Η επομενη σελιδα της ΝΔ πανελλαδικα και τοπικα

Γιάννης Βεζυργιαννίδης, αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης «Είναι λάθος η ΝΔ να ψάχνει τον “Αντι-Τσίπρα” της» - «Έχουμε διαπιστώσει, ιδίως μετά τις τελευτές εκλογικές αναμετρήσεις, ότι δεν πείθουμε τον κόσμο κι αυτό πρέπει να είναι το στοίχημά μας» - «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο νέος αρχηγός είναι να ξαναφτιάξει οργανωτικά το κόμμα» - «Το λάθος που έκανε η ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια ήταν ότι δε βρήκε τα πρόσωπα εκείνα μέσα από τη μειονότητα με τα οποία θα συνομιλεί και θα εκφράζουν σωστά τη μειονότητα»

Ο απολογισμός των εκλογών και η επόμενη ημέρα στη Νέα Δημοκρατία είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τους βουλευτές και τα όργανα του κόμματος, τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά από την 20η Σεπτεμβρίου κι έπειτα. Η εκλογή νέου προέδρου ορίστηκε για τις 22 Νοεμβρίου και τα επιτελεία των υποψηφίων ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη δύσκολη αυτή «μάχη». Στο στούντιο του Ράδιο Παρατηρητής 94fm και την εκπομπή «Εφ’ όλης της ύλης» βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης κ. Γιάννης Βεζυργιαννίδης, ο οποίος σχολίασε όλα τα φλέγοντα ζητήματα με τους Ντελή Αχμέτ και Νατάσσα Βαφειάδου, δίνοντας το δικό του στίγμα για το σήμερα και το αύριο της ΝΔ.
 
Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να φέρει το νέο πρόσωπο του προέδρου του κόμματος, ο προσανατολισμός τον οποίο πρέπει να χαράξει, η σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα και τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, απασχόλησαν τον κ. Βεζυργιαννίδη σε κεντρικό επίπεδο, ενώ αναφορικά με τα τοπικά ο κ. Βεζυργιαννίδης σχολίασε τη μη εκλογή βουλευτή ΝΔ Ροδόπης και την επόμενη μέρα για την τοπική οργάνωση και τον ακόμη υφιστάμενο θρησκευτικό διαχωρισμό χριστιανών και μουσουλμάνων εκπροσωπών. 

«Μετά από απανωτές εκλογικές διαδικασίες θα πρέπει να επιμείνουμε στον ιδεολογικό άξονα της ΝΔ»

Αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου ο κ. Βεζυργιαννίδης τη χαρακτήρισε ως μια δημοκρατική διαδικασία μέσα από την οποία «η Ν.Δ. θα πρέπει να τοποθετηθεί ιδεολογικά. Δε θα σταθώ τόσο στο πρόσωπο, το ποιος θα βγει νικητής, αλλά στο μετά. Δηλαδή, θεωρώ ότι μέσα  από αυτή τη διαδικασία η Ν.Δ. πρέπει να βγει ενωμένη και να ξεκινήσουμε την αναδιοργάνωση του κόμματος. Μετά από απανωτές εκλογικές διαδικασίες θα πρέπει να επιμείνουμε στον ιδεολογικό άξονα της ΝΔ». Το ιδεολογικό ζήτημα σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΟΔΕ Ροδόπης είναι και το στοίχημα της επόμενη ημέρας για το κόμμα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ΝΔ είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα το οποίο ποτέ δεν έχασε τον προσανατολισμό του. Το ζήτημα είναι, κατά τον κ. Βεζυργιαννίδη, ότι «έχουμε διαπιστώσει, ιδίως μετά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ότι δεν πείθουμε τον κόσμο κι αυτό πρέπει να είναι το στοίχημά μας. Έχουμε παρασυρθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σε συζητήσεις και διαμάχες οι οποίες  έχουν αποπροσανατολίσει τον κόσμο. Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να δούμε γιατί ο κόσμος δεν έρχεται να μας ψηφίσει στις εκλογές». Ο κ. Βεζυργιαννίδης υπογράμμισε δε ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα κεντροδεξιό, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα στο κόμμα υπάρχουν και οι κεντρώοι και οι δεξιοί. «Αν κάποιος έχει δηλώσει κάτι το οποίο είναι έξω από την ιδεολογία της ΝΔ χαρακτηρίζει τον ίδιο και μόνο», διαπίστωσε. 

«Η συζήτηση νέο-παλιό δεν έχει ουσία»

Για το πρόσωπο του νέου προέδρου ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης, μετά και τις δηλώσεις κάποιων εκ των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων της παράταξης, πιστεύει ότι το κόμμα δε χρειάζεται τον «Αντι-Τσίπα» και ότι η συζήτηση νέο-παλιό δεν έχει ουσία. «Είμαστε σε μια μίνι προεκλογική περίοδο και σαφώς θα υπάρχουν ποικίλες δηλώσεις, αλλά δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει ότι και οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν δηλώσει ότι την επόμενη μέρα όλοι μαζί θα αγωνιστούν για το καλό της παράταξης». 

