Ελευθερη ενημερωση περα απο το κρατος και τις αγορες / Μεσα Μαζικης Ενημερωσης η Παραπληροφορησης;

Εκδήλωση για τα ΜΜΕ στο πλαίσιο της 8ης Πολιτιστικής Φοιτητικής Εβδομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης "Η Γέφυρα"

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπαίθριο θεατράκι της κεντρικής πλατείας η εκδήλωση-συζήτηση με θέμα “Ελεύθερη ενημέρωση πέρα από το κράτος και τις αγορές / Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή Παραπληροφόρησης;” και ομιλητές τους Θοδωρή Μπακάλη (διαχειριστή του indexanthi.gr), Σαμή Καραμπουγιούκογλου (δημοσιογράφο της Ε.Ρ.Τ.) και Τηλέμαχο Αρναούτογλου (διευθυντή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης).
 
Η εκδήλωση ήταν εντεταγμένη στην 8η Πολιτιστική Φοιτητική Εβδομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης “η Γέφυρα”. Μετά την εισαγωγή του Σταύρου Μπούζη, που “πλήρωσε” (πρωτόδικα) με απόφαση τετράμηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή τη γνωστή ιστορία με τον φοιτητικό ραδιοσταθμό “Underground”, οι τρεις εισηγητές αναφέρθηκαν στα ζητήματα των μέσων ενημέρωσης.
 
Ο Σαμή Καραμπουγιούκογλου παρότρυνε για “ψάξιμο πίσω από τις ειδήσεις” καθώς και στην απάντηση του θεμελιώδους ερωτήματος “η πληροφορία είναι προϊόν; Έχει τιμή”, λέγοντας ότι αυτή αρκεί για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει. Αναφέρθηκε στην Ε.Ρ.Τ. και στην ιστορία της, λέγοντας ότι “το ραδιόφωνό της ξεκίνησε επί δικτατορίας Μεταξά και η τηλεόραση επί δικτατορίας Παπαδόπουλου”. Είπε ότι ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας έκλεισε για να μην έχει ανταγωνιστή η “Digea”, σχολίασε τις παραμέτρους της επαναλειτουργίας της και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα. Υπογράμμισε τον διετή αγώνα των εργαζόμενων και έκλεισε την εισήγησή του τονίζοντας ότι “είμαστε αποφασισμένοι να μην υπάρξει πισωγύρισμα”.
 
Ο Θοδωρής Μπακάλης αναφέρθηκε σε όσα αναγράφει το θέμα της εκδήλωσης και απάντησε στο ερώτημα του Σαμή Καραμπουγιούκογλου λέγοντας ότι “στον καπιταλισμό η πληροφορία είναι –και αυτή- εμπορικό προϊόν, συνεπώς είναι εμπορεύσιμο, μετρήσιμο και… νοθεύσιμο”. Επισήμανε ότι “τα κανάλια μεταφέρουν ό,τι και όπως θέλουν μέσω ακριβοπληρωμένων showmen και όχι παραδοσιακών δημοσιογράφων”, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη (και) στην επιλογή των πηγών ενημέρωσης και προέτρεψε τους παριστάμενους να στηρίξουν τις ανεξάρτητες και όχι κατευθυνόμενες φωνές.
 
Ο Τηλέμαχος Αρναούτογλου εστίασε στα του ραδιοφώνου και ανέλυσε διεξοδικά το νομοθετικό πλαίσιο που το διέπει, με άξονα όσα έγιναν στον ραδιοσταθμό “Underground” και όσα μπορούν να γίνουν εν όψει του εκκρεμούντος εφετείου. Επικαλέστηκε τη νομοθεσία που “χαρακτηρίζει νόμιμους όσους σταθμούς ιδρύθηκαν πριν από 1999” και στάθηκε λεπτομερώς σε ζητήματα και λεπτομέρειες που αφορούν το ραδιόφωνο.
 
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, που παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδήλωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.