Η «μαχη της μπυρας» (και) στο δημοτικο συμβουλιο

Στον απόηχο των αντιδράσεων, που προκλήθηκαν εσχάτως για την απουσία της μπύρας «Βεργίνα» από την επικείμενη διοργάνωση του Φεστιβάλ Μπύρας και Μουσικής, που συνδιοργανώνεται από τον δήμο Κομοτηνής, εξηγήσεις για το θέμα κλήθηκε να δώσει και ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, μετά από σχετική παρέμβαση-κριτική εκ μέρους της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Φελίνας Καζάκου, στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
 
Το ζήτημα τέθηκε με δηκτικό τρόπο στη διάρκεια της συζήτησης για τον τουρισμό, όπου η κ. Καζάκου κατήγγειλε πως ο δήμος αρνήθηκε πρόταση της Ομοσπονδίας για διοργάνωση φεστιβάλ γευσιγνωσίας, αντιπαραβάλλοντας αυτό με τη διοργάνωση φεστιβάλ μπύρας, όπου χορηγός θα είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. «Μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι αρνείστε να συνεργαστείτε με κάποιους τοπικούς φορείς», σημείωσε η κ. Καζάκου στο επίμαχο απόσπασμα της παρέμβασής της, «και θα αναφερθώ στην πρόσκληση και στην πρόταση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας σχετικά με την πραγματοποίηση ενός φεστιβάλ γευσιγνωσίας, κάτι που του το αρνηθήκατε, την ώρα που αυτήν την εβδομάδα που έρχεται αποφασίσατε να χρηματοδοτήσετε ένα φεστιβάλ μπύρας με κάποιους χορηγούς εκτός της Περιφέρειας».
 
Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Πετρίδη στο πρώτο σκέλος της μομφής, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι αρνήθηκε πρόταση της Ομοσπονδίας για φεστιβάλ γευσιγνωσίας. «Σε καμία περίπτωση δεν αποδέχομαι ότι μου έγινε πρόταση για φεστιβάλ γευσιγνωσίας και απέρριψα», σημείωσε, για να προσθέσει, «ότι θα καλέσω τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει» και να επισημάνει ότι «αυτό εκθέτει και τον πρόεδρο, εφόσον το είπε, εκθέτει εσάς όμως εφόσον παρανοήσατε αυτό το οποίο είπε».
 
Εστιάζοντας στα της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Μπύρας και Μουσικής, αναγνώρισε αρχικά ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης είναι όντως μία από τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις στην περιοχή μας και ακριβώς για αυτόν τον λόγο, όπως επισήμανε, «επιλέξαμε πέρυσι να αποδεχτούμε την πρόταση ενός πολιτιστικού συλλόγου και είπαμε να ψάξουμε να βρούμε ένα brand για την περιοχή μας και παράλληλα να ενισχύσουμε την παρουσία μιας τέτοιας επιχείρησης». «Γι’ αυτόν τον λόγο πέρυσι συναινέσαμε να συμμετέχουμε ως συνδιοργανωτές στην πρωτοβουλία του Συλλόγου», προσέθεσε, «και επιλέξαμε σε αυτήν την πρώτη εκδήλωση να καλέσουμε να συμμετέχει αποκλειστικά και μόνο η ντόπια μας βιομηχανία». «Συμμετείχαν με προϊόντα τα οποία πληρώσαμε», έσπευσε να διευκρινίσει, «σε καλή τιμή μεν, αλλά τα πληρώσαμε».
 
Η φετινή διοργάνωση, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, προετοιμάστηκε με γνώμονα το άνοιγμα του Φεστιβάλ και την επιδίωξη προστιθέμενης αξίας για την περιοχή. «Στη λογική», όπως σημείωσε, «ότι το να μιλήσουμε μόνο με μία βιομηχανία, τη ντόπια βιομηχανία, θα είναι κάτι κλειστό, περιορισμένο στο να περνάν καλά οι πολίτες της Κομοτηνής, χωρίς καμία προστιθέμενη αξία». «Εντάξει γίνονται παντού τέτοια πανηγύρια», συνέχισε, «περνάμε όλοι καλά, χάνονται κάποια λεφτά, γίνεται μια διαφήμιση της εταιρίας εδώ- όπου δε χρειάζεται να γίνει διαφήμιση, κατά δήλωση του ίδιου του ιδιοκτήτη, με την οποία συμφωνώ κιόλας- και δεν μένει τίποτα. Σκεφτήκαμε λοιπόν να το ανοίξουμε και τι κάναμε; Στείλαμε έντυπη πρόσκληση στην ντόπια μας βιομηχανία και στις τρεις μεγαλύτερες της Ελλάδας- αντιλαμβάνεστε τον συμβολισμό… – για ένα φεστιβάλ που προσπαθούμε να το κάνουμε θεσμό, κάτι που προφανώς δεν είναι πολεμική κατά της ντόπιας παραγωγής και της ντόπιας επιχειρηματικότητας. Δυστυχώς αυτή η κίνηση εξελήφθη ως πολεμική ενέργεια… Το αποτέλεσμα ήταν ότι η ντόπια μας βιομηχανία δε δέχτηκε να συμμετέχει».
 
Κατόπιν των παραπάνω, ο κ. Πετρίδης διερωτήθηκε αν έπρεπε ο δήμος να ακυρώσει την προσπάθεια και το φιλόδοξο εγχείρημα για καθιέρωση ενός νέου θεσμού. «Αν η απάντησή σας είναι ναι», σημείωσε απευθυνόμενος στην κ. Καζάκου, «τότε έχετε δίκιο να ασκείτε κριτική». «Αν η απάντησή σας είναι ότι θα έπρεπε να το παλέψουμε σε έναν διάλογο-μετά βέβαια από το φεστιβάλ-που θα επιδιωκόταν ενδεχομένως και από τις δύο πλευρές, για να πηγαίναμε σε κάτι καλύτερο, αυτό το δέχομαι», συμπλήρωσε. «Σε καμιά περίπτωση όμως δε δέχομαι κριτική περί μη στήριξης των προϊόντων μας», υπογράμμισε κλείνοντας, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα, ο ίδιος και ο δήμαρχος Ξάνθης, δέχτηκαν επίθεση από ένα σχήμα το οποίο ήθελε να διοργανώσει στην περιοχή μας μια έκθεση ξένων προϊόντων, ανταγωνιστικών της καθημερινής εμπορικής δραστηριότητας δικών μας προϊόντων, κάτι το οποίο απορρίφθηκε».
 
Οι παραπάνω εξηγήσεις δε φάνηκε να έπεισαν την κ. Καζάκου, η οποία παίρνοντας τον λόγο, αναρωτήθηκε «ποιο είναι το θετικό πρόσημο ενός τέτοιου φεστιβάλ στην Κομοτηνή;». «Το εξήγησα προηγουμένως», αποκρίθηκε ο δήμαρχος, ο οποίος επιφυλάχτηκε για περαιτέρω συζήτηση του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν, όπως προαναγγέλθηκε, θα πραγματοποιηθεί μια συνολική συζήτηση με αποκλειστικό θέμα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν του δήμου μας. Προσωρινή ανακωχή, λοιπόν… 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.