ύψος χ 1,35 μήκος χ 72 εκ πλάτος. Πλέχτηκε από επιλεγμένους κλώνους εξαιρετικής ποικιλίας ιτιάς (δεν φύεται στην Ελλάδα), οι οποίοι υπέστησαν ειδική επεξεργασία, προκειμένου να αποκτήσουν αντοχή στο χρόνο.
 
Το έκθεμα θα ευλογήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.
 
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από εισηγήσεις των:
α) Κατσιμίγα Κωνσταντίνου, αρχιτέκτονα
β) Δρ. Σωτηρόπουλου Παναγιώτη, εκπαιδευτικού
γ) Δρ. Αντώνη Λιάπη, ιδρυτή του Μουσείου
 
Στη διάρκειά της, θα προβληθεί ολιγόλεπτο ντοκυμαντέρ για την Αγία Σοφία και θα ακουσθούν ύμνοι και τραγούδια για την Αγία Σοφία και την Κωνσταντινούπολη, από επίλεκτη ομάδα με επικεφαλής τον δάσκαλο βυζαντινής μουσικής κ. Παρασκευαϊδη Σάββα όπως επίσης ποντιακό τραγούδι με σχετική θεματολογία από την ταλαντούχα καλλιτέχνιδα, κ. Ελένη Αποστολίδου. Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.