Επιμνημοσυνη δεηση για τον «θανατο του εμπορακου»

«Ω, Ύψιστε! Να γινόταν... τόσο δα απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε απ’ αυτόν τον καφέ, να κ α τ α λ α β α ί ν α μ ε... και από Δ η μ ο κ ρ α τ ί α». Ασίζ Νεσίν, «Καφές και Δημοκρατία»

Αλήθεια, η χθεσινή, μεγάλη όντως, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, ήταν συμμετοχή  «όλης της κοινωνίας», όπως γράφουν οι τοπικές εφημερίδες; Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση συντεχνιών, που διεκδικούσαν τα αιτήματα του κλάδου τους.

Πάνε τρεις δεκαετίες τώρα που ο επαγγελματικός χώρος κινητοποιήθηκε τόσο μαζικά, όχι για κλαδικά αιτήματα, αλλά για αδιέξοδους τοπικισμούς, για ένα πουκάμισο αδειανό, για την έδρα του Περιφερειακού Επιθεωρητή Αστυνομίας (αλήθεια ξέρει κανείς σήμερα, περί αυτού κάτι; Για τι και για «ποιον» άραγε η αγορά ήταν κλειστή μέρες στην πόλη;). Ούτε φυσικά, περίπου την ίδια εποχή, με την ίδια επιτυχία, στις «διαμαρτυρίες της κατσαρόλας», όπου οι επαγγελματίες διεκδικούσαν την «αρετή» των  «νοικοκυραίων», αντιδρώντας στην επιβολή του ΦΠΑ.
 
«Ο θάνατος του εμποράκου» που χθες φόρτιζε συναισθηματικά τη συγκέντρωση των επαγγελματιών, δεν αποτελεί σήμερα «αγγελία» θανάτου, αλλά πια μια επιμνημόσυνη δέηση. Ένας θάνατος αργός και επώδυνος, για ολόκληρη την κοινωνία, που επήλθε όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, δυστυχώς ερήμην των  «εμποράκων», χωρίς καμία αντίδρασή τους, κινητοποίησή τους.
 
Γι' αυτό κρατώ τις επιφυλάξεις μου. Μέχρι τουλάχιστον να διαφωτιστεί το  «μείζον» ζήτημα «Καφέ και Δημοκρατίας», που προέκυψε, απ' αυτήν την  «παλλαϊκή» διοργάνωση. Για το αν έπρεπε να παραμείνουν ανοιχτά ή όχι τα Καφέ, η  «βαριά βιομηχανία» του τόπου, σύμφωνα και με τη δήλωση πολιτικού παράγοντα της πόλης.
 
Μεγάλη κουβέντα, στο παρασκήνιο ζωτικών αιτημάτων, όπως και η «δημοκρατική απειλή» (ο σκοπός αγιάζει τα μέσα) του μποϊκοτάζ, για όσους δεν απεργούσαν. (Αλήθεια ο κ. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, πριν βγει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, για τον προπηλακισμό επαγγελματία, δεν διάβαζε για τις  «επαπειλούμενες αντιδράσεις» στον τοπικό Τύπο; Ποιος τις διέδιδε; Γιατί δεν πήρε τα μέτρα του;)
 
*Ο Ξάνθος Κώστογλου είναι δημοσιογράφος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.