Καλα τα νεα απο το Δημοκριτειο που ανακοινωσε ο Πρυτανης Αθανασιος Καραμπινης

Εγκαίνια των νέων κτιρίων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Μνημόνιο συνεργασίας με τον υπουργό παιδείας της Ρουμανίας και λειτουργία δυο summer schools - Εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά και το «καινοτόμο» στην περιοχή μας ξενόγλωσσο τμήμα Ελληνικών Σπουδών από το Σεπτέμβρη

Η λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς θα σημάνει εντός λίγων ημερών και για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο κατά τον φετινό του απολογισμό του έχει να επιδείξει πληθώρα γεγονότων, εκδηλώσεων, συνεργασιών και επιτυχιών παρά τα πλήγματα που δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται εν συνόλω ο ακαδημαϊκός κόσμος και συγκεκριμένα το ΔΠΘ.
 
Λίγες  μέρες πριν το «κουδούνι» δώσει το σήμα της λήξης της ακαδημαϊκής χρονιάς που σηματοδοτεί και την έναρξη της ολιγοήμερης ανάπαυσης φοιτητών και καθηγητικού προσωπικού, ο Πρύτανης του Δημοκριτείου κ. Αθανάσιος Καραμπίνης μίλησε τον «ΠτΘ» για τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν το πανεπιστημιακό ίδρυμα της περιοχής μας, τα προγραμματισμένα για την διάρκεια του καλοκαιριού πρότζεκτς αλλά και το τι αναμένεται να φέρει η νέα χρονιά για την κοινότητα του ΔΠΘ. 

Τα νέα κτίρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 
Ο κ. Καραμπίνης αναφέρθηκε αρχικά στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε προ ημερών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στον οποίο και μετέφερε την εικόνα του ΔΠΘ και την προοπτική της νέας διοίκησής του, ενώ όπως έκανε γνωστό του πρότεινε τον προσεχή Οκτώβριο να εγκαινιάσει τα νέα κτίρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη, ανακηρύσσοντάς τον παράλληλα επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. 

Μνημόνιο συνεργασίας με τον υπουργό Παιδείας της Ρουμανίας και εκδηλώσεις στην Κομοτηνή για την ανάδειξη της Ρουμανικής κουλτούρας

 
Κατά τη διαμονή του στην πρωτεύουσα ο κ.Καραμπίνης συναντήθηκε και με τον υπουργό Παιδείας της Ρουμανίας με τον οποίο και υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας, στα πλαίσια του οποίου θα επισκεφθούν και θα διδάξουν στο Τμήμα Παρευξεινίων Γλωσσών του ΔΠΘ δύο πιστοποιημένοι καθηγητές της Ρουμανικής γλώσσας.  Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής το ΔΠΘ σε συνεργασία με την Ρουμάνικη πρεσβεία θα διοργανώσει σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους, ορισμένες εκδηλώσεις στην πόλη της Κομοτηνής, που θα αφορούν στην ανάδειξη της Ρουμανικής γλώσσας και κουλτούρας, αρχής γενομένης από μία μουσική εκδήλωση που αναμένεται να λάβει χώρα πριν την λήξη του ακαδημαϊκού έτους.
 
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα του Δημοκριτείου ο κ.Καραμπίνης γνωστοποίησε την υλοποίηση δύο summer schools, ένα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και ένα της Ιατρικής Σχολής, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ στα σχέδια της διοίκησης βρίσκεται και η αξιοποίηση ενός οικήματος στην Σαμοθράκη που τους έχει παραχωρηθεί, για τους φοιτητές που θα παρακολουθήσουν κάποια καλοκαιρινά μαθήματα. «Ταυτόχρονα θέλουμε να αρχίσουμε να υλοποιούμε και τις συνεργασίες που έχουμε τόσο με την Βουλγαρία όσο και με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια του εξωτερικού δηλαδή με Κίνα και Ρωσία, ούτως ώστε να έρχονται τα παιδιά έστω και για λίγες ημέρες, και από του χρόνου σε ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα από το οποίο θα μπορούνε να πάρουν πιστοποιητικά, είτε γλωσσομάθειας, είτε πιστοποιητικά του προγράμματος που θα έχουν παρακολουθήσει» επεσήμανε ο ίδιος. 

