Παραλληλοι μονολογοι για τα «αντισταθμιστικα» απο τον ΤΑΡ

Η διάσταση μεταξύ Περιφέρειας-ΠΕΔ ΑΜ-Θ, οι αυτόνομες κινήσεις δημάρχων και η «σφήνα» των κυβερνητικών βουλευτών

Αναστάτωση προκλήθηκε στους κόλπους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά από τη γνωστοποίηση των προθέσεων της περιφερειακής αρχής αναφορικά με την αξιοποίηση των λεγόμενων «αντισταθμιστικών» έργων, που υπόσχεται η διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την περιοχή μας. Θυμίζουμε ότι στο περιθώριο της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, στις 25 Ιανουαρίου, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της αξιοποίησης των τελών κοινωνικής ευθύνης, που προτίθεται να διαθέσει η κοινοπραξία του ΤΑΡ, προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι το ποσό που προορίζεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα κατανεμηθεί «50-50» μεταξύ της Περιφέρειας και των 11 δήμων, από τους οποίους θα διέρχεται ο αγωγός. 

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως τα όποια «αντισταθμιστικά» συμφωνηθούν με την κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ δε θα δοθούν σε μορφή χρημάτων, αλλά σε προμήθεια ή κατασκευή έργων για λογαριασμό των δικαιούχων φορέων. Οι φορείς που θα αναλάβουν τη διαχείριση των αναλογούντων «αντισταθμιστικών» θα είναι εκείνοι, που θα υποβάλλουν προς την εταιρία τα σχέδια δράσης με τα προς υλοποίηση έργα. 

Επίσης, σε ό,τι έχει να κάνει με την αξία των επίμαχων έργων, αυτό που έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό είναι ότι οι δικαιούχοι φορείς των τριών ελληνικών περιφερειών που διασχίζει ο ΤΑΡ θα μοιραστούν ένα ποσό της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Αβέβαιο παραμένει αν το συγκεκριμένο μέγεθος θα κατανεμηθεί ισόποσα για έργα στις τρεις περιφέρειες ή αν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς την αξία των έργων, που θα δικαιούται κάθε μια από αυτές. 

Στο εσωτερικό «μέτωπο», πάντως, αυτό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι πρόσφατες δηλώσεις του περιφερειάρχη φαίνεται πως προκάλεσαν «συναγερμό» στις τάξεις των δημάρχων της Περιφέρειας. Το θέμα των «αντισταθμιστικών» απασχόλησε έντονα την τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, τα μέλη της οποίας εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο της Ένωσης, κ. Βαγγέλη Λαμπάκη, να προβεί σε επαφές με την κοινοπραξία του αγωγού στην Αθήνα, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι πτυχές και η όλη διαδικασία της χορήγησης των «αντισταθμιστικών». 

Εξάλλου, όπως αποκάλυψε, μιλώντας στον «ΠτΘ», ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, τη στιγμή που η Περιφέρεια και η ΠΕΔ προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο την υπόθεση των «αντισταθμιστικών», ορισμένοι δήμαρχοι είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με την κοινοπραξία του ΤΑΡ, διεκδικώντας μεμονωμένα για τις περιοχές τους οφέλη από τη διέλευση του αγωγού. Ο κ. Πετρίδης τόνισε την ανάγκη να ξεδιαλυθεί το τοπίο γύρω από το ύψος των «αντισταθμιστικών» που θα προσφέρει η κοινοπραξία και γύρω από τις διαδικασίες, που θα ακολουθηθούν ώστε να αποδώσουν το μεγαλύτερο δυνατό κοινωνικό όφελος. Παρότι επιχείρησε να κρατήσει «χαμηλούς» τους τόνους, υποβαθμίζοντας το ζήτημα του ποιος θα διαχειριστεί τα «αντισταθμιστικά» και παρουσιάζοντας ως πρόταγμα των δημάρχων την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για τις τοπικές κοινωνίες, εντούτοις δεν παρέλειψε να σημειώσει με νόημα πως η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση είναι πιο κοντά και έχει μια καλύτερη επαφή με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. 

Οι επόμενες κινήσεις από την πλευρά της ΠΕΔ ΑΜ-Θ θα προσδιοριστούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, στη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου που θα γίνει στην Κομοτηνή.

Καινούργιο «μέτωπο» μετά από την παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι «σφήνα» στο ζήτημα των «αντισταθμιστικών» από τον ΤΑΡ μπήκαν πριν από λίγες ημέρες οι κυβερνητικοί βουλευτές της Περιφέρειάς μας. Με σχετική ανακοίνωσή τους, πρότειναν τα κονδύλια από τον ΤΑΡ να κατευθυνθούν σε έργα υποδομής, που θα επιλύουν προβλήματα του αγροτικού και του κτηνοτροφικού κόσμου και θα λειτουργούν αντισταθμιστικά έναντι των επιβαρύνσεων που θα προκαλέσει η διέλευση του αγωγού στην περιοχή. Η επίμαχη παρέμβαση φαίνεται ότι άνοιξε ένα καινούργιο «μέτωπο» στην υπόθεση των «αντισταθμιστικών» από τον ΤΑΡ. Σκληρή απάντηση προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, κ. Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ενήμερος» της Καβάλας, διαμηνύει ότι τα επίμαχα κονδύλια σχεδιάζεται να επενδυθούν σε δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι αφενός δεν επαρκούν για σοβαρές παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα, αφετέρου ότι για τέτοιου είδους παρεμβάσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τομεακά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Επιπλέον, ο κ. Αντωνιάδης καταφέρεται εναντίον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας τους για ασυνέπεια έναντι των πολιτών της Περιφέρειάς μας ως προς τη στάση, που είχαν για τον αγωγό ΤΑΡ πριν και μετά από τις εκλογές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.