Βιβλια για το καλοκαιρι

Πρόσω ολοταχώς από εδώ και στο εξής για το καλοκαίρι με τον Ιούνη να είναι προ των θυρών, αν και καλοκαιρινά ήδη διαβιούν αρκετοί συμπολίτες που ήδη τα σαββατοκύριακα στις θάλασσες Φαναρίου και Μαρωνείας περνούν τη μέρα.
 
Στο πλαίσιο αυτό και με τα σακ βουαγιάζ της παραλίας έτοιμα, πολλοί ήταν οι συμπολίτες που ζήτησαν την παρουσίαση βιβλίων για το καλοκαίρι και τη θάλασσα που μπορείς να ξεφυλλίσεις άνετα ξαπλωμένος στη σεζ λογκ και με τον κόσμο πολύβουο δίπλα σου να συζητά ή να παίζει…
 
Βιβλία για το καλοκαίρι λοιπόν, που μπορεί όμως να κρατούν το αναγνωστικό ενδιαφέρον αμείωτο παρά τις αντίξοες σχετικά συνθήκες, αρχής γενομένης από σήμερα… 

«Όταν υπάρχουν άνθρωποι με σεβασμό και πίστη σε υψηλές αξίες, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε μια άνοιξη»

Γιώργος Πολυράκης, «Όταν υπάρχουν άνθρωποι»,
Εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2014
 
Η ιστορία της Ισμήνης Κονταξή

Με πάντρεψαν πριν από οχτώ χρόνια… και μόλις τη νύχτα που πέρασε έζησα, για πρώτη φορά, τη θύελλα των συναισθημάτων που με συντάραξαν και με μεταμόρφωσαν σε αληθινή γυναίκα. Κι αναλογίζομαι ότι στο βάθος του φύλου μου, μέσα στις ρίζες του ενστίκτου, βρισκόταν η γυναίκα σε ύπνωση, περιμένοντας τον κατάλληλο άντρα, που θα την ξυπνούσε, εμφυσώντας τη συνείδηση μαζί και την πνοή του σ’ ένα καινούργιο ον. Αυτό το καινούργιο ον είμαι τώρα εγώ!
 
Αυτά γράφει στο ημερολόγιό της η Ισμήνη Κονταξή έναν χρόνο πριν από την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, θα σταθεί πολλές φορές αβέβαιη ανάμεσα στη νύχτα και στο φως και θα αναζητήσει απεγνωσμένα έναν λόγο για να ακουμπήσει… Μα ποτέ δε θα πάψει να κοιτάζει το φεγγάρι με μάτια γεμάτα όνειρα.
 
Εφτά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου θα βρεθεί μπροστά σε μια καινούργια αρχή. Και τότε θα προσπαθήσει να κατανοήσει τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστράφηκε τις άγριες μέρες της Κατοχής, όταν η ανθρώπινη ζωή δεν είχε καμιά αξία.
 
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, που στέλνει το μήνυμα πως, όταν υπάρχουν άνθρωποι με σεβασμό και πίστη σε υψηλές αξίες, δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε σε μια άνοιξη πραγματική, ύστερα από τη δίνη του χειμώνα. 

Ο συγγραφέας Γιώργος Πολυράκης

Ο συγγραφέας Γιώργος Πολυράκης γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης. Σπούδασε Στρατιωτική Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι διδάκτωρ. Πήρε την ειδικότητα του χειρουργού και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στη χειρουργική των αγγείων στο νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου. Σήμερα εργάζεται ως χειρουργός στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Έχει δημοσιεύσει ογδόντα τρεις επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά, έχει κάνει δεκάδες ανακοινώσεις σε ιατρικά συνέδρια και έχει πάρει μέρος στη διοργάνωση πολλών συνεδρίων. Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, της Χειρουργική Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών και της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Διεθνούς Κολεγίου των Χειρουργών. Στα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία στα Χανιά και είχε γράψει δύο θεατρικά έργα που παίχτηκαν σε μαθητικές παραστάσεις. Ακόμη ένα θεατρικό έργο έγραψε όταν ήταν φοιτητής, το οποίο παίχτηκε από φοιτητές κατά τη διάρκεια της φοιτητικής εβδομάδας. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν 15 βιβλία του συγγραφέα. 

