Ενας μικρος παραδεισος θα περιβαλλει την ανακαινισμενη Τσανακλειο

Υπαίθριο θέατρο, λιμνούλα, αναψυκτήριο, πράσινο και εντυπωσιακός φωτισμός…

Μέρα με τη μέρα το ιστορικό κτίριο της Τσανακλείου Σχολής ανακτά την παλιά του αίγλη, καθότι οι εργασίες αναπαλαίωσης εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς, παρόλα τα εμπόδια που ανέκυψαν από την οικονομική δυσπραγία των τελευταίων μηνών. Τα συνεργεία της εργολήπτριας κοινοπραξίας εργάζονται πυρετωδώς, ώστε το κτίριο-έμβλημα της Κομοτηνής να παραδοθεί εντός του χρονοδιαγράμματος και να ξεδιπλωθούν στο συντομότερο δυνατό χρόνο τα σχέδια της δημοτικής αρχής  Κομοτηνής  για την περαιτέρω αξιοποίησή του.

Όπως είναι γνωστό, στο εσωτερικό του κτιρίου θα φιλοξενηθεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, η οποία θα έχει ψηφιακή διασύνδεση με την Εθνική Βιβλιοθήκη, καθώς επίσης το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο  και το Μουσείο Καραθεοδωρή.

Ο φακός του «ΠτΘ» κάνει «ζουμ» και σας παρουσιάζει το σχέδιο για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της Τσανακλείου, ένα σχέδιο που έχει μπει ήδη σε εφαρμογή, με την έναρξη της κατασκευής του μικρού υπαίθριου θεάτρου. Το υπαίθριο θεατράκι κατασκευάζεται στη βόρεια πλευρά, δίπλα από τη στάση των λεωφορείων για τους φοιτητές, ενώ η ορχήστρα του, που θα είναι υπερυψωμένη, θα γειτνιάζει με μία μικρή λιμνούλα.

Στην άλλη πλευρά, νοτιοανατολικά του ιστορικού κτιρίου, θα κατασκευαστεί μια πέργκολα και θα αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα για  όσους θα επιθυμούν να απολαύσουν ήσυχα τον καφέ ή το ρόφημά τους,  εξυπηρετούμενοι από το κυλικείο που θα λειτουργεί στον συγκεκριμένο χώρο.

Ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη έκταση του περιβάλλοντος χώρου της Τσανακλείου θα στρωθεί με πέτρα Ελευθερουπόλεως, ενώ παράλληλα με την περίφραξη, σε όλο της το μήκος, θα δημιουργηθούν ζώνες πρασίνου- πλάτους 3 έως 4 μέτρων- που θα καλύπτονται από γκαζόν και θα φιλοξενήσουν καλλωπιστικά δέντρα και φυτά.

Τέλος, εντυπωσιακός σχεδιάζεται να είναι και ο φωτισμός της ανακαινισμένης Τσανακλείου, όπως και όλου του χώρου  που την περιβάλλει. Ειδικότερα για το κτίριο αυτό καθαυτό θα χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα φωτισμού, που διαχέει τις ακτίνες φωτός από κάτω προς τα πάνω, το οποίο προορίζεται την ανάδειξη της ιδιαίτερης αισθητικής των ιστορικών κτιρίων.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να πάρουν «σάρκα και οστά» από τις αρχές του επόμενου χρόνου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι εν εξελίξει εργασίες αναπαλαίωσης. Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, βέβαια, αλλά και με την επιφύλαξη ότι δεν θα προκύψει κάποια νέα δυσάρεστη έκπληξη αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, που όπως είναι γνωστό έχει «παγώσει», λόγω της εμπλοκής με τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.