Διαλεξη με θεμα «Η αναζητηση της ποιητικης εμπνευσης στον Προλογο των Σατιρων του Περσιου»

Από τον Σπυρίδωνα Τζούνακα σήμερα στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας

Διάλεξη για την «αναζήτηση της ποιητικής έμπνευσης στον Πρόλογο των Σατιρών του Περσίου» θα πραγματοποιήσει ο κ. Σπυρίδων Τζούνακας, Αναπληρωτής Καθηγητής της Λατινικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ. Η διάλεξη θα λάβει χώρα σήμερα στις 18.00, στην Αίθουσα Ε΄ του Νέου Προκάτ του Τμήματος. 

Το περιεχόμενο της διάλεξης

Στον Πρόλογο των Σατιρών του ο Πέρσιος εκφράζει την άρνησή του να ακολουθήσει παραδοσιακές μεθόδους ποιητικής έμπνευσης, αναφέρεται εμμέσως στη γνωστή διαμάχη μεταξύ ingenium και ars και επικρίνει την κακή ποιότητα της ποιητικής παραγωγής των ημερών του και τα υλιστικά της κίνητρα. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ποίησης που απορρίπτει είναι η έντονη προσκόλλησή της σε ελληνικά πρότυπα, που αποτυπώνεται όχι μόνο με την υιοθέτηση γνωστών ελληνικών μοτίβων αλλά ακόμη και με τη χρήση ελληνικών λέξεων. Ο Πέρσιος χλευάζει την επιλογή αυτή, που γνώριζε μεγάλη διάδοση στην εποχή του και ιδίως στον κύκλο του Νέρωνος, χρησιμοποιώντας και ο ίδιος ελληνικές λέξεις που τον βοηθούν σημαντικά τόσο στον φωτισμό της ποιητικής αυτής πρακτικής όσο και στην υπονόμευσή της. 

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Σπυρίδων Τζούνακας ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφία από το ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και τίτλο διδακτορικής διατριβής «Η μεταφορά στην Φαρσαλίδα του Λουκανού». Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Λατινικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου εργάζεται από το 2002.
 
Στα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται: Λογοτεχνία των αυτοκρατορικών χρόνων, ρωμαϊκή σάτιρα (με έμφαση στον Πέρσιο), ρωμαϊκό έπος (με έμφαση στο Λουκανό και το Βαλέριο Φλάκκο), οι ρητορικοί λόγοι του Κικέρωνος, η ρωμαϊκή επιστολογραφία (με έμφαση στον Πλίνιο το Νεώτερο), η λατινική ιστοριογραφία, η ρωμαϊκή ελεγεία (με έμφαση στον Τίβουλλο), η ρωμαϊκή φιλοσοφία (με έμφαση στο Στωικισμό).
 
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά (π.χ. The Classical Quarterly, Classical World, Mnemosyne, Philologus, Hermes, Rheinisches Museum fr Philologie, Museum Helveticum, Classica et Mediaevalia, L’Antiquit Classique, Maia, Bollettino di Studi Latini), ενώ σύντομα δημοσιεύεται και το βιβλίο του για τις ελληνικές λέξεις στον Πέρσιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.