Επετειακη εκδηλωση για την αλωση της Κωνσταντινουπολης

Από την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής

Βυζαντινοί ύμνοι, παραδοσιακή μουσική καθώς και δραματοποιημένη απόδοση ιστορικών κειμένων, συνέθεσαν το πρόγραμμα της φετινής επετειακής εκδήλωσης για την άλωση της Κωνσταντινούπολης που οργάνωσε η Μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής, στο εκκλησιαστικό μουσείο.
 
Τροπάρια έψαλαν μέλη του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής ενώ μουσικοί της Κομοτηνής έδωσαν το δικό τους παρών, παρουσιάζοντας έργα εμπνευσμένα από τα γεγονότα της άλωσης. Ακολούθησε δραματοποιημένη απόδοση των ιστορικών γεγονότων μέσα από μονολόγους και διαλόγους, με κεντρικά πρόσωπα την Ελένη Δραγάτση, μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και τον Γεώργιο Φραντζή, αξιωματούχο και ιστορικό συγγραφέα, που έγραψε το χρονικό της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
 

 Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής

 «Η τοπική εκκλησία τιμά αυτή την ημέρα, ούτως ώστε να θυμόμαστε, και μέσα από τις ιστορικές αυτές στιγμές της ζωής και του γένους μας να οριοθετούμε το αύριο»

 «Η τοπική εκκλησία τιμά αυτή την ημέρα και με επιμνημόσυνη δέηση  για τον τελευταίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τους υπερασπιστές της Βασιλεύουσας, κληρικών και λαϊκών, ούτως ώστε να θυμόμαστε, αλλά και μέσα από τις ιστορικές αυτές στιγμές της ζωής και του γένους μας, να οριοθετούμε το αύριο» δήλωσε σχετικά ο Μητροπολίτης κ.κ Παντελεήμων. 

 «Τούτες οι μέρες κάθε έτους μας καλούν σε εθνική περίσκεψη για τις οριακές στιγμές που προσδιόρισαν τη διαχρονική πορεία του Γένους μας» σημείωσε ο ίδιος και επεσήμανε πως «η Άλωση της Κωνσταντινούπολης αποτέλεσε τη μήτρα μέσα στην οποία κυοφορήθηκε ο ξεσηκωμός του Γένους και η αποκατάσταση του Ελληνισμού». «Το Βυζάντιο ζει» συνέχισε και τόνισε κλείνοντας πως «θέλω να πιστεύω και να το διακηρύττω, όσο ουτοπικό κι αν φαίνεται, ότι αν θέλει ο Θεός, πάλι θα υψωθεί ο Σταυρός στον τρούλο της Αγιά Σοφιάς. Μέχρι τότε, όμως χρειάζεται απ’ όλους μας μια πανστρατιά αναζωπύρωσης της αθάνατης ελληνικής ψυχής μας».
 
Την παράσταση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, των τοπικών στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών όπως και πολλοί πολίτες της Κομοτηνής.
 
Την σκηνοθεσία της εκδήλωσης είχε ο κ. Θοδωρής Βρουζέλης,  τη θεολογική επιμέλεια η κ. Ελένη Μαργαρίτη και τη φιλολογική η κ. Ελισάβετ Γιαλαντζή.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.