Η δικη μας «πρακτικη» στο Τμημα Ελληνικης Φιλολογιας

5 φοιτητές του ΤΕΦ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Άτλας» καταθέτουν τις εμπειρίες τους

Η σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως αίτημα έχει εκφραστεί πολλές φορές τόσο από τους μεν όσο και από τους δε. Η πρακτική εφαρμογή άλλωστε του εν λόγω αιτήματος, έχει αποδείξει πολλάκις και τα πολλαπλά οφέλη που δημιουργεί. Ένα τέτοιο εγχείρημα, που απαντά σε αυτό το αίτημα είναι και το πρόγραμμα «Άτλας». Ο «Άτλας» εδώ και λίγο καιρό «επεκτάθηκε» στα Τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας και Ιστορίας Εθνολογίας του ΔΠΘ, επιτρέποντας σε φοιτητές των δύο τμημάτων να κάνουν την πρακτική τους σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις συναφείς με το αντικείμενο σπουδών των φοιτητών.
 
Έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου οι φοιτητές των δύο τμημάτων είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες και να εφαρμόσουν στην πράξη γνώσεις τους στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο αρχείο του Δήμου Κομοτηνής… αλλά και στον «ΠτΘ».
 
Συμμετέχοντας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ο «ΠτΘ» φιλοξένησε για ένα μήνα 8 φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας για ένα ταξίδι στον κόσμο των λέξεων, του δημοσιογραφικού ύφους και της επιμέλειας κειμένων. Η σχέση βέβαια ήταν αμφίδρομη, αφού γρήγορα καταλάβαμε ότι όσα ακριβώς είχαμε να προσφέρουμε αλλά τόσα πήραμε.
 
Στο τέλος της διαδρομής ζητήσαμε από 5 εξ αυτών να καταγράψουν σε μια κόλλα χαρτί τις εμπειρίες τους. Κι αν ο πολυθρύλητος κανόνας των «5 λεπτών δημοσιότητας» δεν τυγχάνει εφαρμογής σε απασχολούμενους σε ΜΜΕ, για την Αλίκη, τη Δήμητρα, τον Δημήτρη, την Έλενα και τη Στεφανία, θα κάνουμε μια μικρή εξαίρεση όχι για να «ευλογήσουμε» τα γένια μιας αλλά για να τους πούμε το δικό μας ευχαριστώ, όπως ξέρουμε… δημοσιογραφικά. Με την ευχή να καταφέραμε να τους μεταδώσουμε το «μικρόβιο» της δημοσιογραφίας, ώστε να καταφέρουμε να τους ξανασυναντήσουμε, καθώς ο ένας μήνας μας φάνηκε μάλλον λίγος… 

Αλίκη Πομακάκη «Απέκτησα εφόδια»

Το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, όπου και φοιτώ στο 3ο έτος πλέον, διοργάνωσε για πρώτη φορά πρακτική άσκηση. Όταν ανακοινώθηκε αυτό, έδειξα άμεσα ενδιαφέρον και ιδιαίτερο ενθουσιασμό όταν έμαθα πως ανάμεσα στους φορείς θα είναι και η εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης». Ευελπιστούσα να είμαι μια από τους φοιτητές/τριες που θα κάναμε την πρακτική μας άσκηση εκεί, όπως και έγινε. Η χαρά μου ήταν μεγάλη και έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν πήγα στον χώρο αυτό και συνάντησα τους ανθρώπους με τους όποιους θα συνεργαζόμουν. Όλοι τους είναι ευχάριστοι, ευγενικοί και άνθρωποι με κατανόηση. Από την πρώτη κιόλας μέρα μας έκαναν να νιώσουμε άνετα στο περιβάλλον και μας έδειξαν εμπιστοσύνη. Φτάνοντας λοιπόν στο τέλος της πρακτικής, που πολύ με λυπεί καθότι περάσαμε όμορφες στιγμές, αισθάνομαι ότι έχω αποκομίσει αρκετά πράγματα από αυτό τον τομέα. Γνώρισα πώς λειτουργεί το κομμάτι αυτό της ενημέρωσης και της επικοινωνίας που καθημερινά το έχουμε ανάγκη. Μετά από την εμπειρία αυτή είμαι σίγουρη πλέον ότι ο τομέας της επικοινωνίας είναι κάτι που θα ήθελα να ασχοληθώ και στο μέλλον και ο «Παρατηρητής της Θράκης» μου έδωσε σημαντικά εφόδια. Σας ευχαριστώ για αυτή την όμορφη εμπειρία που μου χαρίσατε. 

