Ταξιδι στην ιστορια της Κομοτηνης μεσα απο το φωτογραφικο αρχειο της Φωφως Ζησιαδου – Κουτλογεωργιου

Θα εκτίθεται στην Καπναποθήκη μέχρι τις 10 Ιουνίου

Το μοναδικό φωτογραφικό αρχείο αρχείου της Φωφώς Ζησιάδου – Κουτλογεωργίου, το οποίο περιέχει φωτογραφίες δικές της και συγγενών της από τη δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα θα είναι στη διάθεση του κοινού της πόλης μέχρι τις 10 Ιουνίου, στην έκθεση που διοργάνωσαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αρχεία Νομού Ροδόπης και η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού – Παιδείας – Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής (Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ) με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων στην αίθουσα Εκθέσεων της Καπναποθήκης του Δήμου Κομοτηνής. Στο αρχείο περιλαμβάνονται φωτογραφίες και καρτ ποστάλ από την Κομοτηνή, το Λέχοβο, την Κωνσταντινούπολη, την Καβάλα, την Ρουμανία, με στιγμές από τη ζωή και των προγόνων της αλλά και της δικής της, από τις σχολικές της επετηρίδες, την εφηβεία της, την εργασία και το γάμο της αλλά και τις δράσεις της στην κοινωνία της Κομοτηνής, με έμφαση τον Ερυθρό Σταυρό στον οποίο υπήρξε πάντα δραστήρια, αποτυπώνοντας μια ολόκληρη εποχή.
 
Παράλληλα στο χώρο υπήρχε το γενεαλογικό δέντρο της κ. Φωφώς αλλά και ένα γραμμόφωνο και βιβλία και έγγραφα τα οποία αποτελούν κομμάτι του αρχείου της.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 και ώρα 20.30 στην αίθουσα Εκθέσεων της Καπναποθήκης του Δήμου Κομοτηνής και σε αυτά παρέστησαν πέρα από την κ. Φωφώ, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Ζωή Κοσμίδου, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, ο προϊστάμενος των Αρχείων Νομού Ροδόπης των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Παναγιώτης Κροκίδας, μέλη του Παραρτήματος Ροδόπης του Ερυθρού Σταυρού αλλά και πλήθος γνωστών και φίλων. 

Νατάσα Λιβεριάδου «Η κ. Φωφώ αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου»

Πρόκειται για μια έκθεση σημαντικής αξίας, μιας και συμπεριλαμβάνει την ιστορία της πόλης, σημείωσε η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, μιας και η ίδια η κ. Ζησιάδου – Κουτλογεωργίου αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου.
 
Για αυτό και η πολύ σημαντική της κίνηση, να δωρίσει το αρχειακό της υλικό στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, με τα οποία έχουν κατ’ επανάληψη πραγματοποιηθεί αντίστοιχου περιεχομένου εκθέσεις, ήταν η αφορμή για την υλοποίηση και της παρούσας έκθεσης.
 
«Είναι ιστορική μνήμη, είναι μνήμη για εμάς που είμαστε παλαιότεροι και θυμόμαστε και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους νεώτερους να μάθουν ιστορία, γεγονότα, στιγμές από αυτή την πόλη» σημείωσε η κ. Λιβεριάδου, ευχαριστώντας από καρδιάς την κ. Ζησιάδου – Κουτλογεωργίου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, καλώντας όλους τους Κομοτηναίους, και ιδιαίτερα τους παλιούς, να επισκεφτούν την έκθεση αυτή. 

Παναγιώτης Κροκίδας «Πρόκειται για φωτογραφίες που αποτελούν τεκμήρια ιστορίας»

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους διοργανώνουν τα τελευταία χρόνια γύρω στις 9 Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα των αρχείων, εκθέσεις αρχειακών υλικών, είτε φωτογραφικών είτε εγγράφων.
 
Φέτος, σημείωσε ο προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους, κ. Παναγιώτης Κροκίδας, τα Αρχεία Νομού Ροδόπης σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής αποφάσισαν να εκθέσουν ένα μέρος του ιδιωτικού φωτογραφικού αρχείου της κ. Κουτλογεωργίου που τους έκανε την τιμή και την χαρά να τους το εμπιστευτεί.
 
Τόνισε δε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι τους εμπιστεύτηκε πρωτότυπο αρχειακό υλικό, το οποίο χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα, σημειώνοντας ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που κάποιος ιδιώτης τους εμπιστεύτηκε σε πρωτότυπη μορφή το αρχείο του.
 
«Πρόκειται για φωτογραφίες εξαιρετικής φωτογραφικής αισθητικής, που αποτυπώνουν και οικογενειακές στιγμές και αποτελούν τεκμήρια ιστορίας» σημείωσε, εκφράζοντας τη χαρά του που τους δόθηκε αυτό το υλικό και είναι σε θέση να το επιστρέψουν μέσα από την έκθεση αυτή στους πολίτες της Κομοτηνής. 

Φωφώ Ζησιάδου – Κουτλογεωργίου «Παροτρύνω όλους τους συντοπίτες μου, που έχουν στοιχεία για τον τόπο αυτό ή οποιονδήποτε άλλο να τα καταθέσουν στις επίσημες αρχές»

«Έβλεπα ότι όλοι οι νέοι αναζητούσαν στοιχεία του τόπου μας και επειδή εγώ είχα μερικά θέλησα να τα καταθέσω κάπου για να είναι προσβάσιμα προς όλους» σημείωσε η κ. Φωφώ Ζησιάδου – Κουτλογεωργίου, τονίζοντας πως δεν πρέπει να κρατάμε τα αρχεία αυτά στο σπίτι, αλλά να μπορούν όλοι να τα δουν και να αντλήσουν πληροφορίες από αυτά.
 
«Εγώ έκανα την αρχή, και παραδίδω τα πρωτότυπα ακριβώς για αυτό το λόγο, και παροτρύνω όλους τους συντοπίτες μου, που έχουν στοιχεία για τον τόπο αυτό ή οποιονδήποτε άλλο να τα καταθέσουν στις επίσημες αρχές». Μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προσέλευση του κοινού, καταθέτοντας την ελπίδα ότι θα ευαισθητοποιηθούν και θα καταθέσουν στοιχεία που έχουν στο σπίτι τους ή ακόμα και αντίγραφα.
 
Να σημειωθεί ότι η έκθεση θα διαρκέσει από τις 6 μέχρι τις 10 Ιουνίου 2016.
Οι ώρες λειτουργίας είναι: 10.00 π.μ. – 13.00 μ.μ. και 19.00 – 21.00. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.