Το «ημερολογιο» του 4ου Εκπαιδευτικου Σεμιναριου για Ατομα με αναπηρια σε κατασκηνωτικο περιβαλλον

Των Συλλόγων «ΠΕΡΠΑΤΩ» και «ΗΡΟΔΙΚΟΣ» που πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Θάσο

Στη Θάσο βρέθηκαν κατά τη διάρκεια του τετραημέρου 27 έως 30 Μαΐου, 80 περίπου μέλη και φίλοι του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» και του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία «ΗΡΟΔΙΚΟΣ», που συμμετείχαν στη φετινή 4η κατά σειρά διοργάνωση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου με τίτλο  «Άτομα με Αναπηρία Σε Περιβάλλον Κατασκηνώσεων – Σχεδιασμός και Εφαρμογή Προγραμμάτων Ενσωμάτωσης».
 
Μέλη και φίλοι των διοργανωτών συλλόγων από την Ελλάδα αλλά και την Γερμανία, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι, άτομα με αλλά και χωρίς κινητικές αναπηρίες, που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την κατασκηνωτική εμπειρία, στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης Pitsa’s Camp, εμπλουτισμένη με δραστηριότητες που αφορούσαν στην επανένταξη, την αποκατάσταση, την άθληση και γενικότερα την εκπαίδευση των Ατόμων με κινητικές, και όχι μόνο, αναπηρίες. 

Τέσσερις ημέρες δράσεων και βιωματικών εργαστηρίων

Όλοι οι κατασκηνωτές είχαν φτάσει στο κάμπινγκ το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαΐου, όταν και το Σεμινάριο ξεκίνησε με εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους σε δράσεις και παιχνίδια γνωριμίας.
 
Το βράδυ ξεκίνησε και κανονικά το Σεμινάριο, με την κ.Δέσποινα Δεληγιάννη να αναλύει το θέμα «Κατακλίσεις και αυτόνομη Δυσρεφλεξία», ενώ κατόπιν ο πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» κ.Αλέξανδρος Ταξιλδάρης αναφέρθηκε στις Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού και τη Νευροουρολογία, δύο παρουσιάσεις που παρακολούθησαν όλοι οι συμμετέχοντες με ιδιαίτερη προσοχή πριν ολοκληρώσουν το πρόγραμμα της ημέρας.
 
Το Σάββατο οι συμμετέχοντες από Ελλάδα και Γερμανία χωρίστηκαν σε δύο ανάμεικτες ομάδες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας παρακολουθούσαν εναλλάξ τις πολύ ενδιαφέρουσες ενημερωτικές παρουσιάσεις που πραγματοποιούνταν στην κατασκήνωση, αρχής γενομένης από την παρουσίαση της κ. Χριστίνας Ευαγγελινού για τα κατασκηνωτικά παιχνίδια και αθλήματα: Προσαρμογές για παιδιά με κινητικές δυσκολίες, και τις δραστηριότητες Ψυχοκινητικής  από τον κ.Αντώνη Καμπά.
 
Το ίδιο έγινε και το μεσημέρι, όταν οι δύο ομάδες παρακολούθησαν εναλλάξ την παρουσίαση των παραολυμπιονικών κ.κ.Αλέξανδρου Ταξιλδάρη και Μάκη Καλαρά για τις μεταφορές και ορθή χρήση αναπηρικού αμαξιδίου.
 
Μετά το μεσημεριανό σειρά είχαν, ίσως  τα πιο διασκεδαστικά, ένεκα και των υψηλών θερμοκρασιών και  της καλοκαιρινής διάθεσης, μαθήματα καταδύσεων, ενώ το απόγευμα οι εναλλάξ παρουσιάσεις συνεχίστηκαν  με τον κ.Δημήτριο Γκαϊτατζή να μιλά για τη χρήση, τη λειτουργία, τη δομή και την φροντίδα του αναπηρικού αμαξιδίου και την κ.Μαρία Νικολάου να αναφέρεται στο θέμα «Ακρωτηριασμός και τεχνικά μέλη, δυνατότητες και εξέλιξη», που, στην κυριολεξία εξέπληξε, με την παρουσίαση των δυνατοτήτων που προσφέρει σήμερα η επιστήμη.
 
Η μέρα έκλεισε με όλους τους κατασκηνωτές να συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Champion League, όπου οι φωνές και οι πανηγυρισμοί κράτησαν μέχρι νωρίς το πρωί, ενώ όσοι και όσες δεν είναι ποδοσφαιρόφιλοι, εκμεταλλεύτηκαν το μαγευτικό τοπίο του νησιού αλλά και της συγκεκριμένης τοποθεσίας της κατασκήνωσης, χαλαρώνοντας με συζήτηση αλλά και παιχνίδια.
 
Το πρωινό ξύπνημα της Κυριακής δεν ενόχλησε κανέναν από τους συμμετέχοντες καθώς μετά από ένα γερό πρωινό, οι δραστηριότητες ξεκίνησαν με τα μαθήματα θεραπευτικής Ιππασίας από την ομάδα του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών, αλλά και  την Παρουσίαση Σκύλων Συνοδών από την κ. Έλενα Παλάγκα και την Νίνα και τον  Wall-E, τα δύο σκυλάκια από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό “ Nina Service Dogs”, ενώ ακολούθησε η  παρουσίαση του παραολυμπιακού αθλήματος Boccia  από τον κ.Ραφαήλ Παναγιώτου.
 
Το μεσημέρι οι ομάδες παρακολούθησαν εναλλάξ  τεχνικές υδροθεραπείας στην αποκατάσταση από τον κ.Κωνσταντίνο Χανδώλια και την παρουσίαση του αθλήματος T.In.Basket από τον κ.Ραφαήλ Παναγιώτου, ενώ μετά το μεσημεριανό υπήρχαν και  πάλι μαθήματα καταδύσεων σε ΑμεΑ και συνοδούς.
 