Δήμητρα Τανανάκη «Μια σημαντική εμπειρία»

Ούσα φοιτήτρια στο τρίτο έτος της Ελληνικής Φιλολογίας στο Δ.Π.Θ. μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω τα χαρτιά μου για πρακτική άσκηση, η οποία αφορούσε μόνο στους φοιτητές του ΣΤ΄ εξαμήνου και θα διαρκούσε έναν μήνα. Όταν, λοιπόν, ανακοινώθηκαν τα ονόματα που έγιναν δεκτά και ήμουν μέσα σ’ αυτά, και συγκεκριμένα, μόλις άκουσα από την καθηγήτριά μας την κ. Κορρέ ότι θα κάνω πρακτική στον «Παρατηρητή της Θράκης», αφενός χάρηκα πάρα πολύ και αφετέρου αγχώθηκα, καθώς μας τόνισε ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή και συνέπεια.
 
Την πρώτη μέρα που ήρθαμε σε επαφή με την κ. Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη για να μας μιλήσει για την δουλειά τους και να μας ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις του «Παρατηρητή της Θράκης» μου έφυγε αυτόματα όλο το άγχος γιατί μας έκανε να νιώσουμε πολύ οικεία. Ξεκινώντας την πρακτική, ήρθαμε σε επαφή με τη Νατάσσα Βαφειάδου και τον αρχισυντάκτη Χρήστο Λαγαρία, οι οποίοι μας έκαναν κατευθείαν να νιώσουμε ευπρόσδεκτοι. Οι δυο τους ήταν πάντα δίπλα μας και μας καθοδηγούσαν με την εμπειρία και τη γνώση τους, όπως και οι υπόλοιποι συνεργάτες. Ολοκληρώνοντας τον ένα μήνα της πρακτικής μου άσκησης, παρόλο που είναι ένα μικρό χρονικό διάστημα, αισθάνομαι ότι έχω μάθει αρκετά σημαντικά πράγματα τόσο σχετικά με τον τομέα της δουλειάς στην εφημερίδα και στο ραδιόφωνο, όσο και με την συνεργασία στον εργασιακό χώρο με άλλα άτομα, κάτι που το θεωρώ απολύτως απαραίτητο. Δηλαδή, το να μπορεί κανείς να επικοινωνεί εύκολα και γρήγορα με τους συνεργάτες του χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους τρόπους επικοινωνίας. Αναφορικά με τον τομέα της εφημερίδας, γνωρίζω πλέον πως γίνεται η διόρθωση των κειμένων συντακτικά, ορθογραφικά και ερμηνευτικά, η απομαγνητοφώνηση μιας συνέντευξης, ο τρόπος επεξεργασίας των δελτίων τύπου και άλλα πολλά. Η εμπειρία αυτή θα μου μείνει αξέχαστη και είμαι σίγουρη πως έχουν κτιστεί γερές βάσεις για οποιαδήποτε δουλειά κι αν ασχοληθώ στο μέλλον.
 
Σ’ ευχαριστώ «Παρατηρητή της Θράκης»! 

