Synerg-ωντας σε μια νεα πορεια(+Gallery)

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η «1η Θρακο- Μακεδονική “SYNERGEIA” Προώθησης Τοπικών Προϊόντων» - Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας και δρομολόγησης Συνεργασίας παραγωγών, επαγγελματιών, καταναλωτών, προς όφελος της Περιφερειακής Οικονομίας

Με  πλήρη υλοποίηση των στόχων που είχε θέσει η διοργανώτρια αρχή, δηλαδή η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διεξήχθη χθες η  «1η Θρακο- Μακεδονική “SYNERGEIA” Προώθησης Τοπικών Προϊόντων»,  η πρώτη δηλαδή συνάντηση γνωριμίας και δρομολόγησης Συνεργασίας παραγωγών, επαγγελματιών, καταναλωτών, προς όφελος της Περιφερειακής Οικονομίας.

Περισσότερες από 100 επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα παρουσίασαν περισσότερα από 500 προϊόντα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες διαμόρφωσης ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνεργασίας, για την επιχειρηματικότητα τοπικής παραγωγής και την ανάπτυξη – ενεργοποίηση σωματείων, φορέων και ενεργών πολιτών, ενώ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και τεχνογνωσία τόσο μεταξύ τους όσο και με φορείς της περιοχής.

Η  “SYNERGEIA”, που ως διοργάνωση θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, στην έδρα διαφορετικής περιφερειακής ενότητας της ΠΑΜ-Θ, άνοιξε τις πόρτες της στις εννέα το πρωί και υποδέχθηκε μεταξύ άλλων τον υφυπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ.Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Γιώργο Παυλίδη, τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Χρήστο Μέτιο, τον πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜ-Θ κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη, την εκτελεστική γραμματέα της ΠΑΜ-Θ κ. Ζωή Κοσμίδου, τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες της ΑΜ-Θ, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της ΠΑΜ-Θ, εκπροσώπους των αστυνομικών αρχών της περιοχής και επιχειρηματίες του αγροτοδιατροφικού κλάδου .

Γιώργος Παυλίδης

«Είναι βαθιά μου πίστη αλλά πρέπει να το πιστέψουμε και όλοι, ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα βρούμε έναν δρόμο με σταθερούς δείκτες ετήσιας ανάπτυξης»

«Η 1η SYNERGEIA  αποτελεί μία προσπάθεια να συγκροτήσουμε την ταυτότητά μας, τον αγροτοδιατροφικό τομέα της περιοχής, αλλά και να χτίσουμε επιπλέον την συνεργασία μεταξύ όλων των τομέων παραγωγής» ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ.Γιώργος Παυλίδης. «Για πολλά χρόνια» επεσήμανε «η Περιφέρειά μας ήταν σε αναπτυξιακή αδράνεια, προχωρούσε σε μία κοινότυπη πορεία και αυτό οδήγησε στο να έχει μία αναπτυξιακή ταυτότητα ασύνδετη κατ’ αρχήν με τον τόπο και με τα προϊόντα, και έπειτα ασύνδετη εσωτερικά στον πρωτογενή τομέα και με την μεταποίηση».  «Αυτό που επιχειρούμε σήμερα αφορά τη ταυτότητά μας, είναι μία προσπάθεια η ανάπτυξή μας να είναι αυτή που μας αξίζει και μας αντιστοιχεί, που ταιριάζει στον τόπο, στα προϊόντα μας, στη γεωγραφία μας, στα χαρακτηριστικά μας, στα χαρίσματά μας» τόνισε.

«Το μήνυμα που θα βγει προς τα έξω είναι πως όλοι μαζί συνεργαζόμαστε, όλοι μαζί προσπαθούμε για να βγει το καινούργιο» συνέχισε « να γίνει μία επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσα από  μία συνδεδεμένη και  στοχευμένη πορεία, μέσα στον χώρο μας. Ο χώρος μπορεί, η κοινωνία μπορεί και μέσα στα επόμενα χρόνια, είναι βαθιά μου πίστη αλλά πρέπει να το πιστέψουμε και όλοι, ότι θα βρούμε έναν δρόμο με σταθερούς δείκτες ετήσιας ανάπτυξης».

