Η φραση «και οι καταρρακται του ουρανου ηνεωχθησαν» κι οι Ροδοπιτες

Το είδαμε κι’ αυτό τη χθεσινή ημέρα. Οι καταρράκτες του ουρανού ν’ ανοίγουν. Βέβαια δεν έβρεξε σαράντα ημέρες όπως στη «Γένεση» κι ούτε όπως ήταν φυσικό φάνηκε εκ νέου ο Νώε.
 
«Οι καταρράκται του ουρανού ηνεώχθησαν» μία ημέρα, το νερό που έστειλαν όμως στη Ροδόπη στάθηκε ικανό να φέρει τα πάνω-κάτω ή αλλιώς στάθηκε ικανό να ραγίσει τις πηγές της αβύσσου, επίσης βιβλική έκφραση –«και ερράγησαν πάσαι αι πηγαί της αβύσσου»- που προηγείται της εικόνας των καταρρακτών.
 
Οι πηγές της αβύσσου!!! Στις γνωστές συνοικίες της πόλης, Αδριανουπόλεως, Φιλιππουπόλεως, Μαρασλή κ.λπ., σε όλη τη βόρεια πλευρά της πόλης και σε πολλούς οικισμούς του νομού μας.
 
Ο μόνος που προσπάθησε να εξηγήσει την καταστροφή -και τρακτέρ παρασύρθηκαν, και γεωργικές εκτάσεις πνίγηκαν, και καλλιέργειες καταστράφηκαν- ήταν ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης που μίλησε για έντονο καιρικό φαινόμενο, ήτοι ασυνήθιστο, και την επαύριο συνεργεία της ΠΑΜ-Θ βγήκαν να καταγράψουν τις καταστροφές, πράγμα που έγινε κι άλλες φορές στο παρελθόν βέβαια, χωρίς να δοθεί, κατά το αναμενόμενο, άμεσα λύση και υποστήριξη. Και δυο και τρία και πέντε χρόνια αναμονή μπορεί να απαιτήσει μια ανάλογη περίπτωση αποζημίωσης, στήριξης ας την ονομάσουμε προς τους πληγέντες.
 
Κι εντάξει, με τον ορισμό του καινοφανούς-εντόνου καιρικού φαινομένου ησυχάσαμε, υπάρχουν όμως παγιωμένες καταστάσεις που οδηγούν σε πλημμύρες σε κατοικημένες περιοχές της πόλης της Κομοτηνής που πολύ θα μας ενδιέφερε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλέον σχέδιο αντιμετώπισής τους.
 
Το ίδιο θα ενδιέφερε να μελετηθούν τα ρεύματα μεγάλων όγκων νερού που σχηματίστηκαν απρόοπτα σε οικισμούς των Δήμων Αρριανών, Σαπών, π.χ. προκειμένου να υπάρξουν συμπεράσματα αλλά και να ληφθούν ριζικά μέτρα προστασίας τους.
 
Λέτε αυτά, οι προαναφερθείσες προτάσεις, να εισακούγονται στη χώρα μας και να θεωρείται η υλοποίησή τους αυτονόητη, ή ακόμη και τα έντονα καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν για να μας καταδείξουν πόσο ανίκανοι και άχρηστοι ως πολίτες υπήρξαμε μέχρι τώρα, που αφήσαμε το σύμπαν να κινείται υπό τον αυτόματο πιλότο της πολιτικής;
 
Αλήθεια τόσα ΕΣΠΑ και τόσα ευρωπαϊκά κονδύλια πώς και τα αφήσαμε και πήγαν στράφι «πετάγοντας λεφτά» για αναπλάσεις πλατειών π.χ. και πάρκων και εγκαταλείψαμε τα μείζονα των υποδομών που θα εξασφάλιζαν ασφάλεια και ηρεμία στις ζωές μας; Τα μείζονα των αυτονόητων υποδομών… 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.