Διενεργεια Επιστημονικης Ημεριδας με θεμα «Γεωργικα φαρμακα: Χρηση & Υγεια»

Στις 5 Ιουνίου στο Ξενοδοχείο «Θράκη Παλλάς» στην Αλεξανδρούπολη

Η  Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας διεξάγει την Παρασκευή, 5 Ιουνίου, στο Ξενοδοχείο «Θράκη Παλλάς», στην Αλεξανδρούπολη, δωρεάν Ημερίδα με θέμα: «Γεωργικά φάρμακα: Χρήση και Υγεία», που απευθύνεται σε επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο αλλά και αγρότες και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο. Η Ημερίδα αποτελεί δράση του έργου BioPest «Βλαπτικές επιπτώσεις της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων: εξειδικευμένοι βιοδείκτες στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας και… εκστρατεία ενημέρωσης» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», με Επιστημονική Υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια κα Αικατερίνη Αλεξίου – Χατζάκη. Η Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη, θα επικεντρώνεται στη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, καθώς και τις σύγχρονες σχετικές πολιτικές.

Το έργο BioPest περιλαμβάνει τη μελέτη των επιπτώσεων της χρήσης φυτοπροσταυτευτικών προϊόντων στη Δημόσια Υγεία, καθώς και εκστρατεία ενημέρωσης για την αναβάθμιση των συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας και την οικολογική αφύπνιση στον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής της Θράκης. Το έργο φιλοδοξεί να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αγροτών, ενώ η προστασία και η προαγωγή της δημόσιας υγείας μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και του περιβάλλοντος θα έχει σαν αποδέκτες το σύνολο της κοινωνίας. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

9.00 – 9.30 Προσέλευση – Εγγραφές
9.30 -10.00 Έναρξη – Χαιρετισμοί
10.00 – 11.30 Στρογγυλή Τράπεζα:
Γεωργικά Φάρμακα και Δημόσια Υγεία

Προεδρείο: Ευαγγελία Νένα, Κυριακή Μαχαίρα

1. Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, Καθηγητής, Εργ. Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος, Τμ. Ιατρικής, ΔΠΘ: «Συνάφειες (;) της Δημόσιας Υγείας – Δημόσιας Υγιεινής με την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας στον Αγροτικό Τομέα»
2. Κυριακή Μαχαίρα, Τοξικολόγος, Διευθύντρια Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Προϊσταμένη Εργ. Τοξικολογικού Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων: «Μέσα Ατομικής Προστασίας και Ασφαλής Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων»
3. Χρήστος Νικολαΐδης, Κλινικός Βιοχημικός, ΜSc, PhD: «Περιβαλλοντικές και Επαγγελματικές Εκθέσεις σε Φυτοφάρμακα: Δεδομένα από την Περιφέρεια ΑΜΘ»
4.  Χρήστος Πωγωνίδης, Επιμελητής Α΄ Γενικής Ιατρικής, Κ.Υ Μαυροθάλασσας, Σέρρες, ΜSc: «Διερεύνηση της Αλλαγής της Στάσης του Αγροτικού Πληθυσμού απέναντι στην Σωστή Χρήση των Φυτοφαρμάκων μετά από Εκστρατεία Ενημέρωσης»

11.30 – 12.00 Διάλειμμα
12.00 – 14.00 Στρογγυλή Τράπεζα: Γεωργικά Φάρμακα και Περιβάλλον
Προεδρείο: Μαρία Αλεξίου Χατζάκη, Κωνσταντίνα Φυλακτακίδου

1.  Αικατερίνη Κυριακοπούλου, Βιολόγος PhD- Ερευνήτρια, Εργ. Τοξικολογικού Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων, Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων και Φυτοφαρμακευτικής, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο: «Οργανισμοί – Μη Στόχοι και Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων»
2.  Γεώργιος Μπρούφας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Eργ. Γεωργικής Εντομολογίας και Ζωολογίας, Τμ. Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ:«Επιδράσεις των Γεωργικών Φαρμάκων σε Οργανισμούς Μη Στόχους: το Στοίχημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Εχθρών των Καλλιεργειών»
3. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Καθηγητής, Τμ. Χημείας, Αναπλ. Πρύτανης, Παν. Ιωαννίνων: «Φυτοφάρμακα: Εφαρμογές και Εκτίμηση της Επικινδυνότητας και των Επιπτώσεων στο Υδατικό Περιβάλλον και την Ασφάλεια των Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων»
4.  Ζήσης Βρύζας, Επίκουρος Καθηγητής, Δ/της Εργ. Γεωργικής Φαρμακολογίας & Οικοτοξικολογίας, Τμ. Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ: «Υπολείμματα Γεωργικών Φαρμάκων σε Υπόγεια και Επιφανειακά Ύδατα του Β. Έβρου»
5. Ευγενία Χαϊδευτού, Περιβαλλοντολόγος, Εργ. Τοξικολογικού Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο: «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στο Αγροτικό Τοπίο και Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων»

14.00-15.00 Ελαφρύ γεύμα
15.00 – 16.30 Στρογγυλή Τράπεζα: Οικονομία και Πολιτικές

Προεδρείο: Ευγενία Μπεζιρτζόγλου, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης

1. Σπύρος Δανέλλης, Βουλευτής: «Προϋποθέσεις για Ολιστική Βιωσιμότητα της Αγροτικής Οικονομίας»
2. Νίκος Γαλάνης, Προϊστάμενος ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΜΘ: «Κοινή Αγροτική Πολιτική: η Σύγχρονη Πρόκληση στην Ελληνική Αγροτική Οικονομία»
3. Εκπρόσωπος Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Φυτοφαρμάκων»

Info:
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και την Ημερίδα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:
www.biopest.med.duth.gr καθώς και στην σελίδα του έργου στο facebook:
www.facebook.com/biopest.med.duth.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.