Ετοιμη για καταργηση του καθεστωτος βιζας δηλωνει η Αγκυρα

Η τουρκική νομοθεσία η οποία είναι απαραίτητη για την κατάργηση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει ψηφιστεί μέχρι τη Δευτέρα, τόνισε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ζητήματα ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ

Μιλώντας στο δίκτυο NTV, ο υπουργός ανέφερε ότι αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισηγηθεί την απελευθέρωση των Τούρκων πολιτών από την ανάγκη βίζας για τα ταξίδια τους στην ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί τμήμα της συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ., με την οποία η Άγκυρα συμφώνησε να παίρνει πίσω πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι πέρασαν παράτυπα στο έδαφος της ΕΕ μέσω Αιγαίου.

Κομισιόν: Καμία έκπτωση στις απαιτήσεις

Από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς επανέλαβε την Πέμπτη μιλώντας στην Ευρωβουλή ότι η Κομισιόν δεν θα χαμηλώσει τις απαιτήσεις της για τη βίζα.

«Δεν θα παίξουμε με τις προϋποθέσεις» είπε, αναφερόμενος στους 72 σχετικούς όρους. «Το βάρος είναι στην τουρκική πλευρά, λένε ότι μπορούν να τα καταφέρουν» συνέχισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει για το ζήτημα την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε επιπλέον θα εξεταστεί και το ζήτημα της βίζα για Ουκρανία και Γεωργία.

Ο Τίμερμανς σημείωσε επίσης ότι ευρωβουλευτές ήγειραν ανησυχίες για το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία, επιχειηματολογώντας ωστόσο ότι η διατήρηση της ενταξιακής διαδικασίας είναι τρόπος για να αλλάξει πορεία η Άγκυρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.