Οδοιπορικο στον οικισμο Μυκη της Ξανθης

Όταν οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και γεννούν τόσα συναισθήματα...

Η Μύκη που παλαιότερα ονομάζονταν Μουστάφτσοβα, είναι χωριό του νομού Ξάνθης και ανήκει στην ομάδα των χωριών του νομού με μουσουλμανικό πληθυσμό, τα λεγόμενα Πομακοχώρια. Απέχει 20 χιλιόμετρα από την Ξάνθη και 5 από την Σμίνθη, την πρωτεύουσα του τοπικού δήμου. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Μύκης και ο πληθυσμός της είναι 1.095 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001.
 
Η Μύκη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 380 μέτρων, στα ορεινά της Ροδόπης, σε μία μικρή κοιλάδα που σχηματίζει ένας χείμαρρος, παραπόταμος του Κόσυνθου. Είναι σχεδόν αθέατη από τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τα Πομακοχώρια του νομού Ξάνθης.
 
Η ύπαρξη του χειμάρρου που διασχίζει το χωριό έχει δημιουργήσει προβλήματα σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει τζαμί, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της περιοχής.
 
Στη Μύκη εξακολουθεί να φοριέται η παραδοσιακή τοπική ενδυμασία των γυναικών στην οποία κυριαρχούν τα έντονα χρώματα και διαφέρει πολύ από την σκουρόχρωμη λιτή ενδυμασία των μουσουλμάνων, που φοριέται στα υπόλοιπα μουσουλμανικά χωριά της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.