Billa Qause «Κανω την αγαπη μου πορεια»

Με αφορμή την σημερινή live παρουσίαση του “Zentai Teki Ni the EP” στο «Αλλόκοτο» - «Η μουσική είναι μια γλώσσα που δεν γνωρίζει σύνορα, σημαίες, θρησκείες και χρώματα»

Ένα διαφορετικό για τα συνήθη μουσικά δρώμενα της πόλης live θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σήμερα το βράδυ στο Καφέ «Αλλόκοτο», όπου ο Billa Qause, κατά κόσμον Βασίλης Ζαφειρίδης, θα παρουσιάσει το καινούργιο του άλμπουμ με τίτλο “Zentai Teki Ni the EP”.
 
Το πέμπτο προσωπικό του project που αποτελεί μία ethnic, trip-hop και downtempo εκδοχή της προηγούμενης έκδοσης του “Zentai Teki Ni”, εμπλουτισμένη με νέα samplers και φωνητικά ως επί το πλείστον από την Ταϊλάνδη , το Θιβέτ, την Ινδία, την Ιαπωνία και την Κίνα, αριστοτεχνικά «δεμένα» με βαριές γραμμές μπάσου και dub στοιχεία που δημιούργησαν μία σκοτεινή ατμόσφαιρα στο σύνολο του έργου.
 
Δείγματα από τη μουσική, παραδοσιακή κουλτούρα χωρών όπως το Πακιστάν, την Ινδία, τη Μαλαισία, την Ταϋλάνδη, συγκρούονται, μα συνάμα, εν αρμονία μπλέκονται με δυτικά ακούσματα από Bebop Jazz έως Northern Soul και δένουν μεταξύ τους έχοντας ως κύρια αναφορά, βάση και πλατφόρμα τις βασικές αρχές του Hip-Hop.
 
H Ανατολή λοιπόν συναντά τη Δύση και ο Billa Qause τον Mononome, ο οποίος θα ακολουθήσει της παρουσίασης με ένα δραστικό (mpc’s on fire) και άκρως απολαυστικό jam session, σήμερα στη μουσική σκηνή του «Αλλόκοτο» υποσχόμενοι ένα διαδραστικό ταξίδι σε μέρη ανεξερεύνητα και μυστηριώδη.
 
Με την ευκαιρία της παρουσίασης ο Billa Qause μίλησε στον «ΠτΘ» και άνοιξε τα χαρτιά του για το νέο του project, τη διαφορετική και σίγουρα πρωτότυπη προσέγγισή της μουσικής που διαθέτει και φυσικά τα επόμενα βήματά του.

Billa Qause λοιπόν…
 
ΠτΘ: Την Παρασκευή το βράδυ θα βρίσκεσαι στην Κομοτηνή παρουσιάζοντάς μας το πέμπτο προσωπικό σου project που τιτλοφορείται “Zentai Teki Ni, The EP”. Πες μας δύο πράγματα για τον εν λόγω project. Τι θα δούμε όσοι δώσουμε το «παρών» την Παρασκευή στο Αλλόκοτο;
Β.Q.:
Θα σας παρουσιάσω το νέο μου EP “Zentai Teki Ni The EP” που στα Ιαπωνέζικα σημαίνει «Ολόγυρα», στην γύρα κοινώς, με ένα διαδραστικό τρόπο μέσω των samplers (Δειγματολείπτες). Κάποια κομμάτια από το προηγούμενο Zentai και άλλα Instrumental beats από δουλειές όπως το “Rest in beats”από την Cold Busted και από το “On the roof”. 

«Το Hip Hop “δανείζεται” πολλές φορές στοιχεία από άλλα μουσικά είδη, επομένως και ο συνδυασμός αυτών είναι λογικός»

ΠτΘ: Το νέο σου project στηρίζεται στις βασικές αρχές του Hip- Hop, συνδυάζοντας τες ωστόσο, για πρώτη φορά στην έως τώρα προσωπική σου πορεία, με παραδοσιακά ανατολικά ακούσματα χωρών όπως το Πακιστάν, Ινδία, Μαλαισία, Ταϋλάνδη κ.α. Πώς προέκυψε το αποτέλεσμα αυτό και πώς δένουν αυτά τα ασύνδετα εκ πρώτης όψεως στοιχεία μεταξύ τους;
Β.Q.:
Σε πρώτη φάση φαίνονται ασύνδετοι όλοι οι ήχοι αλλά στην πορεία βρίσκω τρόπους να τους συνδέω και να τους συνδυάζω με δυτικούς όπως soul, funk, και dub. Μέχρι στιγμής όλα μου τα project έχουν σαν αρχή τους το Hip Hop χωρίς να αποκλείω την υιοθέτηση και άλλων ειδών μουσικής μέσα σε αυτό. Άλλωστε το είδος αυτό «δανείζεται» πολλές φορές στοιχεία από άλλα μουσικά είδη, επομένως και ο συνδυασμός αυτών είναι λογικός.
 
