Αλλαγες στα μειονοτικα-ομογενειακα σχολεια της Πολης

Πριν έναν μήνα περίπου, με τη λήξη του σχολικού έτους, στις 26-6-2015 έφτασε στα μειονοτικά σχολεία της Πόλης μια νέα εγκύκλιος με θέματα:
1) την εγγραφή νέων μαθητών και
2) το διορισμό Τούρκων δασκάλων για το τουρκόγλωσσο πρόγραμμα καθώς και το διορισμό υποδιευθυντών.
 
Σχετικά με το πρώτο θέμα η νέα εγκύκλιος δίνει την ελευθερία στη Διεύθυνση του σχολείου να κρίνει εκείνη αν ο υποψήφιος μαθητής, κατόπιν αιτήσεων των γονέων του, μπορεί κατά την καταγωγή του, από τον ένα τουλάχιστον γονέα, να εγγραφεί στο σχολείο στο οποίο αποτάνθηκε. Έτσι δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία και δυνατότητα εγγραφής περισσοτέρων μαθητών στα σχολεία που κινδύνευαν να κλείσουν, εξαιτίας του μικρού αριθμού φοιτούντων σ’ αυτά, τα τελευταία χρόνια. Μια ακόμα ανάσα δόθηκε κι όταν πριν από λίγο καιρό είχε επιτραπεί κι η φοίτηση παιδιών από την Ελλάδα, κυρίως οικογενειών που μετανάστευσαν στην Τουρκία τα χρόνια της κρίσης, ως επισκέπτες μαθητές.
 
Η μεγάλη αλλαγή όμως έρχεται με το δεύτερο άρθρο της εγκυκλίου, που δίνει την επιλογή Τούρκων εκπαιδευτικών για το τουρκόγλωσσο πρόγραμμα στη Διεύθυνση της σχολικής μονάδας, καθώς και την επιλογή του υποδιευθυντή. Οι Τούρκοι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να δουλέψουν σε μειονοτικό σχολείο καταθέτουν αίτηση στην αρμόδια Διεύθυνση Παιδείας και δημιουργείται μια λίστα η οποία και θα δημοσιοποιείται. Κατόπιν οι εκπαιδευτικοί θα καταθέτουν αίτηση στη σχολική μονάδα που επιθυμούν να εργασθούν. Οι Διευθυντές θα κοινοποιούν στη Διεύθυνση Παιδείας τον κατάλογο των εκπαιδευτικών που επιλέγουν προς διορισμό κι η Νομαρχία θα εκδίδει τους διορισμούς. Οι Τούρκοι εκπαιδευτικοί μπορούν να εργασθούν σε μειονοτικό σχολείο 5+1 έτη το ανώτερο. Ένας από αυτούς τους εκπαιδευτικούς θα προτείνεται και πάλι από τη Διεύθυνση του σχολείου για τη θέση του Υποδιευθυντή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και τους εκπαιδευτικούς του ελληνόγλωσσου προγράμματος τους επιλέγει και τους διορίζει η σχολική εφορεία.
 
Οι αλλαγές αυτές έρχονται μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις των Ρωμαίικων κοινοτήτων και των σχολικών διευθύνσεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Τουρκικού κράτους. Όλοι ελπίζουν να βοηθήσουν στην αναβάθμιση των μειονοτικών σχολείων και στη βελτίωση της παρεχόμενης παιδείας αλλά και στην ελευθερία κίνησης και ανεξαρτησίας των κοινοτικών σχολείων. Καθώς στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης και στην αμοιβαιότητα που απορρέει από αυτήν, λογικό είναι να έρχεται στο μυαλό το καθεστώς που υπάρχει στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης, καθώς ακόμα και τώρα ισχύει ο διορισμός Διευθυντών και Υποδιευθυντών από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εξαιρώντας τα σχολεία αυτά από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, που ισχύει σε όλα τα σχολεία της επικράτειας.
 
Το ελληνικό κράτος για χρόνια έχει απαξιώσει το μειονοτικό σχολείο φροντίζοντας να κρατηθεί χαμηλά η παρεχόμενη παιδεία αλλά κι η ίδια η μειονότητα δεν πρόταξε ποτέ το θέμα της μόρφωσης των παιδιών της στις συζητήσεις και στα αιτήματα των ταγών της προς την πολιτεία αλλά και προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
 
*Η Μαρία Δήμου είναι εκπαιδευτικός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.