Κι αν μας αντεξει το σχοινι…

του Χάρη Παρασκευόπουλου

… θα φανεί στο χειροκρότημα. Στις 10 Μαΐου, γύρω στις 21:30 το βράδυ, όταν και το παιχνίδι το δικό μας με τη Σκόντα Ξάνθη θα έχει τελειώσει αλλά και το φετινό πρωτάθλημα, γενικά. Τότε είναι που θα ξέρουμε, εκτός κι αν στις επόμενες δύο αγωνιστικές συμβούν πράγματα και θαύματα, αν ο Πανθρακικός θα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την παραμονή του στη μεγάλη κατηγορία, για τέταρτη διαδοχική σεζόν, αν θα έχει πετύχει ως ένα βαθμό αυτό που ορίζουμε ως «καθιέρωση».

Βέβαια, αν έλεγε κάποιος στο τέλος του πρώτου γύρου, βλέποντας το δύσκολο πρόγραμμα που είχε ο Πανθρακικός στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ότι οι νίκες που θα τον κρατούν «ζωντανό» ως το φινάλε θα επιτευχθούν απέναντι στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, ίσως πολλοί να μην τον έπαιρναν στα σοβαρά. Κι όμως, αυτοί οι 6 πόντοι είναι που έχουν φέρει την ομάδα της Κομοτηνής σε σημείο να κρατά την τύχη της στα χέρια της, ενόψει των τριών αγώνων που απομένουν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, αν η ομάδα δεν είχε χάσει στο Βόλο, ή αν έπαιζε με τη Νίκη σε κάποια άλλη αγωνιστική και την κέρδισε δύο φορές στα «χαρτιά», όπως έκαναν πολλοί αντίπαλοί της, ή αν ο Ιγκόρ δεν αστοχούσε στο πέναλτι με τον Παναιτωλικό κι έδινε ακόμη ένα τρίποντο με δικό του γκολ.

Με τις υποθέσεις, ωστόσο, με τα «αν», ούτε στο ποδόσφαιρο, μα ούτε και στη ζωή γενικότερα γίνεται κάτι. Ο Πανθρακικός, με τους 37 βαθμούς που έχει αυτή τη στιγμή και κάνοντας κάποιες υποθέσεις για το τι θα συμβεί στις επόμενες αγωνιστικές ίσως να μη χρειαστεί περισσότερους από 4 πόντους. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί ουσιαστικά κι από τα αποτέλεσμα των υπόλοιπων ομάδων που βρίσκονται κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού.

Πολλά θα κριθούν αυτήν την Κυριακή, ανάλογα με το αποτέλεσμα της αναμέτρησης του Λεβαδειακού με τον Ατρόμητο. Άλλωστε, η ομάδα της Λιβαδειάς, πέρα από αυτό το ματς, φιλοξενείται στη συνέχεια από ΠΑΟΚ και Εργοτέλη. Ο οποίος Εργοτέλης δε θα είναι αδιάφορος την τελευταία αγωνιστική, σε περίπτωση που κερδίσει την Κέρκυρα. Κι αν η Κέρκυρα ηττηθεί στην Κρήτη, τότε θα έχει μπλέξει για τα καλά, εκεί που πριν μερικές εβδομάδες έμοιαζε να έχει «κλειδώσει» την παραμονή, γιατί στα δύο τελευταία της παιχνίδια έχει αντιπάλους τον Παναθηναϊκό (εντός) και τον Αστέρα Τρίπολης (εκτός), που δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη μαθηματικά την παρουσία του στα πλέι οφ. Και την ίδια ώρα, ο Πανθρακικός θα περιμένει και τα αποτελέσματα του Πανιωνίου και του Πλατανιά, που πάντως είναι πιο άνετοι.

Πρώτα απ' όλα, βέβαια, ο Πανθρακικός θα πρέπει σε αυτές τις τρεις αγωνιστικές που απομένουν να κοιτάξει τι μπορεί να κάνει ο ίδιος, χωρίς να εξαρτάται από τους άλλους. Κι επαναλαμβάνω, πως με την εικασία πως το βαθμολογικό όριο της παραμονής φαίνεται ότι θα πάει γύρω στους 41 βαθμούς, η ομάδα της Κομοτηνής θα πρέπει να κερδίσει οπωσδήποτε την τελευταία αγωνιστική την Ξάνθη, στο ΔΑΚ Κομοτηνής, αλλά προτού φτάσει σε αυτό το παιχνίδι θα πρέπει να έχει μαζέψει βαθμό ή και βαθμούς, εκτός έδρας. Ο Αστέρας Τρίπολης «καίγεται» για βαθμούς, ενώ η Βέροια, με δεδομένο ότι θα πάρει κι άλλους 3 βαθμούς στα «χαρτιά», από τον αγώνα της με τη Νίκη Βόλου, και θα πάει στους 43, θα είναι σχετικά άνετη, όταν θα φιλοξενήσει τον Πανθρακικό την επόμενη εβδομάδα.

Ένας Πανθρακικός, όμως, που σε αυτά τα δύο εκτός έδρας ματς, θα πρέπει να κάνει ό,τι δεν έκανε σχεδόν όλη τη σεζόν φέτος, μακριά από την Κομοτηνή. Γιατί κατά το κοινώς λεγόμενον, είναι ίσως η χειρότερη ομάδα μακριά από το γήπεδό της, καθώς εκτός ΔΑΚ μετράει μόλις μια νίκη, στο τελευταίο παιχνίδι του ΟΦΗ στην κατηγορία, και τρεις ισοπαλίες, με Λεβαδειακο, στην αρχή του πρωταθλήματος, Σκόντα Ξάνθη και ΠΑΣ Γιάννινα. Τι θα πρέπει να κάνει; Να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός, σε δύο δύσκολες έδρες. Να αποβάλλει το άγχος, που φυσιολογικά μπορεί να υπάρχει στην ομάδα. Και κυρίως, γιατί όταν το πρωτάθλημα φτάνει σε τέτοιο σημείο αυτό είναι που μετράει περισσότερο από τακτικές κι άλλα πράγματα, να εμφανιστούν οι παίκτες ψυχωμένοι, παθιασμένοι.

Αποφασισμένοι να πάρουν αυτό που θέλουν και με το πάθος που έδειξαν στο τελευταίο 10λεπτο του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Με το… μαχαίρι στα δόντια, που συχνά λέμε στην ποδοσφαιρική διάλεκτο, έτσι ώστε να κρατήσουν τον Πανθρακικό στην κατηγορία. Και να το κάνουν για την ίδια την ομάδα, για τον κόσμο της, για τους ίδιους τους τους εαυτούς.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Τα κομπιουτεράκια έχουν βγει από τις τσέπες. Κι όλοι μας έχουμε αρχίσει να… φουσκώνουμε μπαλόνια, μπας και αποφορτιστούμε και διώξουμε λίγο άγχος από μέσα μας. Τρεις αγωνιστικές απομένουν. Με την ευχή και την πίστη ότι δε θα είναι κι οι τελευταίες για τον Πανθρακικό στη Σούπερ Λιγκ.
 
«Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί
στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα
κι αν μας αντέξει το σκοινί 
θα φανεί στο χειροκρότημα.» 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.