Στην ουσία είναι το δεύτερο πανομοιότυπο project με ανατολίτικους ήχους. Αυτό που θα σας παρουσιάσω την Παρασκευή είναι η επέκταση του πρώτου “Zentai Teki Ni”, με αρκετά πιο σκοτεινό ύφος. 

«Για όλα υπάρχει μία απάντηση και μία λύση»


ΠτΘ: Από που προκύπτει και τι σημαίνει το ψευδώνυμό σου;
Β.Q.:
Στην ουσία δεν σημαίνει κάτι. Το Billa βγαίνει από το Βασίλης στα αγγλικά και το Qause από το Cause (αιτία) με αναγραμματισμό αντί για c σε q. Το συνδύασα και στην πορεία βγήκε και σαν B.Qause, το αγγλικό «γιατί» που αποτελεί και την απάντηση σε ό,τι κάνω. Για όλα υπάρχει μία απάντηση και μία λύση. 

«Αν αγαπάς κάτι και το θέλεις πολύ, αυτό κάπου σε οδηγεί δείχνοντας σου τον δρόμο»

ΠτΘ: Εκπρόσωπος της hip – hop και ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής της Ελλάδα, με πολλές συνεργασίες στο βιογραφικό σου σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου αυτή και πόσο δύσκολη ή εύκολη ήταν η καθιέρωσή σου σε έναν είδος που δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα;
Β.Q.:
Αν αγαπάς κάτι και το θέλεις πολύ, αυτό κάπου σε οδηγεί δείχνοντας σου τον δρόμο. Από μικρό με θυμάμαι να με κερδίζει η μουσική, έτσι και έγινε. Κάνω την αγάπη μου πορεία. Σίγουρα στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να καθιερωθεί κάποιος σε αυτό το είδος. Θέλει υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά. Στην Ελλάδα λίγο πιο δύσκολα, χωρίς αυτό που λέω να είναι νομοτελειακό, διότι ο κόσμος ψάχνει να ακούσει νέα πράματα και ήχους με ενθουσιασμό. 

«Η μουσική είναι μια γλώσσα δεν γνωρίζει σύνορα, σημαίες, θρησκείες και χρώματα»

ΠτΘ: Στη σελίδα σου μεταξύ άλλων αναφέρεις πως η μουσική που δεν γνωρίζει όρια, είναι αγάπη. Τι είναι για σένα η μουσική;
Β.Q.:
Η μουσική είναι ο τρόπος που θέλω να επικοινωνώ με τους άλλους. Τα λόγια μερικές φορές είναι περιττά. Είναι μια γλώσσα που δεν γνωρίζει σύνορα, σημαίες, θρησκείες, και χρώματα. 

«Η Beatquick δημιουργήθηκε για να “στεγάσουμε” την μουσική μας χωρίς δισκογραφική εταιρία, χωρίς κανέναν περιορισμό από κάποιον παραγωγό»

ΠτΘ: Έχεις δημιουργήσει και την δική σου δισκογραφική εταιρεία που φέρει το όνομα “Beatquick”. Πώς προχώρησες σε αυτό το βήμα; Ήρθε ίσως ως αποτέλεσμα της παρακμής της δισκογραφίας στην Ελλάδα;
Β.Q.:
Η Beatquick στην ουσία είναι η στέγη που έχουμε φτιάξει μαζί με τον J. Melik, Kill Emil, Elephant Phinix και τον Mononome για να «στεγάσουμε» τη μουσική μας χωρίς δισκογραφική εταιρία, χωρίς κανέναν περιορισμό από κάποιον παραγωγό.
 
ΠτΘ: Κλείνοντας ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;
Β.Q.:
Σχέδια πολλά! Ένα από αυτά είναι ένα album με τον Νίκο Μαρτζιόκα, έναν από τους καλύτερους περκασιονίστες στην Ελλάδα, κατά εμέ, σε ένα ταξίδι που ξεκινάει από την λατινική Αμερική και πάει στην Νέα Υόρκη, τη Νέα Ορλεάνη και επιστρέφει πάλι στην λατινική Αμερική, πάντα με το Hip Hop σαν βάση του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.