Αλεξανδρος Τσαπεκος «Σκοπος του συνεδριου ειναι να δωσουμε τις λυσεις για τα προβληματα που ταλανιζουν τον κλαδο μας»

Με αφορμή το 1ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Με κεντρικό μήνυμα «Ανοίγουμε τους Ορίζοντες του Ελληνικού Φαρμακείου», ο Φαρμακευτικός Σύλλογος ν. Ροδόπης σε συνεργασία με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνουν το 1ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το διήμερο 28 και 29 Μαΐου 2016, στο ξενοδοχείο Arcadia στην Κομοτηνή.
 
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΙΔΕΕΑΦ και αναμένεται να αποτελέσει τόπος συνάντησης φαρμακοποιών και όχι μόνο, από το σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και τις γειτονικές Τουρκία και Βουλγαρία.
 
Το «παρών» στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, θα δώσει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος και θα συμμετάσχει σε συζήτηση σχετικά με τον ρόλο του φαρμακοποιού για τις σύγχρονες ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ανδριανούπολης Τουρκίας, κ. Cenk Kes, ο πρόεδρος του Φ.Σ. Σόφιας – Βουλγαρίας, κ. Vanelin Sapunarov, και ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Παντουρκικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Bulent Varel.
 
Με αφορμή το συνέδριο αυτό, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ν.Ροδόπης και «οικοδεσπότης» του συνεδρίου, κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για τους σκοπούς της διοργάνωσης και το περιεχόμενό της, καθώς και το μέλλον του κλάδου.
 
Αλέξανδρος Τσαπέκος όμως… 

«Θέλουμε να ‘ρθει ο συνάδελφός και μέσα από τις ομιλίες που θα γίνουν, να λάβει τα μηνύματα για το πού πρέπει να στραφεί»

ΠτΘ: κ.Τσαπέκο αύριο ανοίγουν οι πόρτες του 1ου Φαρμακευτικού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης. Ποιος είναι ο στόχος αυτού του Συνεδρίου και γιατί επιλέχθηκε να γίνει τώρα;
Α.Τ.:
Υπήρχαν σκέψεις για τη διοργάνωση του συνεδρίου αυτού ήδη από το 2010. Κάθε χρόνο συζητούσαμε το ενδεχόμενο της διοργάνωσης του, ωστόσο όταν ήρθε η κρίση και άγγιξε τον χώρο μας, όπως και όλους τους κλάδους, εγκαταλείψαμε την ιδέα. Υπό την σκέψη ωστόσο ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε να μας πάρει η κατηφόρα και πως πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε όλο αυτό, αναθεωρήσαμε τη σκέψη μας. Παρά λοιπόν την καταχνιά που υπάρχει γύρω μας, παρά τα κακά νομοθετήματα που βγαίνουν από τη Βουλή ή καθημερινά από τα Υπουργεία, παρά το κλίμα που υπάρχει εις βάρος του κλάδου μας, πρέπει κάποια στιγμή να πούμε ότι θα κάνουμε κάτι για εμάς. Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα «τι κάνουν οι άλλοι για εμάς» και να στηριχθούμε στα πόδια μας. Γι’ αυτό και πολύ αισιόδοξα βάλαμε τον τίτλο «Ανοίγουμε τους ορίζοντες του ελληνικού φαρμακείου», καλώντας όλους τους συναδέλφους από το σύνολο της Περιφέρειας και της υπόλοιπης Ελλάδας, να δώσουν το παρών και να βρούμε τις ενδεδειγμένες λύσεις από κοινού.
 
Στο συνέδριο αυτό είναι καλεσμένοι οι συνάδελφοι από το σύνολο της Περιφέρειας καθώς και συνάδελφοι από την Τουρκία και την Βουλγαρία, με στόχο να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι, να δούμε αυτά τα πολλά που μας ενώνουν και να βρούμε κάποιες λύσεις στα κοινά μας προβλήματα. Προσωπικά πιστεύω ότι και οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι φαρμακοποιοί έχουν τα ίδια προβλήματα με εμάς. Το «μεγάλο κεφάλαιο» δεν διαλέγει μια περιοχή να επενδύσει, διαλέγει όλο τον κόσμο. Άρα λοιπόν ό,τι παθαίνουμε εμείς, αν δεν το έχουν ήδη πάθει οι συνάδελφοι των δύο χωρών, θα το πάθουν σε επόμενο στάδιο. Μέσα από την συζήτηση λοιπόν καταλαβαίνετε οπότε ότι θα ‘χουμε τόσο εμείς να εισπράξουμε κάτι καλύτερο όσο και αυτοί να μάθουν κάτι από εμάς. Αυτή η συνάντηση, που θα γίνει την Κυριακή το μεσημέρι, έχει να κάνει με τη στρατηγική, την επιστήμη, την ανταλλαγή απόψεων και πρωτοβουλιών, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν για να αντέξουν.
 