«Οι ταμπέλες δεξιός ή αριστερός έχουν πάψει να υφίστανται. Οι δηλώσεις δεν είναι τόσο σημαντικές όσο το τι κάνεις στην πράξη»

Ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης σχολίασε και τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη περί δεξιού και αριστερού, με τον οποίο μάλιστα συμφώνησε ότι «το να δηλώνει κάποιος δεξιός δεν είναι κακό, όπως δεν είναι κακό και να δηλώνει αριστερός. Οι δηλώσεις για μένα δεν είναι τόσο σημαντικές, όσο το τι κάνεις στην πράξη. Όλες αυτές οι ταμπέλες δεξιός ή αριστερός έχουν πάψει να υφίστανται. Το να καθόμαστε να  συζητούμε το αν είμαστε δεξιοί ή αριστεροί λίγη σημασία έχει». 

«Ο κόσμος τώρα πια από ένα κόμμα εξουσίας, όπως είναι η ΝΔ, θέλει προτάσεις και αποτελέσματα»

Ο κ. Βεζυργιαννίδης δήλωσε πεπεισμένος ότι ο καινούργιος αρχηγός της ΝΔ, οφείλει να έχει ως πρώτο του μέλημα να «ξαναχτίσει» το κόμμα, κυρίως στο οργανωτικό πλαίσιο, λέγοντας ότι «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο αρχηγός είναι να ξαναφτιάξει οργανωτικά το κόμμα. Από κει και πέρα οι ιδεολογίες στην πράξη είναι κάτι το οποίο πρέπει να (το) συζητήσουμε και να αναζητήσουμε αποτελέσματα, γιατί ο κόσμος τώρα πια από ένα κόμμα εξουσίας όπως είναι η ΝΔ θέλει προτάσεις και αποτελέσματα» για να συμπληρώσει ότι η ΝΟΔΕ Ροδόπης έχει διαπιστώσει ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους, που ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τα κόμματα. 

«Σ’ αυτές τις εκλογές είχαμε απέναντί μας το άφθαρτο και είναι λογικό ο κόσμος να θέλει να δει μια άλλη εναλλακτική»

Ο κ. Βεζυργιαννίδης ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η ΝΔ να ακολουθήσει την πτωτική πορεία του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και «αυτό απεδείχθη στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Βλέπουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό του κόσμου πιστεύει στην ιδεολογία της ΝΔ και θεωρώ ότι αυτό είναι το καθήκον μας από δω και πέρα, να πείσουμε και περισσότερο κόσμο. Η ΝΔ, ωστόσο, έχει κάνει λάθη τα οποία δεν έχει συγχωρήσει ακόμα ο κόσμος. Σ’ αυτές τις εκλογές είχαμε απέναντί μας το άφθαρτο και είναι λογικό ο κόσμος να θέλει να δει μια άλλη εναλλακτική». Τονίζοντας ότι η ΝΔ ίσως δεν είχε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, διαπίστωσε ότι «ο κόσμος πίστεψε τον Αλέξη Τσίπρα (,) και μακάρι να μην τον διαψεύσει για το καλό της χώρας μας. Η ΝΔ δε θα κάνει σαν αντιπολίτευση αυτό που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ήταν σε αυτή τη θέση. Δε θα καταψηφίζουμε όποιο μέτρο έρχεται στη βουλή. Ό, τι είναι σωστό θα το ψηφίζουμε και ό, τι είναι λάθος θα το καταψηφίζουμε. Και αυτός είναι ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης». 

«Ήταν λάθος η προσέγγιση του Μεϊμαράκη προς το ΣΥΡΙΖΑ καθώς πολλοί ζητούσαν να είμαστε απέναντι στον κ. Τσίπρα»

Επικεντρώνοντας στην προεκλογική «στρατηγική» του κ. Μεϊμαράκη και συγκεκριμένα στο στενό «μαρκάρισμά» του προς τον Αλέξη Τσίπρα για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης παρατήρησε ότι αυτή η στάση έκρυβε την πεποίθηση ότι «οι πολιτικοί κάποια στιγμή πρέπει να συνεισφέρουν προς την πραγματικότητα. Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε να καθίσουν μαζί, να συζητήσουν τα προβλήματα, να βρουν τις λύσεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και όλοι μαζί να τα εφαρμόσουν». Ο ίδιος, βέβαια, από πολιτικής πλευράς, εξήγησε πως θεωρεί λάθος αυτή την προσέγγιση, λέγοντας ότι «ήταν πάρα πολλοί αυτοί που ζητούσαν να είμαστε απέναντι στον κ. Τσίπρα και να κάνουμε θετική αντιπολίτευση. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το κρίνει ο κόσμος». 

