6 tips για να ακολουθεις στις συνεντευξεις, που δεν εχεις ξανακουσει

Στις μέρες μας υπάρχουν παρά πολλές πηγές που μπορεί κάποιος να συμβουλευτεί ούτως ώστε να είναι προετοιμασμένος για το τι πρέπει να κάνει στις συνεντεύξεις για δουλεία. Είναι πλέον ανούσιο κάποιος να πάει σε μια συνέντευξη χωρίς να είναι προετοιμασμένος για αυτήν. Παρόλα αυτά, υπάρχει παρά πολύς κόσμος, και πόσο μάλλον στην Ελλάδα, που το κάνει. Το βιογραφικό βοηθάει τους υποψηφίους να δεχτούν την κλήση για μια συνέντευξη, παρόλα αυτά, η συνέντευξη είναι αυτή που στο τέλος θα τους δώσει τη δουλεία.

Παρακάτω ακολουθούν κάποια tips που μπορείτε αν ακολουθήσετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες να πάρετε την δουλειά.

  1. Το προηγούμενο βραδύ της συνέντευξης, διάβασε λίγα πράγματα για την εταιρία. Ο λόγος; O  εργοδότης θα εκτιμήσει κατά πολύ κάποιον που ξέρει το status της εταιρίας. Μπορείς να σημειώσεις 3-4 λεπτομέρειες που θεωρείς ιδιαίτερα εντυπωσιακές και όταν θα έρθει η στιγμή και σε ρωτήσει: «για ποιο λόγο θέλεις να εργαστείς μαζί μας» τότε να μπορέσεις να δείξεις ότι δεν θέλεις άπλα τη θέση, αλλά θέλεις τη θέση σε αυτήν την συγκεκριμένη εταιρία.
  2. Να δείχνεις ιδιαίτερα ευγενικός στη γραμματεία της εταιρίας. Το γραφείο αυτό είναι τα ματιά του διευθυντή, είναι ένας από τους λογούς που έχει προσληφθεί. Στο τέλος της μέρας, είναι σίγουρο ότι θα ζητήσει τη γνώμη του, όποτε αν δείξεις ένα καλό πρόσωπο πριν καλά μπεις στον χώρο που θα γίνει η συνέντευξη, έχεις ένα bonus από τα «αποδυτήρια».
  3. Όταν μπεις στην αίθουσα της συνέντευξης, μην γυρίσεις τη πλάτη σου για να κλείσεις την πόρτα. Ούτε εσύ θέλεις να σου γυρνάνε τη πλάτη, πόσο μάλλον αν είσαι ο εργοδότης. Μπορείς κάλλιστα να μπεις στην αίθουσα, να κάνεις ένα βήμα μπροστά, και να την κλείσεις με τα χεριά σου πίσω από τη πλάτη. Μπορεί να νομίζεις ότι ο εργοδότης δεν δίνει καμία σημασία σε αυτό ή δεν κοίταξε μόλις το έκανες, αλλά δίνει.  Δεν γυρνάμε ποτέ την πλάτη στις καλές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη ζωή μας, πόσο μάλλον σε αυτόν που μπορεί να μας τις δώσει.
  4. Όταν θα δώσεις το χέρι σου για χειραψία στον εργοδότη, σιγουρέψου ότι η κλήση της χειραψίας είναι έτσι ώστε να φέρνει το δικό του χέρι, ένα κλικ πιο πάνω από το δικό σου. Ο λόγος είναι ότι ο εργοδότης θέλει να αισθάνεται ότι είναι πάνω από εσένα, για αυτό και κατέχει αυτή τη θέση άλλωστε. Με αυτήν την κίνηση, ασυναίσθητα (ή και όχι) θα πάρει το απαραίτητο μήνυμα πριν καλά ξεκινήσει τη συνέντευξη. Επίσης η χειραψία πρέπει να είναι δυνατή ώστε να του δείχνεις ότι «πατάς καλά στα πόδια σου».
  5. Κάνε ερωτήσεις, πολλές ερωτήσεις. Στο τέλος της συνέντευξης σίγουρα ο εργοδότης θα σε ρωτήσει: «έχεις κάποια ερώτηση να κάνεις σχετικά με την εταιρία ή την συγκεκριμένη θέση;», εκεί είναι που το πρώτο tip θα σε βοηθήσει πολύ. Οι ερωτήσεις είναι κάτι που δείχνουν ενδιαφέρον. Μη κάνοντας καμία ερώτηση είναι σαν να δείχνεις ότι άπλα θέλεις να πάρεις τη θέση για να βγεις από την ανεργία, και όχι γιατί πραγματικά σε ενδιαφέρει. Ερωτήσεις που δείχνουν ότι είσαι ενημερωμένος για την εταιρία, δείχνουν στον εργοδότη ότι ενδιαφέρεσαι παραπάνω από όλους τους άλλους συνυποψήφιους σου, και ακόμα και αν οι σπουδές σου ή η προϋπηρεσία σου υστερούν, σου δίνουν ένα bonus στο να πάρεις τη θέση. Και προς Θεού, μην κανείς καμία ερώτηση για τον μισθό σου ή τον αριθμό αδειών που προσφέρει η εταιρία.
  6. Δώσε το δικό σου “post interview shout-out” στα social Media. Είναι κάτι που συνηθίζεται παρά πολύ στο εξωτερικό και με τον καιρό θα έρθει και στην Ελλάδα – κυρίως σε πολυεθνικές. Οι περισσότερες εταιρίες έχουν δημιουργήσει σελίδες και οι διευθυντές αυτών, τα χρησιμοποιούν πράγματι πολύ. Έτσι λοιπόν, αμέσως μετά την συνέντευξη μπορείς να κάνεις ένα twit ή να γράψεις στο LinkedIn (και όχι τόσο στο Facebook) tangαροντας την σελίδα της εταιρίας  ότι: «Σήμερα έμαθα ότι το ποσοστό ευχαριστημένων πελατών για την εταιρία “ΥΥΥ» αγγίζει το 95% για τις υπηρεσίες που προσφέρει, φανταστικό!». Μην το θεωρήσεις «γλείψιμο» (άσχετα με το αν είναι ή όχι) αλλά θεώρησε το ενδιαφέρον ακόμα και μετά τη συνέντευξη.

Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος, αλλά χρειάζεται να είσαι προετοιμασμένος.

 
Κάνεις δεν είναι είπε ότι η ανεργία δεν έχει φέρει παρά πολύ κόσμο στο κυνήγι της ανεύρεσης εργασίας. Τα πράγματα είναι δύσκολα, με την ανεργία στους νέους στην Ελλάδα να αγγίζει το 50%,  η προσπάθεια πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη τώρα από ότι ήταν στο παρελθόν. Μια προτεινόμενη μηχανή αναζήτησης είναι το www.neuvoo.gr αφού συλλέγει όλες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας που μπορούν να βρεθούν από πολλές διαφορετικές ιστοσελίδες μόλις σε ένα.

Οι εργοδότες τείνουν να προσλαμβάνουν πλέον άτομα που είναι διαφορετικά από τα αλλά. Θέλουν άτομα που θα κάνουν την διάφορα, και αυτά τα άτομα σίγουρα έχουν προετοιμαστεί πριν πάρουν τη θέση. Πέρα από την προετοιμασία όμως, οι υποψήφιοι πρέπει να κρατήσουν την δική τους προσωπικότητα και να μην αλλάξουν (ή να παριστάνουν κάτι που δεν είναι) μόνο για την ώρα της συνέντευξης, γιατί στο τέλος (και εφόσον πάνε όλα καλά) θα καταλήξουν να εργάζονται για την εν λόγω εταιρία.
 

Καλή επιτυχία!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.