Δημήτρης Ελαφρόπουλος «Αντιμέτωποι με την εργασιακή πραγματικότητα»

Η πρακτική άσκηση, εξ ορισμού, σε φέρνει αντιμέτωπο με την εργασιακή πραγματικότητα. Πράγμα σημαντικό, ειδικά στις μέρες μας. Πόσω μάλλον όταν επιλέγεσαι να ασκηθείς σε έναν εξωπανεπιστημιακό ιδιωτικό φορέα, που μοιάζει να μην κινείται στα στενά όρια της φιλολογικής επιστήμης. Πρόκειται για τον «Παρατηρητή της Θράκης», μέσο ενημέρωσης που καλύπτει όλο το φάσμα της πληροφόρησης, με την καθημερινή εφημερίδα, τις εκδόσεις, το ραδιόφωνο και την ιστοσελίδα. Η ενασχόλησή μας με το αντικείμενο της πληροφόρησης, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας διεύρυνε τους ορίζοντές μας και έφερε στην επιφάνεια την πληθώρα δυνατοτήτων εργασίας ενός φιλολόγου για μετέπειτα. Πολύ γρήγορα το αρχικό άγχος μετατράπηκε σε δημιουργικότητα, λόγω τόσο του φιλόξενου εργασιακού περιβάλλοντος όσο και των ανθρώπων που το στελεχώνουν. Η κ. Τζένη Βαφειάδη με τις συμβουλές της, ο κ. Χρήστος Λαγαρίας με την αμεσότητά του και η κ. Νατάσσα Βαφειάδη με την καθοδήγησή της, συνέδραμαν καθοριστικά. Παράλληλα, συνεργαστήκαμε με τους συμφοιτητές μου πολύ αποτελεσματικά. Ελπίζω αυτή η εμπειρία να είναι μόνο η αρχή! 

Έλενα Τσιρώζη «Μοναδική εμπειρία»

Μας δόθηκε η ευκαιρία από τη Σχολή να κάνουμε πρακτική άσκηση. Όταν έμαθα τους φορείς στους οποίους είχαμε την δυνατότητα να την πραγματοποιήσουμε ευχόμουν να είμαι στην εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης»! Η επιλογή γίνονταν τυχαία από την υπεύθυνη καθηγήτρια και ευτυχώς ήμουν τυχερή.
 
Αρχικά είχα πολύ άγχος για όλη την διαδικασία και για το τι ακριβώς θα κάναμε, ωστόσο αυτό άλλαξε μετά την πρώτη ενημερωτική συνάντηση. Η κ. Τζένη μας υποδέχτηκε με μεγάλη προθυμία και μετά από μια πρώτη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, συζητήσαμε τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας. Η εμπειρία ήταν μοναδική και στεναχωριέμαι που κράτησε μόλις έναν μήνα. Η συνεργασία μας με τους υπεύθυνους της εφημερίδας ήταν άψογη και ενδιαφέρουσα, καθώς αποκομίσαμε πολλές γνώσεις πάνω στο αντικείμενό μας. Ήταν όλοι δίπλα μας, μας καθοδηγούσαν με τον καλύτερο τρόπο και τους ευχαριστούμε για αυτό! 

Στεφανία Παπαδοπούλου «Ανακαλύψαμε, στην πράξη, ορίζοντες και κατευθύνσεις που μπορεί να ακολουθήσει ένας εν δυνάμει φιλόλογος»

Η δυνατότητα που μας δόθηκε στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης στον «Παρατηρητή της Θράκης» ήταν μοναδική. Ανακαλύψαμε, στην πράξη, ορίζοντες και κατευθύνσεις που μπορεί να ακολουθήσει ένας εν δυνάμει φιλόλογος. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό, οικογενειακό θα έλεγα, και όλοι οι εργαζόμενοι μας έκαναν να νιώσουμε άνετα από την πρώτη κιόλας στιγμή. Στην αρχή είχα άγχος, ειδικά πριν έρθουμε στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας. Το ξεπέρασα όμως γρήγορα και σε αυτό βοήθησε η προσέγγιση της κ. Τζένης Κατσαρή-Βαφειάδη και η ξενάγηση που μας έκανε στο κτίριο. Επίσης, άριστη συνεργασία είχαμε με τον κ. Χρήστο Λαγαρία, που ήταν εκεί όποτε τον χρειαζόμασταν και την κ. Νατάσσα Βαφειάδου, που με τις χρήσιμες και καθοδηγητικές της συμβουλές μάς βοηθούσε πάντα. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, που για πρώτη φορά έδωσε την ευκαιρία στους φοιτητές του για πρακτική άσκηση σε φορείς και επιχειρήσεις του τόπου μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.