Προταση για Ειδικο Επαγγελματικο Γυμνασιο με λυκειακες ταξεις στη Ροδοπη

Θα στεγαστεί στο κτίριο που θα γινόταν το νηπιαγωγείο Μελέτης και θα καλύψει το κενό μεταξύ του Γυμνασίου Γενικής Αγωγής και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.

Το κενό που υπάρχει στη Ροδόπη μεταξύ του Γυμνασίου Γενικής Αγωγής και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. φιλοδοξεί να καλύψει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Ροδόπης με την αρωγή του Δήμου Κομοτηνής, δημιουργώντας Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις. Για αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής γνωμοδότησε θετικά, την Παρασκευή 27 Μαΐου, για την ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις, εξασφαλίζοντας ακίνητο για τη λειτουργία της νέας αυτής δομής αλλά και πίστωση 5.000 ευρώ για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων.
 
Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης μετά από εισήγηση του Κέντρου Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) θα προτείνει την ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις και έδρα στο Δήμο Κομοτηνής στο Υπουργείο Παιδείας. Η νέα αυτή δομή Ειδικής Αγωγής θα καλύψει το κενό μεταξύ του Γυμνασίου Γενικής Αγωγής, και την Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., καθώς απευθύνεται σε διαφορετική κατηγορία μαθητών, για τους οποίους δεν είναι ενδεδειγμένη η φοίτηση σε κανένα από τους δύο αυτούς τύπους σχολείου ενώ ταυτοχρόνως ανοίγει προοπτικές φοίτησης σε ένα Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο.
 
Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η ίδρυση της νέας δομής κρίνεται αναγκαία, γιατί α) πληρούνται οι προϋποθέσεις που τάσσει το Υπουργείο όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών (τουλάχιστον 5) β) αρκετοί μαθητές με οριακή νοημοσύνη που φοιτούν λόγω έλλειψης κατάλληλης δομής σε Γυμνάσια Γενικής Παιδείας αντιμετωπίζουν φοβερές δυσκολίες φοίτησης.
Άλλωστε θεωρείτο πως η Ροδόπη χρειάζεται την ίδρυση νέων δομών Ειδικής Αγωγής» διότι σε σχέση με γειτονικούς νομούς υστερεί σημαντικά σε δομές, με αποτέλεσμα τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να μην εκπαιδεύονται σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης παιδαγωγικής. Επί πλέον ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της περιοχής -απομακρυσμένη από μεγάλα αστικά κέντρα, οικονομικά ασθενής με έντονη πολυπολιτισμικότητα- καθιστά αναγκαία την εκπαιδευτική αναβάθμιση της.
 
Ο Δήμος Κομοτηνής, θεωρεί πως πρέπει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τη δημιουργία τέτοιων δομών τόσο για τα ίδια τα παιδιά, που θα εκπαιδευτούν και θα μάθουν μία τέχνη, ώστε να αποφύγουν την ανεργία, αλλά και για την έμμεση υποστήριξη των οικογενειών τους που αγωνιούν για το μέλλον τους. Για αυτό και το Δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής γνωμοδότησε θετικά για την ίδρυση της επίμαχης εκπαιδευτικής μονάδας, εξασφαλίζοντας ακίνητο για τη λειτουργία του και συγκεκριμένα νεόδμητο κτίριο στην Τοπική Κοινότητα Μελέτης, το οποίο προοριζόταν για νηπιαγωγείο όμως τελικά δεν άνοιξε ποτέ λόγω έλλειψης ικανού αριθμού παιδιών, ενώ εξασφάλισε και πίστωση 5.000 ευρώ για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα εισάχθηκε ως κατεπείγον μιας και η πρόταση ίδρυσης της νέας αυτής δομής πρέπει να έχει διαβιβασθεί από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων έως τις 3 Ιουνίου 2016.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.