Η Ευρωπη των «Κυανοκρανων»

Έφτασε, λοιπόν, και η μέρα να μιλάμε για «αμυντικές στάσεις» της Ευρώπης! Ήλθε η στιγμή της Ευρώπης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία. Όμως, μία είναι η τρομοκρατία και το ωθούμενο μήλον της έριδος: ο Φανατισμός!
 
Το τρίτο κατά σειρά χτύπημα θρησκευόμενων φανατικών δεν πρέπει να μας εντυπωσιάζει. Θα πρέπει, όμως, πιο πολύ να μας εντυπωσιάσει και ο φανατισμός των ίδιων των Ευρωπαίων, όπου υψώνονται διάφορες φωνές απ’ όλα τα μήκη των ευρωπαϊκών χωρών για «αντι-μουσουλμανισμό». Αλήθεια, αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε; Αυτές είναι οι αντιλήψεις και οι ιδέες της δυτικής σκέψης; Να απαντήσουμε στο φανατισμό με ωμό φανατισμό;
 
Οι φιλελεύθερες σκέψεις μας, οι οποίες θεμελιώνονται στο σεβασμό ως προς το πρόσωπο του «άλλου» πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να «βασιλέψει» στα μυαλά όλων μας. Το κρυφό παιχνίδι που παίζεται εις βάρος των αθώων μουσουλμάνων (κι όχι των φανατικών) είναι η πλάστιγγα ενός ευρωπαϊκού σοβινισμού. Είναι ο χείμαρρος όπου θα θρέψει και θα μεγαλώσει το ρατσιστικό παραλήρημα. Θα εγκαταστήσει ένα «αντι-μουσουλμανικό» αίσθημα και πράξεις που θα κορυφωθούν σε μία γιγάντια βόμβα που θα είναι σε θέση να διαλύσει τα υποστρώματα και τις ρίζες των ελεύθερων ευρωπαϊκών-δυτικών χωρών. Όλο αυτό το σενάριο δεν είναι τίποτα άλλο από την ξενοφοβία.
 
Ας θυμόμαστε κι ως Ευρωπαίοι, που μόλις βγήκαμε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Χίτλερ, Μουσολίνι, Φράνκο κ.α.) πως κανένας δεν είναι καλύτερος από κανέναν! Το αίμα των Γάλλων το κουβαλάμε όλοι μας, είναι μπολιασμένο στην ίδια μας την ιστορία. Είναι καταχωρημένο σε μουσουλμάνους, χριστιανούς αλλά και σε διάφορες άλλες θρησκευτικές «στέπες».
 
Ο σοβινισμός και η θρησκευτικο-λαγνεία δεν είναι του γούστου μας. Δεν αποτελεί μέρος της επίσημης Ευρωπαϊκής Ιδέας. Δε θέλουμε να γίνουμε κάτι που μισούμε. Δε θα γίνουμε φανατικοί για να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε φανατικό. Οι ακροδεξιές αντιλήψεις δεν είναι μέρος της ευρωπαϊκής σκέψης. Δε θα γίνουμε η «μάνα» της κάθε ακροδεξιάς ιδέας!
 
Δεν είμαστε όλοι Γάλλοι! Είμαστε όμως, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Μαρξ, ο Χιουμ, ο Καντ, ο Χέγκελ, ο Λοκ, ο Κοντιγιάκ! Είμαστε η Ευρώπη της εξέλιξης, της σκέψης, των ιδεών αλλά και η Ευρώπη που προβάλλει το ΣΕΒΑΣΜΟ!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.