Τι εστι το δημοψηφισμα;

Επτά νέοι απαντούν στο ποιο πιστεύουν ότι είναι το διακύβευμα που θέτει το δημοψήφισμα της Κυριακής

Το δημοψήφισμα αδιαμφισβήτητα είναι το θέμα που συζητείται περισσότερο από όλα αυτές τις ημέρες σε όποια παρέα κι αν βρεθεί κανείς. Το ζητούμενο, βέβαια, έχει διαφοροποιηθεί από το ναι ή όχι και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραδόξως μετατοπίστηκε στο τι ακριβώς ερωτάται με το εν λόγω δημοψήφισμα. Απόψεις επί απόψεων, αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, ταύτιση και φιλονικία περιτριγυρίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα. Τι σημαίνει τελικά αυτό το δημοψήφισμα; Για μία ακόμη φορά ο «ΠτΘ» απευθύνθηκε σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι ερωτήθηκαν για το πώς εκείνοι αντιλαμβάνονται το διακύβευμα του δημοψηφίσματος αυτού και σε τι πιστεύουν ότι θα απαντήσουν ψηφίζοντας την Κυριακή και οι απόψεις ποικίλλουν… 
 
 Αργύρης
«Το δημοψήφισμα είναι μια παρωδία»


 
 
Ιδιαιτέρως μετά τη σημερινή επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους θεσμούς ο οποίος και αποδέχεται τους όρους θεωρώ πως το δημοψήφισμα  είναι μία παρωδία. Είναι ένα κακό ερώτημα με την όποια απάντηση να μην ανταποκρίνεται  σε καμία πραγματικότητα. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα Ευρωπαϊκό διακύβευμα. Δε νομίζω να γίνει τελικά δημοψήφισμα. Και αν γίνει μοιάζει περισσότερο με μία ηρωική έξοδο του Αλέξη …
 
Ανδρονίκη
«Αυτό που διακυβεύεται είναι το κατά ποσό τα αντανακλαστικά του λαού είναι σε θέση να μπλοκάρουν αποφάσεις που παίρνονται εις βάρος του»

Δίχως αμφιβολία προσωπικά θεωρώ ότι αυτό που διακυβεύεται είναι το κατά πόσο τα αντανακλαστικά του λαού είναι σε θέση να μπλοκάρουν αποφάσεις που παίρνονται εις βάρος του και πώς μπορεί να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη κρίση αντιπροσώπευσης. Για μένα η απάντηση είναι ξεκάθαρη ναι σε ό,τι μπορεί να πυροδοτήσει συνθήκες κοινωνικής αλλαγής και μεταστροφής όχι στους “δυνατούς” των εποχών. Χωρίς όμως το όχι να σημάνει τη λήξη της συμμετοχής του λαού στους κοινωνικούς αγώνες.
 
Χρύσα
«Η ερώτηση του δημοψηφίσματος ήταν για μένα εξ αρχής ξεκάθαρη, αν αποδεχόμαστε τους ορούς των θεσμών ή όχι»
 

Η ερώτηση του δημοψηφίσματος ήταν για μένα εξ αρχής ξεκάθαρη, αν αποδεχόμαστε τους όρους των θεσμών ή όχι. Αυτή ήταν και εξακολουθεί να είναι η ερώτηση! Για το πού μπορεί να οδηγήσει η κάθε απάντηση μόνο να πιθανολογήσουμε μπορούμε καθώς βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ ρευστά για το αποτέλεσμα και των δυο απαντήσεων. Προσωπικά, θέλω να πάρω μια υπεύθυνη απόφαση για την οποία θα είμαι περήφανη στο μέλλον, μιας και το δημοψήφισμα με αφορά άμεσα.
 
Κωνσταντίνα
«Αυτό που τίθεται σε κίνδυνο είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη»

Αυτό που τίθεται σε κίνδυνο είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Η απάντηση που θα δοθεί βασίζεται στο ερώτημα κατά πόσον ο ελληνικός λαός είναι ικανός να διαβλέψει τι θα είναι ωφελιμότερο για την πορεία της χώρας.
 
