«Δεν γινεται να σου “δινουν” Δημοκρατια και να τους την “πετας στη μουρη”»

Το βράδυ της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας προέβη σε διάγγελμα, στο οποίο δήλωσε την παραίτηση της Κυβέρνησης και κατ’ επέκταση πρόωρες εκλογές.
 
Ενόψει, λοιπόν των δηλώσεων του πρώην πλέον Πρωθυπουργού, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να μιλήσουν για «ανευθυνότητα» από πλευράς Κυβέρνησης και την ανάγκη της «να βγάλει ο λαός το φίδι από την τρύπα», ενώ άλλοι δυσανασχέτησαν εκφράζοντας το λεγόμενο  «φτου και από την αρχή».
 
Σίγουρα η προσφυγή στις κάλπες, για πέμπτη φορά σε χρόνο λιγότερο του ενός έτους είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας, ωστόσο θα πρέπει να σκεφτούμε πως η προσφυγή στις κάλπες δεν ήταν ποτέ η εύκολη λύση για αυτούς που κλήθηκαν να πάρουν την απόφαση.
 
Οι εκλογές δεν αποτέλεσαν ποτέ λυτρωτικό γεγονός γι’ αυτούς που κλήθηκαν να πάρουν την απόφαση και φυσικά τον λαό, επομένως δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται έτσι. Οι εκλογές αποτελούσαν πάντα λύση της έσχατης περίπτωσης όταν ειδικά γίνονται υπό αυτές τις συνθήκες. Αλλά και όταν δεν πρόκειται για μια έσχατη λύση και η προσφυγή στις κάλπες γίνεται υπό τις προϋποθέσεις ύπαρξης μιας κάποιας πολιτικής σταθερότητας, ακόμη και τότε ο ψηφοφόρος καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις, να «δυσχεράνει» τη θέση του μέσα από την αναζήτηση της πολιτικής αλήθειας με γνώμονα την πολιτικοποίηση και όχι την κομματοποίηση. Πάντα ήταν και πάντα θα είναι δύσκολο να οδεύσουμε στον δρόμο της κάλπης!
 
Οι εκλογές αυτές έχουν πολλά δύσβατα σημεία είτε αυτά αφορούν τα καθόλου αμελητέα ποσά που θα καταβληθούν για την διεξαγωγή τους είτε την παράλυση κάθε τομέα που θα δημιουργηθεί ενόψει της προσφυγής στις κάλπες παρόλα αυτά, όπως είχε πει μια φίλη, «δεν γίνεται να σου “δίνουν” Δημοκρατία και να τους την “πετάς στη μούρη”».
 
Ας πορευτούμε, λοιπόν, με τα όπλα που έχουμε, με την κρίση και την συνείδησή μας και ας αφήσουμε πίσω το γιατί και το ποιος. Σε αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε, οφείλουμε να ξεπεράσουμε τον υποκειμενισμό μας, να ενημερωθούμε, να πολιτικοποιηθούμε,  να παραβλέψουμε την οργή μας επί των μελανών σημείων των επερχόμενων εκλογών και να ψηφίσουμε για ακόμα μία φορά κατά συνείδηση. Γιατί και πάλι η ψήφος μας είτε το θέλουμε είτε όχι εμπεριέχει μήνυμα απευθυνόμενο προς αυτούς που μας την ζητούν. Είτε λοιπόν αυτό είναι μήνυμα εμψύχωσης είτε το ακριβώς αντίθετο, εμείς εφόσον ζητήθηκε, οφείλουμε να το «στείλουμε».
 
Η ψήφος είναι δύναμη, είναι η φωνή εκείνη που υψώνει κάθε ένας από εμάς καθημερινά, στον εργασιακό του χώρο, στην προσωπική του ζωή, στην καθημερινότητά του τέλος πάντων και ζητά να ακουστεί, με την ελπίδα της αλλαγής.  Ας πράξουμε ανάλογα λοιπόν…Χ.Ο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.