«Ουκ εν τω πολλω το ευ»… και στην ανακυκλωση!

Πώς οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Αλεξανδρούπολης καταλαβαίνουν τα ανακυκλώσιμα, που προέρχονται από την Κομοτηνή…

Στο παρελθόν έχουμε κατά καιρούς αναφερθεί στις ενθαρρυντικές επιδόσεις των Κομοτηναίων στο κομμάτι της ανακύκλωσης. Και όχι άδικα, γιατί ποσοτικά τουλάχιστον η ιδέα της ανακύκλωσης κερδίζει διαρκώς έδαφος στον τόπο μας και οι ποσότητες των υλικών, που κατευθύνονται στους μπλε κάδους, διαρκώς αυξάνεται. Φαίνεται, ωστόσο, πως επιβεβαιώνεται και σε αυτήν την περίπτωση αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, «ουκ εν τω πολλώ το ευ».
 
Και τούτο, διότι πολλοί συμπολίτες μας, είτε από άγνοια είτε από αμέλεια, αποθέτουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης απορρίμματα που θα έπρεπε να κατευθύνονται στους συμβατικούς, τους πράσινους κάδους. Αυτό έχει σαν συνέπεια όχι μόνο να καταλήγουν στο κέντρο διαλογής μεγάλες ποσότητες άχρηστων πια ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και να αχρηστεύεται ενίοτε και μερίδα των χρήσιμων που έχουν αποτεθεί στους ίδιους κάδους.
 
Τα παραπάνω μας επιβεβαίωσε η κ. Σούλα Δραγουμάνη, στο περιθώριο της χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης με τους εκπαιδευτικούς του νομού μας για τη χρήση των κάδων με το κίτρινο καπάκι. Η κ. Δραγουμάνη άδραξε την ευκαιρία να κάνει έκκληση προς τους συμπολίτες μας, ώστε να μην πετάνε σκουπίδια στους μπλε κάδους, οι οποίοι προορίζονται για την ανακύκλωση, γιατί όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «χαλάνε με αυτόν τον τρόπο το περιεχόμενο όλου του κάδου και είναι αμαρτία».
 
Ανατρέχοντας μάλιστα σε παλαιότερη επίσκεψή της στο ΚΔΑΥ Αλεξανδρούπολης, όπου καταλήγει το περιεχόμενο των κάδων ανακύκλωσης από τους νομούς Ροδόπης και Έβρου, μας μετέφερε μια χαρακτηριστική παρατήρηση των εκεί εργαζομένων, ότι καταλαβαίνουν όταν πλησιάζουν τα απορριμματοφόρα από την Κομοτηνή γιατί ανάμεσα στα ανακυκλώσιμα υλικά υπάρχουν πολλά σκουπίδια. Αντίθετα, οι κάδοι ανακύκλωσης της Αλεξανδρούπολης είναι πιο καθαροί, δείγμα της μεγαλύτερης συνέπειας και προσοχής που επιδεικνύουν οι πολίτες στον γειτονικό μας νομό. Σύμφωνα με την κ. Δραγουμάνη, ένα ποσοστό της τάξεως του 30-50% των απορριμμάτων που αποτίθενται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης είναι απορρίμματα που δε θα έπρεπε να αποτίθενται εκεί, αλλά στους πράσινους κάδους.
 
Καταλήγοντας, η κ. Δραγουμάνη παρέθεσε μερικές απλές συμβουλές, ώστε να συμβάλλουμε στη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων της ανακύκλωσης. «Πρέπει όταν ρίχνουμε τα ανακυκλώσιμα μέσα στον κάδο να είναι χύμα και όχι σε σακούλες δεμένες», σημείωσε καταρχήν, προσθέτοντας ότι «μπορούμε επίσης να κάνουμε ένα γρήγορο ξέπλυμα στο κουτί με το γάλα και ένα δίπλωμα ή την κονσέρβα να την καθαρίσουμε λίγο από μέσα». «Έτσι ώστε το καλοκαίρι να μη δημιουργείται το πρόβλημα με τη δυσοσμία», συμπλήρωσε, «και συνάμα να πετυχαίνουμε καλύτερη ποιότητα». «Θέλει λίγη προσπάθεια από όλους μας», τόνισε κλείνοντας, «και αν κάποιος γείτονάς μας, κάποιος συμπολίτης μας δε «στοχεύει» καλά, δεν είναι ντροπή να του υποδείξουμε ότι καλύτερα να τα βάλει στον πράσινο κάδο, ώστε να βοηθηθούμε όλοι μας ως κοινωνία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.