Ο μυστηριώδης συγγραφέας Σιλβέν Ρεϊνάρ ολοκλήρωσε την τριλογία του Γκάμπριελ

Σιλβέν Ρεϊνάρ, «Σκοτεινός άγγελος 3: Η λύτρωση του Γκάμπριελ», Εκδόσεις Τουλίπα, Αθήνα 2014
 
Ο αγώνας της Τζούλια και του Γκάμπριελ να διατηρήσουν αλώβητο το πάθος και τον έρωτά τους

 
Ο καθηγητής Γκάμπριελ Έμερσον έχει αφήσει τη θέση του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο για να ξεκινήσει μια νέα ζωή με την αγαπημένη του Τζούλια. Είναι πεπεισμένος ότι μαζί, οι δυο τους, μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πάντα. Και ανυπομονεί να γίνει πατέρας. Αλλά το εξαντλητικό πρόγραμμα της Τζούλια, που θέλει να πάρει το πτυχίο της, ανατρέπει τα σχέδιά του. Όταν μάλιστα την καλούν να δώσει μια διάλεξη στην Οξφόρδη, συγκρούεται με τον Γκάμπριελ γιατί αποφασίζει να μη βαδίσει στα χνάρια της δικής του έρευνας. Επιπλέον, στην Οξφόρδη κάνουν την εμφάνισή τους διάφορα άτομα από το παρελθόν που έχουν σκοπό να εξευτελίσουν την Τζούλια και να αποκαλύψουν ένα από τα πιο σκοτεινά μυστικά του Γκάμπριελ. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του, ο Γκάμπριελ θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τους βιολογικούς γονείς του, πυροδοτώντας μια αλυσίδα γεγονότων με αναπάντεχες συνέπειες για τον ίδιο και την Τζούλια. Στο τρίτο βιβλίο του ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ, ο Γκάμπριελ και η Τζούλια θα αγωνιστούν να διατηρήσουν αλώβητο το πάθος και τον έρωτά τους, σ’ ένα δυνατό φινάλε που θα συγκλονίσει. 

Ο συγγραφέας Σιλβέν Ρέινερ του διεθνούς best seller με πρωταγωνιστή τον καθηγητή Γκάμπριελ

Ο Σιλβέν Ρεϊνάρ είναι μια μυστηριώδης περίπτωση άκρως επιτυχημένου συγγραφέα για τον οποίο δε γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί που υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι γυναίκα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, κατάγεται από τον Καναδά και έκανε την πρώτη συγγραφική του εμφάνιση με αναρτήσεις στο Ίντερνετ, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Σεμπαστιέν Ρομπισό. Εκείνες οι δημοφιλείς αναρτήσεις οδήγησαν τελικά στο εκδοτικό φαινόμενο «Η κόλαση του Γκάμπριελ», διεθνές μπεστ σέλερ, υποψήφιο για το Goodreads Best Romance Award του 2011 και σημείο αναφοράς για εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΤΟΥΛΙΠΑ. Από τις ίδιες Εκδόσεις κυκλοφορούν και τα υπόλοιπα βιβλία της τριλογίας, «Το πάθος του Γκάμπριελ» και «Η λύτρωση του Γκάμπριελ». 

Μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της σχέσης που μας συνδέει με τους αγαπημένους που δεν είναι εν ζωή

Μιτς Αλμπομ, «Το πρώτο τηλεφώνημα από τον παράδεισο»,
Εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2014
 
Συνομιλίες με τον παράδεισο

 
Μια φθινοπωρινή μέρα, τα τηλέφωνα στη μικρή πόλη Κόλντγουοτερ του Μίσιγκαν αρχίζουν να χτυπούν. Οι άνθρωποι που τηλεφωνούν είναι αγαπημένα πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή και λένε ότι καλούν από τον παράδεισο.
 