Το συνέδριο αυτό δεν το κάνουμε επικοινωνιακά, για να πούμε ότι κάνουμε και εμείς κάτι σαν Σύλλογος, αλλά γιατί θέλουμε να ‘ρθει ο συνάδελφός μας και μέσα από τις ομιλίες που θα γίνουν, να λάβει τα μηνύματα για το πού πρέπει να στραφεί. Αυτά είναι δύο πράγματα: Πρώτον να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του μέσα στο φαρμακείο, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στο επιστημονικό κομμάτι. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχουν ήδη προγράμματα δια βίου επιμόρφωσης, ενώ υπάρχουν σκέψεις δημιουργίας τμημάτων επιμόρφωσης σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με την αναβάθμιση του τομέα διαχείρισης και διοίκησης του φαρμακείου του, πάντα με την προοπτική ότι δεν πρέπει να μένουμε ατομικά στα πολύ μικρά φαρμακεία, αλλά μέσα από συνεννόηση και συνεργασίες να πετύχουμε καλύτερες συνθήκες για όλους μας. 

«Το ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. είναι φάρμακο κι όχι ένα απλό προϊόν»

ΠτΘ: Σε ό,τι αφορά την θεματολογία των στρογγυλών τραπεζιών που θα πραγματοποιηθούν, το πρώτο εξ αυτών αφορά σε ένα ζήτημα το οποίο συνεχίζει να απασχολεί και να βρίσκεται και στην επικαιρότητα, αυτό των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων…
Α.Τ.:
Στο σχετικό στρογγυλό τραπέζι, καλέσαμε τον πρόεδρο της Επιτροπής Λίστας συνταγογραφουμένων φαρμάκων τον κ. Κούβελα, καθηγητή φαρμακολογίας, ο οποίος ωστόσο επικαλέστηκε λόγους αδυναμίας και δεν ήρθε. Θεωρούσαμε ότι θα είχε πολλά να μας πει γιατί είναι και καθηγητής φαρμακολογίας, ξέρει το αντικείμενο και θα μπορούσε να μας εξηγήσει με ποια λογική «φεύγουν» τα φάρμακα, γιατί ναι μεν είναι μη αποζημιούμενα, ναι μεν δεν συνταγογραφούνται, αλλά είναι φάρμακα. Για το θέμα ωστόσο θα έχουμε την χαρά να συνομιλήσουμε με τον κλινικό φαρμακολόγο κ. Κλημεντίδη, ο οποίος έχει περγαμηνές, και μεγάλη εμπειρία στο τι θα πει παρενέργεια φαρμάκου, εν τη πράξει, μέσα στην κλινική την οποία είναι. Ο κ.Κλημεντίδης θα αναδείξει αυτό το θέμα για να καταλάβουν όλοι οι παρευρισκόμενοι τη σημασία του, όπως επίσης και για να πάρουν μηνύματα και οι κυβερνώντες, ότι δεν μπορεί δηλαδή το φάρμακο, χάριν ευκολίας κάποιων μεγάλων ιδιωτών, να το δίνουμε όπου να ‘ναι. Κάποια πράγματα πρέπει να τηρούνται. Πρέπει να υπάρχει ένας που να είναι αρμόδιος να το χορηγεί. Αυτό θέλουμε να δείξουμε στο στρογγυλό τραπέζι, ότι το ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. είναι φάρμακο κι όχι ένα απλό προϊόν. 