Πρεμιέρα τον Σεπτέμβρη για το πρόγραμμα εξ ’αποστάσεως εκπαίδευσης

Η μεγάλη καινοτομία αφορά όμως στην έναρξη, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη του προγράμματος εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, που θα εφαρμοστεί αρχικά σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου, όπου είναι και ο «μεγάλος παθών» λόγω των μεγάλων αποστάσεων που αποθαρρύνουν κάποιους που ενδιαφέρονται να κάνουν το μεταπτυχιακό τους στο ΔΠΘ και έπειτα σε βάθος χρόνου να εδραιωθεί και στο σύνολο του πανεπιστημίου. Όπως έκανε γνωστό έχει ήδη ξεκινήσει η τοποθέτηση του κατάλληλου για την τηλεκπαίδευση εξοπλισμού σε όλες τις έδρες του ΔΠΘ έτσι ώστε να οι φοιτητές να μπορούν από το σπίτι τους σε άλλες πόλεις να κάνουν το μάθημά τους και να το παρακολουθούν.  «Πιστεύω ότι δίνουμε μία νέα ώθηση μέσα από αυτό στα μεταπτυχιακά μας προγράμματα» επεσήμανε ο ίδιος και τόνισε ότι «θα το εφαρμόσουμε επίσης και σε ορισμένες δράσεις δια βίου εκπαίδευσης που θα είναι πιο περιορισμένου χρόνου από τα μεταπτυχιακά και θα δίνουν ορισμένα πιστοποιητικά εκπαίδευσης». 

«Θέλω να πιστεύω ότι τον Σεπτέμβρη θα έχουμε φοιτητές στο νέο ξενόγλωσσο τμήμα Ελληνικών Σπουδών»

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει το ζήτημα του προπτυχιακού ξενόγλωσσου προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιο Θράκης το οποίο μαζί με δύο προπτυχιακά τμήματα Διοίκησης Τουρισμού στη Ρόδο και στην Κρήτη καταργήθηκαν μέσω του νέου πολυνομοσχεδίου, με τις πληροφορίες ωστόσο του τελευταίου χρονικού διαστήματος να αφήνουν περιθώρια για την υλοποίησή του. Ο κ. Καραμπίνης γνωστοποίησε ότι έλαβε την υπόσχεση του υφυπουργού επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ, για τη διατήρηση ενός «αξιόλογου και απαραίτητου για την περιοχή τμήματος» ανεξάρτητα με το μέλλον των δύο άλλων τμημάτων σε Ρόδο και Κρήτη.  «Εμείς έχουμε φτιάξει το προεδρικό διάταγμα και τον εσωτερικό κανονισμό, θα τον αποστείλουμε στο Υπουργείο Παιδείας και θέλω να πιστεύω ότι τον Σεπτέμβρη θα έχουμε φοιτητές» επεσήμανε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως το διοικητικό προσωπικό του ΔΠΘ συνεχίζει κανονικά την προετοιμασία του για την υποδοχή των πρώτων τριάντα φοιτητών τον προσεχή Σεπτέμβρη, τονίζοντας πως  η κατάργηση του Τμήματος «θα δημιουργήσει ένα μεγάλο πλήγμα στην εικόνα του ΔΠΘ, σε σχέση με την αξιοπιστία και την συνέπειά του στα πανεπιστήμια, τους καθηγητές και του φοιτητές που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν». 

«Αν το υπουργείο δεν στείλει τα χρήματα του 2015 από τις 20 Ιουνίου θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα ρευστότητας»

 
Ερωτηθείς επίσης σχετικά με τα αποθεματικά του Ιδρύματος, θέμα που συζητήθηκε και κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Συγκλήτου, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο Πρύτανης του ΔΠΘ, δήλωσε πως έχουν εξοφληθεί όλοι οι προμηθευτές του Πανεπιστημίου και μέχρι στιγμής το ΔΠΘ δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στην καθημερινή του λειτουργία κρούοντας ωστόσο τον «κώδωνα του κινδύνου» και εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την ρευστότητα  τον επόμενο μήνα καθώς, όπως επεσήμανε, « έως τώρα λειτουργούσαμε με τα ταμειακά υπόλοιπα των προηγούμενων ετών και δεν έχουμε πάρει χρηματοδότηση για το 2015. Ελπίζουμε ότι το υπουργείο θα μας στείλει τα χρήματα του 2015 για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε καθώς  μετά τις 20 Ιουνίου θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα ρευστότητας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.