Για να γίνει αυτό όπως υπογράμμισε «θα πρέπει στο κάθε προϊόν να υπάρξουν ομαδοποιήσεις ή αν αυτό είναι λίγο, ομαδοποίηση να υπάρξει σε ομοειδή προϊόντα. Θα πρέπει επίσης να υπάρχουν ομαδοποιήσεις και  στη μεταποίηση έως την κατανάλωση. Όλο αυτό πρέπει να χτιστεί μέρα με την μέρα . Να σταματήσουμε να θεωρούμε πως ο χώρος του καθενός είναι ένα στεγανό πίσω από το οποίο δεν πρέπει κάποιος να υπεισέλθει, είτε είναι επαγγελματικός χώρος είτε είναι παραγωγικός χώρος είτε είναι ένας γεωγραφικός τόπος, γιατί αν δεν υπερβούμε τους τοπικισμούς δεν φτάνουμε πουθενά. Όλοι μαζί να συγκροτήσουμε μία ταυτότητα και πιστέψτε με, αυτά που έχουμε είναι εξαιρετικά, είναι σπάνια, είναι μοναδικά» . «Η περιφέρειά μας έχει 5.000.000 στρέμματα γης, εύφορης γης, σπάνιας γης, έχει εξαιρετικές παραγωγές αλλά ασύνδετες μεταξύ τους» τόνισε και κατέληξε πως «όλα αυτά αύριο θα οδηγήσουνε σε μία διαφορετική εικόνα της Περιφέρειάς μας».

Παναγιώτης Σγουρίδης

«Είμαστε ευλογημένος τόπος και δεν θα πρέπει να περιμένουμε επιδοτήσεις αλλά να πάρουμε την υπεραξία αυτών που παράγουμε»
 

Εντυπωσιασμένος από την όλη διοργάνωση δήλωσε ο υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Παναγιώτης Σγουρίδης εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτή θα πρέπει να γίνει θεσμός.  «Αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος, έχει απ’ όλα τα προϊόντα» υπογράμμισε τονίζοντας πως « μας λείπει ένα πράγμα, η προώθηση των προϊόντων, η τυποποίηση των προϊόντων, το marketing που πρέπει να κάνουμε κυρίως για να μπορούμε να τα βάλουμε στις αγορές» κινήσεις για τις οποίες, όπως είπε, μπορούν οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν μέσα από τις εισηγήσεις της SYNERGEIA.

«Είμαστε ευλογημένος τόπος και δεν θα πρέπει να περιμένουμε επιδοτήσεις αλλά να πάρουμε την υπεραξία αυτών που παράγουμε» επανέλαβε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «είναι κανόνας ότι οι κάτοικοι της περιφέρειας, οι πολίτες της περιφέρειας θα πρέπει να καταναλώνουν τα τοπικά προϊόντα».

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

«Ο σπόρος της ανάπτυξης κρύβεται στην ελληνική γη»

Στα προϊόντα που παράγει η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη και τη σπουδαιότητα αυτών στάθηκε με την σειρά της και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ.Μαρία Κόλλια –Τσαρουχά, η οποία, κατά το σύντομο χαιρετισμό της, υπογράμμισε και τη στήριξη της κυβέρνησης στους ανθρώπους που ενεργούν προς όφελος της προώθησης των σπουδαίων, όπως τα χαρακτήρισε, προϊόντων της ΑΜ-Θ.

Η κ. Κόλλια εξέφρασε την χαρά της για τη συμμετοχή της στην SYNERGEIA και ξεκίνησε τον χαιρετισμό της τονίζοντας πως «εμείς που προερχόμαστε από περιοχές όχι μόνο ακριτικές αλλά και με μεγάλη παράδοση στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ξέρουμε πως ο σπόρος της ανάπτυξης κρύβεται στην ελληνική γη». « Όλο και περισσότεροι παραδέχονται και αποδέχονται πως ο πρωτογενής τομέας είναι ο κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη της χώρας» σημείωσε τονίζοντας όμως πως « χρειάζονται και προωθητικές πρωτοβουλίες όπως αυτή για να αναδείξουν και να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα. Εμείς οι Μακεδόνες και οι Θρακιώτες ξέρουμε πολύ καλά ότι οι τόποι μας μπορούν να αποτελέσουν το επίκεντρο της εθνικής παραγωγής παγκοσμίου ενδιαφέροντος, γιατί είναι τόποι πλούσιοι και έχουν πολλά να προσφέρουν σε όφελος της εθνικής οικονομίας σε όλα τα επίπεδα». «Δεν συμφωνώ καθόλου με την συμπεριφορά και την άποψη που ξεκινά από το γνωστό εκείνο ότι το υδροκέφαλο ελληνικό κράτος δεν βοηθά, δεν συμφωνώ καθόλου με τις ανεφάρμοστες εξαγγελίες, ούτε με τις τεράστιες χιλιοειπωμένες επενδυτικές ευκαιρίες που εξαγγέλθηκαν τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε η ίδια και αναφερόμενη στην ΠΑΜ-Θ έκανε λόγο για μία περιοχή που δοκιμάστηκε σκληρά τα τελευταία χρόνια.