Το απόγευμα οι ομάδες παρακολούθησαν Art Therapy από την κ.Έλενα Κατσιαβάρα και σεμινάρια κοινωνικού χορού σε χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων από την κ.Βενετία Λασκαρίδη, με τους κατασκηνωτές να έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη τις χορευτικές κινήσεις που έμαθαν στο πάρτι που ακολούθησε το ίδιο βράδυ και το οποίο αποτελεί πλέον παράδοση, με τον Dj Lago να είναι επί της μουσικής.
 
Το κατασκηνωτικό τετραήμερο έκλεισε τη Δευτέρα με την παρουσίαση του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ) από τον κ. Παναγιώτη Πιτσινιάγκα, όπου δημιουργήθηκαν συνθήκες «Ανοιχτού Διαλόγου»  ώστε όλοι οι συμμετέχοντες, με αναπηρία και μη, να λύσουν και πιο προσωπικές απορίες πάνω στην αναπηρία. 

Παιδαγωγική στο περιβάλλον για τους Γερμανούς

Τα παιδιά που συμμετείχαν από τη Γερμανία ήρθαν από την “Academie de physiotherapie, St. Elisabeth Gruppe, Katholische Kliniken Rhein-Ruhr”, μέσα από ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που διατέθηκε από την Γερμανική Κυβέρνηση μέσω της Γερμανικής Ομοσπονδίας Progressiver Eltern- und Erzieherverband (PEV).
 
Η Ομοσπονδία αυτή σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, κ. Kulessa,ο οποίος και συνόδεψε τα παιδιά στη Θάσο, έχει σαν στόχο την εκπαίδευση γονέων και παιδιών μέσω διαφόρων εναλλακτικών μεθόδων, όπως η λεγόμενη παιδαγωγική των εμπειριών στο περιβάλλον, ενώ, όπως ο ίδιος τόνισε, παίρνει θέση και σε πολιτικές αποφάσεις και κινήσεις που αφορούν στο κομμάτι της εκπαίδευσης, συμμετέχοντας πολλές φορές σε ρόλο συμβουλευτικό σε συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην Βουλή του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου και δραστηριοποιούνται κυρίως, γύρω σε συγκεκριμένα νομοσχέδια και διατάξεις.
 
«Η Ομοσπονδία δεν αφορά άτομα με αναπηρία αλλά δεν τα αποκλείει», εξήγησε ο ίδιος ερωτηθείς για το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων της, δίνοντας το παράδειγμα του εν λόγω τετραήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου, υπογραμμίζοντας τα στοιχεία της ψυχοκινητικής και των παιχνιδιών γνωριμιών που πραγματοποιήθηκαν και τα οποία, όπως επεσήμανε, στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιούνται ακόμα ευρέως.
 
Ο κ. Kulessa βρέθηκε στην Θάσο συνοδεύοντας τα παιδιά,  μεταφέροντας ωστόσο και το ενδιαφέρον της Ομοσπονδίας του να συνάψει σχέσεις με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον που υπάρχει από πλευράς τους για την ανταλλαγή σε επίπεδο προσώπων και ιδεών, ελληνικών και γερμανικών οικογενειών, εκφράζοντας μάλιστα την επιθυμία την επόμενη φορά που θα έρθει ομάδα με γερμανικές οικογένειες  αυτές να έχουν επαφή με αντίστοιχες ελληνικές. 

Γιώργος Πίτσας, υπεύθυνος της Pitsas Camp
«Τα σεμινάρια αυτά είναι ό,τι καλύτερο έχουμε κάνει»

Το εκπαιδευτικό Σεμινάριο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν δεν στηριζόταν από το Pitsas Camp, την κατασκήνωση η οποία είναι προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία και τους υποδέχεται πάντα με ιδιαίτερη ευχαρίστηση.
 
Άλλωστε ήταν όνειρο ζωής για τον υπεύθυνο της  Pitsas Camp κ. Γιώργο Πίτσα να κάνει την κατασκήνωση προσβάσιμη, αλλά και ένα χώρο ο οποίος θα έχει τις υποδομές για την πραγματοποίηση τέτοιων ακριβώς εκδηλώσεων.
 
«Είμαι πολύ τυχερός και ευγνώμων που γνώρισα τα παιδιά από τον Σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩ και Ηρόδικο» τόνισε  ο κ. Πίτσας, ο οποίος συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας του, με περισσότερα από 50 χρόνια πλέον κατασκηνωτικής εμπειρίας.
 
 «Τα σεμινάρια αυτά είναι ό,τι καλύτερο έχουμε κάνει στον χώρο σε αυτή τη συγκεκριμένη τοποθεσία όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύουμε» σημείωσε, τονίζοντας πως το 4ημερο αυτό ανοίγει κάθε χρόνο την σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
«Είναι ένα σεμινάριο που ανοίγει και βελτιώνει το μυαλό μας, βελτιώνει τον τρόπο που λειτουργούμε, μας ωριμάζει, μας κάνει να δούμε την ζωή κάτω από άλλη διάσταση και μας μαθαίνει», σημείωσε  κλείνοντας, για να τονίσει τέλος τη μεγάλη του χαρά που εδώ και χρόνια με την ευκαιρία του σεμιναρίου αυτού έρχεται σε επαφή με ανθρώπους, όπως υπογράμμισε,  « άξιους, δημιουργικούς, ανθρώπους που δεν νικήθηκαν από μία κακή στιγμή στην ζωή τους, γιατί μιλάμε για κινητική αναπηρία κυρίως, ανθρώπους που νίκησαν τον εαυτό τους και μας το αποδεικνύουν καθημερινά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.