«Δε βάλαμε ελαφρά τη καρδία στη δεύτερη θέση μουσουλμάνο υποψήφιο //άνω// το θέλαμε και το ζητούσαμε»

Σε τοπικό επίπεδο απ’ την άλλη ο κ. Βεζυργιαννίδης υπογράμμισε ότι ήταν αποτυχία για τη Νέα Δημοκρατία το γεγονός ότι δεν εξέλεξε βουλευτή στη Ροδόπη, πράγμα το οποίο έγινε σύμφωνα με τον ίδιο για διάφορους λόγους, με βασικό αυτόν του  εκλογικού νόμου. «Αν δούμε τα αποτελέσματα, όμως, σε απόλυτους αριθμούς είμαστε ο ένας από τους τρεις νομούς σε όλη την Ελλάδα, στους οποίους αυξήσαμε τη δύναμή μας. Έστω και οριακά οι ψήφοι σε απόλυτο αριθμό στη Ροδόπη ήταν περισσότερες από τις εκλογές του Ιανουαρίου», παρατήρησε, ερμηνεύοντας αυτή την εξέλιξη ως απότοκο της τοποθέτησης του Μουσταφά Κατραντζή στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου. «Αν δούμε τα αποτελέσματα σε καθαρά μειονοτικά εκλογικά κέντρα, θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που διπλασιάσαμε και τις ψήφους μας. Δε βάλαμε ελαφρά τη καρδία στη δεύτερη θέση μουσουλμάνο υποψήφιο.  Είναι κάτι το οποίο το συζητήσαμε με τα στελέχη μας και έγινε με μεγάλη πλειοψηφία. Το θέλαμε, το ζητούσαμε. Η ΝΔ ήταν πάντα ένα ανοικτό κόμμα. Έχουμε ανθρώπους και χριστιανούς και μουσουλμάνους, συνομιλούμε, δουλεύουμε μαζί, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο», συμπλήρωσε. 

«Με ενοχλεί ο διαχωρισμός που γίνεται αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζουν τα κόμματα τη μειονότητα»

Το λάθος που έκανε η ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Βεζυργιαννίδη, ήταν ότι δεν βρήκε τα πρόσωπα εκείνα μέσα από τη μειονότητα με τα οποία θα συνομιλεί και θα εκφράζουν σωστά τη μειονότητα. «Δε θεωρώ ότι σαν κόμμα, είτε ιδεολογικά είτε λόγω προέδρου, είτε  λόγω πράξεων, κάναμε κάτι με το οποίο απομάκρυναμε τη μειονότητα από κοντά μας», ανέφερε, δηλώνοντας παράλληλα ότι «με ενοχλεί ο διαχωρισμός που γίνεται αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζουν τα κόμματα τη μειονότητα. Πρέπει να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε για το καλό του τόπου».
 
Αναφερόμενος στον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και τις μετεκλογικές του δηλώσεις, για τη μη εκπροσώπηση του χριστιανικού στοιχείου της περιοχής μας, (του) ο αντιπρόεδρος της τοπικής ΝΟΔΕ τόνισε ότι «δε νομίζω να έθιξε τη μειονότητα λέγοντας ότι δεν υπάρχει ισόρροπη εκπροσώπηση. Αυτή ήταν μια αποτύπωση της πραγματικότητας. Το νόημα των δηλώσεών του δεν ήταν αυτό. Αν, αντίστοιχα, είχαν βγει τρεις χριστιανοί βουλευτές λογικά και η μειονότητα θα εξέφραζε την αντίθεσή της σ’ αυτό», ενώ για τον ίδιο τον κ. Στυλιανίδη θεωρεί «ότι ήταν και είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο το οποίο θα παίξει κεντρικό ρόλο και τα επόμενα χρόνια». 

«Το επόμενο διάστημα η ΝΔ έχει να δείξει και να κάνει πράγματα»

Καταλήγοντας, ο κ. Βεζυργιαννίδης αναφέρθηκε στην αυτοκριτική που οφείλει να κάνει η ΝΟΔΕ Ροδόπης, εντοπίζοντας ως βασικό λάθος ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση γινόταν αναζήτηση υποψηφίων αντί να υπάρχει ήδη μια λίστα από την οποία θα επιλέγονταν οι ικανότεροι. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι «είναι τεράστιο λάθος να μας αποκαλούν ακροδεξιούς, ειδικά την παρούσα ΝΟΔΕ. Έχουμε ανθρώπους και στελέχη που έχουν να προσφέρουν και θεωρώ ότι θα βγουν μπροστά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν αποκλισμένοι. Το επόμενο διάστημα η ΝΔ έχει να δείξει και να κάνει πράγματα. Εμείς θα συνεχίσουμε τη(ν) δουλειά μας, θα είμαστε κοντά στον κόσμο, θα έχουμε άποψη και θέση για τα προβλήματά του και θα είμαστε πολιτικοποιημένοι εντονότερα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.