Η ίδια χαρακτήρισε ως μέγιστης αξίας στόχο την ένωση όλων των ακαδημαϊκών μονάδων της περιοχής καθώς, όπως είπε, «αυτές  μπορούν να μας δώσουν τα φώτα τους για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη γνώση, γιατί μόνο με τη γνώση θα μπορέσουμε να πάμε παραπέρα».

«Είναι εθνική μας υποχρέωση να στηρίξουμε τους καλύτερους και να τους δώσουμε τις ευκαιρίες να μεγαλουργήσουν» υπογράμμισε τέλος «όλοι μαζί και ο καθένας μας ξεχωριστά ας αναλάβει το μερίδιο ευθύνης του. Είμαστε υποχρεωμένοι έγκαιρα να δρομολογήσουμε τις δράσεις μας, προσθέτοντας στον γενικότερο επιχειρησιακό σχεδιασμό αυτό που θα κάνει την διαφορά» και χαρακτήρισε ως  υποχρέωση της πολιτείας « το να δημιουργήσει ένα ισχυρό πλαίσιο στήριξης του έλληνα παραγωγού και να του παρέχει μηχανισμούς και εργαλεία που θα προστατεύουν, θα ανανεώνουν και θα εκσυγχρονίζουν την παραγωγή και  θα διευκολύνουν τις διαδικασίες προώθησης και μεταφοράς των προϊόντων».  

Γιώργος Πετρίδης

«Σωστή επιλογή η διοργάνωση προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης περιφερειακής συνείδησης»

Στην προστιθέμενη αξία της όλης διοργάνωσης επικεντρώθηκε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, τονίζοντας πως πρόκειται για μία «σωστή επιλογή» στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης «περιφερειακής συνείδησης».

«Η περιφερειακή συνείδηση δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο σε ζητήματα πολιτικής που αφορούν τους αιρετούς δημάρχους, περιφερειάρχες, κλπ» επεσήμανε και τόνισε πως αυτή «πρέπει να εκφραστεί και με την εσωτερική δικτύωση, την προώθηση και προβολή των προϊόντων που παράγονται στην περιφέρειά μας. Μ’ αυτή την έννοια και επειδή, απ’ όσο γνωρίζω, είναι η πρώτη εκδήλωση σε μια σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων που θα γίνουν σε όλη την περιφέρεια, μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει στην τοπική παραγωγή και στην τοπική οικονομία, εφόσον βέβαια την αγκαλιάσει και ο παραγωγικός κόσμος της περιοχής μας».

Ευάγγελος Λαμπάκης

«Μπορούμε να σχεδιάσουμε και να  χαρούμε οι δήμαρχοι της ΠΑΜ-Θ, όταν 200.000 στρέμματα είναι ακόμα πλημμυρισμένα;»

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΑΜΘ κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, απευθυνόμενος τόσο προς τον κ. Σγουρίδη όσο και προς την κ. Κόλλια, υπογράμμισε πως για την σωστή εκμετάλλευση των όσων προσφέρει η περιοχή με στόχο την ανάπτυξη θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν πολλά πράγματα, επισημαίνοντας την ανάγκη κινητοποίησης του κεντρικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων της περιοχής και την  ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα της περιοχής. Ο ίδιος αναρωτήθηκε  πως «μπορούμε να σχεδιάσουμε και να  χαρούμε οι δήμαρχοι της ΠΑΜ-Θ, όταν 200.000 στρέμματα είναι ακόμα πλημμυρισμένα» και υπογράμμισε πως έχει περάσει μεγάλο διάστημα και για την νέα κυβέρνηση ώστε να μην έχει προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση για την αντιμετώπιση αυτών.