«Θα πρέπει να αναβαθμίσουμε οι ίδιοι τον ρόλο μας»

ΠτΘ: Βλέποντας τη θεματολογία του συνεδρίου, τη διαχείριση του ασθενή, το φαρμακείο, το ρόλο του φαρμακοποιού, κλπ. θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα μίνι σεμινάριο για τους επιστήμονες του κλάδου σας…
Α.Τ.:
Θα μπορούσαμε να το πούμε κι αυτό, ωστόσο είμαι της άποψης, ότι σκοπός ενός συνεδρίου είναι να πάρουμε καινούργια δεδομένα, ανακοινώσεις και συγκεκριμένα μηνύματα και μετά τα μηνύματα αυτά να τα μετουσιώσουμε σε έργο, διάβασμα και δουλειά. Από εμάς λοιπόν εξαρτάται, να πάρουμε τα μηνύματα αυτά και μετά να κάτσουμε να τα αξιολογήσουμε. Να διαβάσουμε, να γραφτούμε στη «Δια βίου εκπαίδευση», να κάνουμε κάτι οι ίδιοι για τον εαυτό μας, να αναβαθμίσουμε οι ίδιοι τον ρόλο μας.
 
Αυτό είναι ακριβώς και το θέμα της εισήγησης του κ.Βεζυργιαννάκη, αξιόλογου ομιλητή του συνεδρίου που θα μιλήσει για τον ρόλο του φαρμακοποιού. Ο φαρμακοποιός πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο επιστημονικό κομμάτι, και να αφήσει άλλες δραστηριότητες σε άλλους επαγγελματίες που έχουν να κάνουν με το marketing. Ο ασθενής που είναι απέναντί μας περιμένει από εμάς, μετά τον γιατρό, να τον προστατεύσουμε σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες. Εκεί πρέπει να κινηθεί η επόμενη μέρα του φαρμακείου. Να έχουμε χρόνο να μιλάμε με τον πελάτη και τον ασθενή. Να φύγουμε από αυτή τη μεγάλη γραφειοκρατία που έχουμε στο φαρμακείο μας. 

«Δεν θα φύγουμε τελειότεροι από το συνέδριο, αλλά με ερωτήματα και προβληματισμούς»

ΠτΘ: Χρειάζεται ένας συνδυασμός κράτους και κεντρικής διοίκησης και του ίδιου του κλάδου για την επίτευξη αυτού, αλλά και αλλαγή στην γενικότερη κουλτούρα…
Α.Τ.:
Βεβαίως. Πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε. Η αλήθεια είναι ότι μερικά πράγματα δεν σταματούν. Βλέπετε τι γίνεται με τις συμφωνίες Αμερικής και Ευρώπης και νομίζω ότι είναι πάνω από τις δυνάμεις του ελληνικού κράτους να κάνει κάποια πράγματα. Κάποια πράγματα θα έρθουν θέλουμε δε θέλουμε, άρα πρέπει να ορθώσουμε κι εμείς το ανάστημά μας, να απλώσουμε τα χέρια μας και να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να τα λύνουν κάποιοι άλλοι για μας. Γι’ αυτό καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν και να προβληματιστούν. Δε θα φύγουν τελειότεροι από το συνέδριο. Θα φύγουν με ερωτήματα και με προβληματισμούς. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε. 

«Πέφτουμε στον γκρεμό, αλλά πρέπει από κάπου να πιαστούμε»

ΠτΘ: Είστε αισιόδοξος για το μέλλον το κλάδου;
Α.Τ.:
Για πρώτη φορά θα πρέπει να πω ότι φοβάμαι. Είναι σφιγμένο το στομάχι μου. Προχθές βγήκε μια καινούργια υπουργική απόφαση που λέει ότι θα μπορεί ο ιδιώτης να μπαίνει και στα παλιά φαρμακεία. Δηλαδή θα μπορεί να μπαίνει και να αγοράζει φαρμακεία επαγγελματιών όπως εμείς που είμαστε 20 χρόνια στο επάγγελμα. Αυτό βγήκε ξαφνικά και μέχρι τώρα αφορούσε μόνο τα καινούργια φαρμακεία. Βλέπουμε λοιπόν πως το κουβάρι που ξετυλίγεται πριν από 4-5 χρόνια συνεχίζεται. Άρα θα πρέπει και εμείς να μην τα παρατήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι πέφτουμε στον γκρεμό, αλλά πρέπει από κάπου να πιαστούμε. Αν αφήσουμε τον εαυτό μας θα μας πάρει η κατηφόρα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να καταλάβουν οι συνάδελφοι ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να σώσουμε το επάγγελμά μας. Το χρωστάμε και στις οικογένειές μας, αλλά και στον κόσμο ειδικά της επαρχίας, που θα αδικηθεί επίσης. 

Υ.Γ.: Τη ραδιοφωνική συνομιλία με του κ.Τσαπέκου μπορείτε να την ακούσετε στο mixcloud.com/Radio-Paratiritis

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.