Ο ξεχωριστος David Lynch

Της Κατερίνας Μαυροκεφάλου

Ο David Lynch αποτελεί στον χώρο της τέχνης κάτι το ξεχωριστό• έκπληκτος θα μείνει όποιος διαβάσει το βιογραφικό του, τόσο από την ποσότητα όσο και από την ποικιλία των δημιουργημάτων του, τα οποία αντανακλώνται σε ποικίλες μορφές τέχνης. Αν και ο κινηματογράφος αποτελεί ορόσημο στην καριέρα του είναι δύσκολο να του αποδοθεί αποκλειστικά ο χαρακτηρισμός του σκηνοθέτη, εφόσον δεν έχει λάβει μόνο μέσα στην ίδια την κινηματογραφική διαδικασία διάφορους ρόλους, αλλά έχει εξίσου επιτυχημένα ασχοληθεί με τη μουσική, τη ζωγραφική και τη συγγραφή. 

Η αποδέσμευση από τη λογική

Από τα πρώτα του βήματα γίνεται φανερό, ότι για να παρακολουθήσεις και πολύ περισσότερο να κατανοήσεις το έργο του πρέπει ν’ αποδεσμευτείς από την ανθρώπινη λογική. Το 1977 μας συστήνεται επίσημα με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του το Eraserhead, μια χαρακτηριστική αν μη τι άλλο Midnight movie, η οποία μας κάνει γνωστό τον ονειρικό και παράλληλα σκοτεινό κόσμο του Lynch, όπου κυριαρχεί το υποσυνείδητο. Αυτός ο κόσμος, που επιφανειακά μοιάζει με τον δικό μας, λειτουργεί βάσει άλλων παραμέτρων, κυρίως μέσω των ψευδαισθήσεων, οι οποίες κατευθύνουν άτομα και καταστάσεις με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια σουρεαλιστική πραγματικότητα. 

Ο ανθρώπινος και ο εξωπραγματικός κόσμος του

Σε όλες τις μετέπειτα ταινίες του αυτός ο κόσμος αναπλάθεται και προσαρμόζεται στα εκάστοτε «πάθη» που βιώνουν οι χαρακτήρες, στον πυρήνα του όμως μένει ίδιος δημιουργώντας μία μαγική πραγματικότητα με φόντο είτε το σκοτεινό βιομηχανικό χάος (Eraserhead, 1977) είτε μια δολοφονία ενός κοριτσιού (Twin Peaks, 1990-1991).
 
Η νευρωτική εν μέρει φιγούρα του Lynch θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτή του Woody Allen, σε μια πιο σκοτεινή και μυστήρια έκδοσή της, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, ο κόσμος του Lynch άλλωστε αποτελείται από δύο μέρη• το συνηθισμένο ανθρώπινο, από το οποίο περιβάλλονται οι χαρακτήρες, και το εξωπραγματικό στο οποίο γεννιούνται και συνήθως λύνονται οι μοιραίες συγχύσεις τους, βιώνοντας εντέλει μια ανεπανάληπτη εξιλέωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.