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων

«Όποιος εργάζεται με τα χέρια του, βάζει το μυαλό του και καταθέτει την καρδιά του είναι καλλιτέχνης και στην Περιφέρειά μας υπάρχουν πολλοί, ας τους βοηθήσουμε»

«Εμείς που κατοικούμε σε αυτόν τον όμορφο τόπο έχουμε για πολλά πράγματα να σεμνυνόμαστε και να χαιρόμαστε. Ο τόπος μας έχει πολλές φυσικές ομορφιές, είναι ένας τόπος ευλογημένος από τον Θεό» είπε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Ο σεβασμιώτατος στη συνέχεια θέλησε, όπως είπε, να μεταφέρει το μήνυμα και την αγωνία των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφεται καθημερινά υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξής τους και την ανάγκη στήριξης του πρωτογενή τομέα.  «Οι άνθρωποι έχουν διάθεση,  αγωνιούν αλλά και δίνουν την καρδιά τους, για να κρατήσουν τα παραδοσιακά από πλευράς ελληνικής κουζίνας και κουλτούρας πράγματα» επεσήμανε και επανέλαβε πως « όπως είχε γράψει κάποιος όποιος εργάζεται με τα χέρια του είναι εργάτης, όποιος εργάζεται με τα χέρια του και βάζει το μυαλό του είναι τεχνίτης, αλλά όποιος εργάζεται με τα χέρια του, βάζει το μυαλό του και καταθέτει την καρδιά του, αυτός είναι καλλιτέχνης. Και στην Περιφέρειά μας υπάρχουν πολλοί τέτοιοι, ας τους βοηθήσουμε λοιπόν ας ενωθούμε όλοι για το κοινό καλό της περιοχής μας».   

Ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας που σηματοδότησε και την έναρξη της «1ης Θρακο- Μακεδονικής “SYNERGEIA” Προώθησης Τοπικών Προϊόντων», με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων να γνωρίζουν ακολούθως από κοντά τους επιχειρηματίες της περιοχής που παρουσίασαν τα προϊόντα τους, επισκεπτόμενοι όλα τα περίπτερα.

Στο πλαίσιο της SYNERGEIA πραγματοποιήθηκαν επίσης ομιλίες όπως αυτή με θέμα «Ο Αγροδιατροφικός τομέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ως πυλώνας ανάπτυξης. Διασυνδέσεις με τους άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας» από τον κ.Κων/νο Γαλανόπουλο, Αν. Καθηγητή Αγροτικής Ανάπτυξης Δ.Π.Θ, «Προώθηση τοπικών προϊόντων και η διασύνδεσή τους με τον τουρισμό και τις εξαγωγές» από τον κ.Ευάγγελο Κυριακού, Οικονομολόγο, EDP Tourism Manager, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον κ. Χρήστο Κοντογιώργη, Λέκτορας Υγιεινής του Δ.Π.Θ. ο οποίος μίλησε για τη διατροφική αξία των τοπικών προϊόντων,  τον κ. Εμμανουήλ Κιουτσούκη,  πρόεδρο του Συλλόγου «Φιλαδελφία» που μίλησε για την «Επιχειρηματικότητα Τοπικής παραγωγής, ενεργοποίηση, δικτύωση, σωματείων, φορέων, ενεργών πολιτών» και τέλος τον κ.Αθανάσιο Μαλτεπιώτη, πρόεδρο ΑΣΚΓΕ Τυχερού Ν.Έβρου που έκανε την παρουσίαση  ενός επιτυχημένου παραδείγματος συνεργασίας παραγωγών.

Επίσης μεγάλης συμμετοχής έτυχε και η παρουσίαση της Θρακο-Μακεδονικής Κουζίνας με πολίτικα στοιχεία από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος και τοπικά καταστήματα εστίασης που έλαβε χώρα νωρίς το μεσημέρι, ενώ η διοργάνωση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις εννέα το βράδυ με κέρασμα παραδοσιακών και τοπικών παραγόμενων ποτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.