Την ίδια αυτή μέρα, ο Σάλι Χάρντινγκ βγαίνει από τη φυλακή, όπου είχε μπει για ένα έγκλημα που δεν είχε διαπράξει. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, η γυναίκα του πέθανε. Επιστρέφει στο σπίτι του με την ελπίδα να ξαναφτιάξει τη ζωή του με τον γιο του. Αντί γι’ αυτό, βρίσκει τους πάντες αναστατωμένους με τα τηλεφωνήματα από τον παράδεισο. Καθώς αυτά όλο και πληθαίνουν, άνθρωποι συρρέουν από παντού για να δουν από κοντά το θαύμα.
 
Όταν ο γιος του αρχίζει να κουβαλάει συνεχώς πάνω του ένα πλαστικό τηλέφωνο περιμένοντας τη μητέρα του να τον καλέσει, ο Σάλι αποφασίζει να αντιδράσει, αποδεικνύοντας ότι το φαινόμενο του Κόλντγουοτερ δεν είναι παρά μια απάτη. Είναι όμως; Ή μήπως πρόκειται για το μεγαλύτερο θαύμα του κόσμου;
 
Μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της σχέσης που μας συνδέει με τους αγαπημένους μας που δεν μπορούμε να δούμε. 

Ο συγγραφέας Μιτς Αλμπομ για την Ντέπυ στην οποία αφιερώνεται το βιβλίο

Το θέμα τής μετά θάνατον ζωής μάς απασχολεί όλους κατά καιρούς και ίσως, όσο μεγαλώνουμε, να μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο. Σίγουρα. Τα δύο τελευταία βιβλία μου αντικατόπτριζαν αυτό το αίσθημα ότι μεγαλώνω. «Το πρώτο τηλεφώνημα από τον παράδεισο», αν και είναι κατά βάση θρίλερ, με θέμα τη δυνατότητα να επικοινωνούμε με πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή –και το κατά πόσο θέλουμε να πιστέψουμε σε κάτι τέτοιο–, εκφράζει την τωρινή ψυχική μου κατάσταση. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην Ντέμπι, την αδερφή της γυναίκας μου, μόνο δύο χρόνια μεγαλύτερή μας. Πέθανε από καρκίνο του μαστού. Μιλούσε πολύ στο τηλέφωνο, και η γυναίκα μου είχε κρατήσει για καιρό τα μηνύματά της. Φοβόταν για περίπου δύο χρόνια να χρησιμοποιήσει το κινητό της, γιατί νόμιζε ότι θα έσβηνε κατά λάθος τα μηνύματα της αδερφής της… Η μητέρα μου έχει υποστεί δύο εγκεφαλικά και δε μιλάει πια. Δεν ξέρω καν αν με αναγνωρίζει όταν την επισκέπτομαι, γιατί ούτε να γνέψει μπορεί. Και, ξέρετε, μου λείπει πολύ η φωνή της, και έχω συνειδητοποιήσει ότι, μέσω της φωνής, συνδεόμαστε ενστικτωδώς ή συναισθηματικά με κάποιον άλλον. Έτσι άρχισα να σκέφτομαι τα τηλέφωνα, τα τηλεφωνήματα και το πρώτο τηλέφωνο που κατασκευάστηκε.
 
Πηγή: articles.chicagotribune.com 

Ο συγγραφέας Μιτς Αλμπομ

Ο Μιτς Αλμπομ είναι ευπώλητος συγγραφέας, σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και βραβευμένος δημοσιογράφος. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από 34 εκατομμύρια αντίτυπα σε 42 γλώσσες, ενώ πέντε από αυτά έχουν βρεθεί στην πρώτη θέση των μπεστ σέλερ της εφημερίδας New York Times. Έχει ιδρύσει επτά φιλανθρωπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κλινικής στην Αμερική για άστεγα παιδιά, και ένα ορφανοτροφείο στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής. Ζει με τη σύζυγό του στο Ντιτρόιτ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.