Μολις 5% οι αδειοδοτημενες σταυλικες εγκαταστασεις

«Ανοιχτή πληγή» για τους κτηνοτρόφους της ΠΑΜ-Θ

Καταπέλτης εναντίον όσων χειρίστηκαν διαχρονικά και ειδικότερα την τελευταία τριετία το ζήτημα των αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, εμφανίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης. Ο κ. Ζαγναφέρης ανέλαβε για λογαριασμό της διοίκησης να κωδικοποιήσει τα προβλήματα στο πλαίσιο αδειοδοτήσεων των σταυλικών εγκαταστάσεων και να προτείνει λύσεις προς το περιφερειακό συμβούλιο, ώστε να αποτελέσουν τη βάση μιας συνολικής πρότασης για την απεμπλοκή του κτηνοτροφικού κόσμου από τις «συμπληγάδες» της γραφειοκρατίας και της αδιαφορίας, που τους ταλαιπωρούν και απειλούν τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων τους.
 
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αποκάλυψε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, ότι αυτή τη στιγμή, μετά από μία τριετία ισχύος του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μόλις 5% των εγκαταστάσεων αυτών είναι αδειοδοτημένες. «Είναι ένα ζήτημα, που απασχολεί τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Περιφέρειάς μας, η οποία είναι μια καθαρά γεωκτηνοτροφική περιοχή», παρατήρησε στην έναρξη της τοποθέτησής του ο κ. Ζαγναφέρης. Για να επισημάνει δηκτικά ότι «εξαιτίας της αλληγορίας των εκάστοτε Υπουργών Γεωργίας και ΥΠΕΚΑ, των αλληλοσυγκρουόμενων νομοθετήσεων και αποφάσεων και της ανεπάρκειας της δημόσιας διοίκησης, έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουν ουσιαστικά άδεια λειτουργίας μόνο το 5% των σταυλικών εγκαταστάσεων, πράγμα απαράδεκτο σε ένα σύγχρονο κράτος». 

Ο χρόνος ολοκλήρωσης της παραχώρησης φτάνει μέχρι τα 2 έως 3 έτη

Μετά την εφαρμογή του νέου νόμου, του Ν.4061/2012, ανέκυψε μια σειρά προβλημάτων, που είχαν να κάνουν με τη διαδικασία της δημοπρασίας, τα οποία όμως επιλύθηκαν. Παρόλα αυτά παραμένει το πρόβλημα του χρόνου ολοκλήρωσης της παραχώρησης, που εξακολουθεί να είναι υπερβολικός, φτάνοντας μέχρι τα 2 έως 3 έτη, καθόσον προαπαιτούνται εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών, όπως του Δασαρχείου, των Εφορειών Αρχαιοτήτων, της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, της Υπηρεσίας Δόμησης για τη χρήση Γης, της Κτηματικής Υπηρεσίας, των Φορέων Διαχείρισης Νέστου ή Βιστωνίδας, της Διεύθυνσης Υδάτων κλπ. Οι εγκρίσεις αυτές γίνονται από νομοθετημένες επιτροπές, οι οποίες δυσκολεύονται να συνεδριάσουν και πολλές φορές οι απόψεις των μελών είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Παραμένουν επίσης προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την αρμοδιότητα των ΔΟΥ, ενώ εντοπίζονται και προβλήματα πολεοδομικής φύσεως, που δύνανται να λυθούν με σαφείς νομοθετικές ρυθμίσεις των δύο αρμοδίων Υπουργείων, σε συνεργασία με τις  κατά τόπους Διευθύνσεις Δόμησης και Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. 

Τα σοβαρότερα προβλήματα

Κατά την περιγραφή της διαμορφωθείσας σήμερα κατάστασης, ο κ. Ζαγναφέρης επέμεινα στα σοβαρότερα προβλήματα που συναντά η έκδοση των κτηνοτροφικών αδειών. Αυτά, όπως κωδικοποιήθηκαν στην εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη, είναι τα εξής:
 