Ελίνα
«Το δημοψήφισμα της Κυριακής έχει ως μοναδικό στόχο, ανάλογα με το αποτέλεσμα,  την παραμονή του  ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ή την προκήρυξη νέων εκλογών»


 
Παρατηρώντας τις  τελευταίες ημέρες  τις διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ)  και τις πιέσεις που οι τελευταίοι ασκούν με σκοπό την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την εκταμίευση της  νέας δόσης, θα μπορούσαμε με ασφάλεια να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως το δημοψήφισμα της Κυριακής έχει ως μοναδικό στόχο, ανάλογα με το αποτέλεσμα,  την παραμονή του  ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ή την προκήρυξη νέων εκλογών. Είναι φανερό πως ο επικοινωνιακός πόλεμος που ασκείται στην Ελλάδα  έχει ως μοναδικό παραλήπτη την κυβέρνηση και την διατάραξη της εμπιστοσύνης του λαού σε αυτήν, εξ ου και  η διαρκής ανταλλαγή προτάσεων  μεταξύ Ελλάδας και θεσμών χωρίς καμία τελική συμφωνία ( το παράθυρο του διαλόγου και συμφωνίας  παραμένει διαρκώς ανοικτό και ο ένας «πετάει το μπαλάκι στον άλλον»). Βάσει, λοιπόν, των ανωτέρω  το ΟΧΙ την Κυριακή  σημαίνει την παραμονή του Σύριζα στην εξουσία , ενώ αντίθετα το ΝΑΙ διαμηνύει την προκήρυξη νέων εκλογών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στις δύο περιπτώσεις.
 
Υ.Γ. Οι διαρκείς πιέσεις και τρομοκρατία που δέχεται η ελληνική κοινωνία μέσω των ΜΜΕ και των δηλώσεων των θεσμών ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του  δημοψηφίσματος αποσκοπούν στη μεταστροφή της κοινής γνώμης  και της εμπιστοσύνης στο κυβερνόν κόμμα.  
 
Λάμπρος
«Το δημοψήφισμα ουσιαστικά μας ρωτά αν θέλουμε να λειτουργήσουμε εξαθλιωμένοι υπό το πρίσμα των συμφερόντων της Γερμανίας και μέσα σε μια θεωρητική ασφάλεια που παρέχει η ευρωζώνη»
 

Ουσιαστικά το δημοψήφισμα μας ρωτάει αν θέλουμε να λειτουργήσουμε εξαθλιωμένοι υπό το πρίσμα των συμφερόντων της Γερμανίας και μέσα σε μια θεωρητική ασφάλεια που παρέχει η ευρωζώνη, η οποία πρακτικά μας εξέθεσε σε μεγάλους κινδύνους, ή αν τελικά προτιμούμε να επιδιώξουμε ουσιαστική ευημερία και ανεξαρτησία, μέσα ή έξω από την ευρωζώνη
 
Ηλίας
«Στο δημοψήφισμα της Κυριακής διακυβεύεται η αποτίναξη της δουλοπρέπειας και του υποτακτισμού, στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν ως λαό, ως προς τις σχέσεις μας με τη Δύση»

Κατ' εμέ, στο δημοψήφισμα της Κυριακής διακυβεύεται η αποτίναξη της δουλοπρέπειας και του υποτακτισμού, στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν ως λαό, ως προς τις σχέσεις μας με τη Δύση. Η Ελλάδα, η γενέτειρα της Ευρώπης, στηριζόμενη στον εαυτό της και όχι επαιτώντας για μερική ακόμα τεχνητή δημοσιονομική διασωλήνωση, μπορεί να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και να αποτελέσει την εφαλτήριο δύναμη για την επιστροφή της «Ευρώπης των τραπεζιτών» στη βάση των ιδρυτικών της αξιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.