Το φυσικο αεριο βαζει στον «παγο» τα σχεδια για τηλεθερμανση

Ψήφος εμπιστοσύνης από Πετρίδη στις πρωτοβουλίες Παυλίδη

Σε αναστολή του σχεδιασμού τους για την εγκατάσταση δικτύου τηλεθέρμανσης στην Κομοτηνή προσανατολίζονται πλέον οι διοικήσεις του δήμου και της ΔΕΥΑΚ, μετά και από την έντονη κινητικότητα, που έχει αναπτυχθεί με πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής, για την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειάς μας. Η προοπτική της έλευσης του φυσικού αερίου στην Κομοτηνή εξαλείφει στην ουσία τους λόγους, που υπαγόρευσαν την επεξεργασία σχεδίου για το δίκτυο της τηλεθέρμανσης. 

Γιώργος Πετρίδης «Εφόσον αποδώσει η πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, νομίζω πως θα είναι μία μεγάλη εισφορά του ίδιου στον τόπο μας»

Οι παράμετροι του συγκεκριμένου θέματος αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση, που είχαν πριν από λίγες ημέρες, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ. Γιώργος Παυλίδης, και ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης. Ο περιφερειάρχης παρουσίασε αναλυτικά τη δέσμη πρωτοβουλιών, που έχει αναλάβει, και τα αποτελέσματα της όλης προσπάθειας, με τον δήμαρχο Κομοτηνής να δηλώνει πεπεισμένος ότι το εγχείρημα της επέκτασης των δικτύων φυσικού αερίου στην περιοχής στηρίζεται πάνω σε ισχυρές βάσεις. «Διαπίστωσα από την περιγραφή που μου έκανε ο περιφερειάρχης», σημείωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Πετρίδης, «ότι έχει κάνει σοβαρές προσπάθειες ο ίδιος και οι υπηρεσίες του προς αυτήν την κατεύθυνση». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να τον συγχαρεί για την πρωτοβουλία, που έχει αναλάβει, παρατηρώντας ότι «εφόσον αποδώσει κιόλας, νομίζω πως θα είναι μία μεγάλη εισφορά του ίδιου στον τόπο μας». 

«Όχι μόνο θα αναμένουμε, αλλά μπορούμε να συμβάλλουμε κι εμείς στην υπόθεση του φυσικού αερίου»

Ο δήμος Κομοτηνής, όπως εξήγησε στη συνέχει, έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την έκβαση της υπόθεσης με το φυσικό αέριο σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους της Περιφέρειάς μας, εξαιτίας του γεγονότος ότι κατά την τελευταία διετία εξελίσσεται το φιλόδοξο σχέδιό του για την εγκατάσταση του δικτύου τηλεθέρμανσης. «Επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το εγχείρημά μας», σημείωσε ο κ. Πετρίδης, «θέλαμε να ξέρουμε σε ποιο σημείο και σε ποιο βαθμό ωριμότητας είναι η προσπάθεια, που έχει γίνει, προκειμένου να αναστείλουμε, να «παγώσουμε» ή να συνεχίσουμε τις δικιές μας προσπάθειες». «Η ενημέρωση που μου έκανε ο περιφερειάρχης», συνέχισε, «μας προσανατολίζει στην απόφαση να αναστείλουμε τις ενέργειές μας για την τηλεθέρμανση, οι οποίες είναι προχωρημένες μέχρι έναν βαθμό. Και όχι μόνο θα αναμένουμε, αλλά μπορούμε να συμβάλλουμε κι εμείς στην υπόθεση του φυσικού αερίου, μέσα από μια προγραμματική σύμβαση που θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει».

«Βλέποντας ότι υπάρχει μια σοβαρή πρωτοβουλία, θα αναστείλουμε τις προσπάθειές μας, γιατί δε χωρούν και τηλεθέρμανση και φυσικό αέριο στην ίδια πόλη»»

Εξάλλου, ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε ότι από την έρευνα και την προμελέτη, που είχε γίνει ενόψει του σχεδιασμού του δικτύου τηλεθέρμανσης, είχε προκύψει μεν ότι η τελευταία υποσχόταν πολύ μικρότερο κόστος σε σύγκριση με τα συμβατικά έως σήμερα μέσα θέρμανσης, παρά ταύτα το φυσικό αέριο, με βάση τις υφιστάμενες τιμές του, αξιολογείται ως συμφερότερο για τον καταναλωτή. «Ούτως ή άλλως το δικό μας σχέδιο για την τηλεθέρμανση είναι ένα σχέδιο που δεν έχει βραχυπρόθεσμη προοπτική», εξήγησε ο κ. Πετρίδης, «διότι, παρότι έχουμε προχωρήσει αρκετά και έχουν γίνει οι προκαταρκτικές μελέτες και σκοπιμότητας και οικονομοτεχνικές για το συγκεκριμένο θέμα, υπολείπονται τεχνικές και άλλες διαδικασίες και εκτός αυτού πρέπει να εξευρεθούν και οι πηγές χρηματοδότησης». «Γιατί είναι ένα έργο», συνέχισε, «που το οικονομικό του αντικείμενο ξεπερνά κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου και της ΔΕΥΑΚ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, βλέποντας ότι υπάρχει μια σοβαρή πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, μια σοβαρή κινητικότητα και εξέλιξη των πραγμάτων γύρω από το φυσικό αέριο, θα αναστείλουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να δώσουμε το χρόνο και τον χώρο, γιατί δε χωρούν και τηλεθέρμανση και φυσικό αέριο στην ίδια πόλη». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.