·         Η μεγάλη καθυστέρηση και η αδυναμία των υπηρεσιών να ανταποκριθούν, λόγω έλλειψης προσωπικού, μέσων και πόρων
·         Οι μικρές αποστάσεις πολλών εκμεταλλεύσεων από οικισμούς και χώρους προστασίας
·      Οι επιπρόσθετες εγκρίσεις από άλλες υπηρεσίες που απαιτούνται για περιοχές όπως ο Έβρος
·      Το νομοθετικό πλαίσιο για τις συστεγαζόμενες εκμεταλλεύσεις, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τον φορέα των περιβαλλοντικών όρων, την ενοικίαση, τις κυρώσεις κλπ, δεν είναι ξεκάθαρο και έχει σαν αποτέλεσμα να απαιτείται η έκδοση ξεχωριστής άδειας για κάθε ένα κάτοχο ζώων που διαθέτει χωριστό κωδικό εκμετάλλευσης.
·      Η διαχείριση των αποβλήτων, της κοπροσωρού και των ζωικών υποπροϊόντων(ΖΥΠ) γενικότερα, που για τις περισσότερες εκμεταλλεύσεις γίνεται ακόμα με παραδοσιακές μεθόδους και δεν εξασφαλίζει την ελάχιστη έως μηδενική όχληση του ανθρώπινου παράγοντα  και του περιβάλλοντος.
·      Τήρηση των όρων της άδειας: Ακόμα και όταν εκδίδονται κάποιες άδειες, είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις όπου παραβιάζονται οι όροι λειτουργίας, ενώ δεν τηρούνται και οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που έχουν εγκριθεί. Αποτέλεσμα είναι να προκαλείται ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους οικισμούς και το περιβάλλον.
·      Η μετεγκατάσταση των εκμεταλλεύσεων για την τήρηση των όρων της νομοθεσίας σε άλλους χώρους πρακτικά συναντά πολλά εμπόδια, όπως το πολύ υψηλό κόστος και η δέσμευση μεγάλων εκτάσεων γόνιμης γης, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών. 

Προτάσεις για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης

Ορισμένες από τις προτάσεις, που αποσκοπούν στη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης, είναι οι εξής:

  1. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας που θα προβλέπει ότι:
  • Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα είναι πλέον υπεύθυνες για την χορήγηση των αδειών, αλλά γραφεία ιδιωτών που θα έχουν και την συνολική ευθύνη αναζήτησης των δικαιολογητικών και εγγράφων
  • Οι δημόσιες υπηρεσίες θα ελέγχουν μόνο τις συνθήκες λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία
  1. Αναθεώρηση αποστάσεων και ισοδύναμων
  • Να αναθεωρηθούν οι αποστάσεις και τα ισοδύναμα από τους χώρους προστασίας, όπως χωριά, εθνικοί οδοί κλπ, εστιάζοντας μόνο για τους χώρους που υπάρχει πραγματική ανάγκη
  1. Διαχείριση αποβλήτων, κοπροσωρού και ΖΥΠ
  • Απαραίτητος όρος για να χορηγηθεί μια άδεια κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης θα πρέπει να είναι η ύπαρξη μιας επαρκούς και ικανοποιητικής διαδικασίας διαχείρισης των αποβλήτων και των ζωικών υποπροϊόντων.
  • Η διαχείριση των ΖΥΠ σε μονάδες αδρανοποίησης ή για παραγωγή ενέργειας θα μπορούσε να ήταν μια επιθυμητή λύση που θα προσέφερε τα μέγιστα.
  1. Επιπρόσθετες εγκρίσεις:
  • Να απλοποιηθεί η διαδικασία των επιπρόσθετων εγκρίσεων και να γίνει ταχύτερη και αποδοτικότερη από τις αντίστοιχες αρχές της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας και όχι και από τις κεντρικές
  1. Συστεγαζόμενες εκμεταλλεύσεις
  • Η άδεια εκδίδεται για τις εγκαταστάσεις και φορέας αυτής είναι ο πρώτος ή έστω ένας εκ των ιδιοκτητών των συστεγαζόμενων εκμεταλλεύσεων και αυτός επινοικιάζει στους υπολοίπους τις εγκαταστάσεις ή τμήμα αυτών. Ο φορέας της άδειας είναι και υπόχρεος απέναντι στον νόμο σχετικά με τα περιβαλλοντικά, τις κυρώσεις και κάθε άλλη νομική υποχρέωση. 

Σύσταση επιτροπής για παρέμβαση στην ΕΝΠΕ και στα Υπουργεία

Η παραπάνω εισήγηση έτυχε της θετικής αντιμετώπισης του περιφερειακού συμβουλίου, που έλαβε την απόφαση να συστήσει διαπαραταξιακή επιτροπή, με επικεφαλής τον κ. Ζαγναφέρη, η οποία θα επεξεργαστεί περαιτέρω τις προτάσεις και θα αναλάβει να τις επικοινωνήσει με την Ένωση Περιφερειών και τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να επιταχυνθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, προκειμένου να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα με τις σταυλικές εγκαταστάσεις. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.