Επανασυσταση της Δημοτικης Αστυνομιας με… 3 ατομα προσωπικο;

Προβληματισμός ενόψει της λήψης απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής

Μπροστά στο δίλημμα της επανασύστασης ή μη της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία είχε καταργηθεί με το νόμο 4172 του 2013, θα βρεθούν την Πέμπτη το απόγευμα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής. Το ζήτημα ανακύπτει ως απόρροια της απόφασης της νέας κυβέρνησης να επαναφέρει τον καταργηθέντα από τα μνημόνια θεσμό και της ψήφισης του νόμου 4325/2015, που επιτρέπει την επανασύσταση των υπηρεσιών Δημοτικής Αστυνομίας από τους κατά τόπους δήμους. Το νέο νομικό πλαίσιο προσέφερε τη δυνατότητα στους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, εξαιρουμένων εκείνων που έχουν μεταταχθεί οριστικά σε σωφρονιστικά καταστήματα και σε υπηρεσίες ασύλου και μετανάστευσης, να αιτηθούν την επιστροφή τους στους δήμους, στους οποίους ανήκαν οργανικά πριν από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Ταυτόχρονα, όμως, τα οικεία δημοτικά συμβούλια διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν καταφατικά ή αρνητικά στο ερώτημα της επανασύστασης ή μη της Δημοτικής Αστυνομίας, αξιολογώντας τα νέα δεδομένα και τις νέες συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί  κατά τη διετία που μεσολάβησε από την κατάργησή της μέχρι σήμερα. Πάντως, σε περίπτωση μη επανασύστασης της υπηρεσίας, όσοι κατείχαν θέσεις δημοτικών αστυνομικών κατατάσσονται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις άλλων υπηρεσιών των οικείων δήμων, µε βάση τα τυπικά τους προσόντα.
 

 
Δύο «επιστροφές» από την ΕΛ.ΑΣ. και μία από το καθεστώς διαθεσιμότητας

 
Το επίμαχο θέμα αναμένεται να απασχολήσει έντονα τους δημοτικούς συμβούλους της Κομοτηνής στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Και τούτο, διότι από τη μια συνομολογείται ως πολύτιμος ο ρόλος μιας υπηρεσίας Δημοτικής Αστυνομίας- έτσι τουλάχιστον όπως η υπηρεσία λειτουργούσε την εποχή πριν από την κατάργησή της- από την άλλη όμως, λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα που αφορούν στη στελέχωσή της, μια ενδεχόμενη επανασύσταση ίσως να οδηγήσει σε περισσότερες δυσλειτουργίες, παρά σε επίλυση προβλημάτων στη λειτουργία του δήμου. Ο προβληματισμός ανακύπτει από το γεγονός ότι διαθέσιμα για τη στελέχωση της υπηρεσίας, μετά από ενδεχόμενη ανασύστασή της, είναι μόλις 3 άτομα, δύο άνδρες και μία γυναίκα. Πρόκειται για δύο πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι μετά από την κατάργηση της υπηρεσίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, κατόπιν ανέλαβαν καθήκοντα στην Ελληνική Αστυνομία και πρόσφατα αιτήθηκαν την επιστροφή τους στον δήμο, και για μία γυναίκα, η οποία πέτυχε τον διορισμό της πριν από λίγους μήνες αλλά κατ’ εφαρμογή του προηγούμενου νόμου εισήλθε κατ’ ευθείαν και παραμένει στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.
 

 
Ήδη υπάλληλοι του δήμου οι 3 υποψήφιοι για τις θέσεις των δημοτικών αστυνομικών

 
Το εύλογο ερώτημα, που γεννάται λοιπόν, είναι αν θα καταφέρει η Δημοτική Αστυνομία, με 3 άτομα ως έμψυχο δυναμικό, να ανταπεξέλθει στις αυξημένες αρμοδιότητες, που είχε πριν από την κατάργησή της, τότε που το προσωπικό ήταν περίπου τριπλάσιο. Πάντως, όποια κι αν θα είναι η απάντηση των μελών του δημοτικού συμβουλίου στη συνεδρίαση της Πέμπτης, το σημαντικό είναι πως οι 3 υποψήφιοι για τις θέσεις των δημοτικών αστυνομικών θεωρούνται ήδη μέλη του προσωπικού του δήμου Κομοτηνής, αναδρομικά μάλιστα από τις 11-5-2015, σύμφωνα με τον νόμο 4325.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.