32 μαθητες του 3ου ΓΕΛ θαυμασαν απο κοντα τα γλυπτα του Παρθενωνα(+ Gallery)

Επισκέφθηκαν το Βρετανικό Μουσείο στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής στο Λονδίνο και επέδωσαν επιστολή διαμαρτυρίας στον διευθυντή του Μουσείου

32 μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του 3ου ΓΕΛ με επικεφαλής τη διευθύντρια κ. Μαριγούλα Κοσμίδου και συνοδούς καθηγήτριες τις κ.κ. Κυριακίτσα Παιδαράκη, Στυργιανή Πιπερούδη και κ. Μαρία Τζάνα,  είχαν την ευκαιρία στο πλαίσιο επίσκεψής τους στο Βρετανικό Μουσείο, να θαυμάσουν από κοντά τα γλυπτά του Παρθενώνα που αποτελούν κομμάτι της δικής τους παράδοσης και ιστορίας.
 
Η αγάπη και ο θαυμασμός υπήρξαν στοιχεία διάχυτα, αφού όπως γράφει και ο Σεφέρης «δεν χρειάζεται να  έχει κανείς ιδιαίτερες γνώσεις αρχιτεκτονικής ή γλυπτικής για να γίνει θαυμαστής τους», συναισθήματα που έγιναν περισσότερο εμφανή και από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της  επίσκεψης επιδόθηκε επιστολή διαμαρτυρίας στον διευθυντή του Μουσείου.
 
Η επίσκεψή τους αυτή στο Βρετανικό Μουσείο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής των μαθητών στο Λονδίνο, από τις 24 έως και τις 28 Απριλίου, η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Λόγος – Αντίλογος: η τέχνη της επιχειρηματολογίας. Η περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».
 
Το πρόγραμμα «λόγος – αντίλογος» άλλωστε υλοποιείται κατά τα τελευταία τέσσερα συναπτά χρόνια στο σχολείο με την εποπτεία και καθοδήγηση των φιλολόγων κ.κ. Κυριακίτσας Παιδαράκη και Χαράλαμπου Καραγεωργίου, ενώ την τρέχουσα σχολική χρονιά στην υλοποίηση του προγράμματος συνέβαλαν επίσης η φιλόλογος κ. Ευφροσύνη Γκαϊταντζάκη και η καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας κ. Στυργιανή Πιπερούδη.
 
Το πρόγραμμα δεν περιορίστηκε όμως εκεί. Οι επισκέψεις των μαθητών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Μουσείο Επιστημών και στο Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς διεύρυναν τους πνευματικούς τους ορίζοντες, προσφέροντάς τους πραγματικές ευκαιρίες πνευματικής ανάτασης και βιωματικής εμπέδωσης των γνώσεων που έχουν ήδη αποκτήσει μέσα από τις εγκύκλιες σπουδές τους. Επίσης, η γνωριμία με τον αγγλικό πολιτισμό και την αγγλοσαξωνική παράδοση υπήρξε στοιχείο εντυπωσιακό, αφού έγινε πράξη η κατανόηση και η παραδοχή του διαφορετικού. Η επίσκεψη στον Πύργο του Λονδίνου, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και στη Μαντάμ Τισσώ εξυπηρέτησαν στο έπακρο τον παραπάνω στόχο. 
 
Οι μαθητές επέστρεψαν πλουσιότεροι και έχοντας πλήρη συνείδηση ότι ακόμη κι αν η επιστροφή των γλυπτών θεωρείται ανέφικτη, η ιδέα δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί. Η περίπτωση των Ελγινείων είναι άλλωστε σαν τα επαναστατικά κινήματα που το ανεκπλήρωτο των στόχων τους συντηρεί τον αγώνα.
 
 
Οι συμμετέχοντες καθηγητές αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές, θέλησαν να ευχαριστήσουν από καρδιάς τους γονείς για την συμπαράστασή τους αλλά και όλους τους φορείς του τόπου μας, ιδιωτικούς και μη που συνέδραμαν χρηματικά στην υλοποίηση αυτής της επίσκεψης.
 
Συγκεκριμένα τα ονόματα των χορηγών που έκαναν πραγματικότητα το ταξίδι αυτό  είναι τα εξής:
 
 

Kaffeine, 
Στέλιος Γκουντάκος
Alfa Beta Roto
Χρήστος Αργυρόπουλος
Θρακικά Εκκοκκιστήρια Α. Ε., Σταμάτης Κουρούδης Γεωργικά Εφόδια
Γιώργος Λιάγκης
Γεωργικά Φάρμακα
Γιώργος Κατσίκας
Δικηγορικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης
Δικηγορικό γραφείο,
Αγαθονίκης Παυλίδου
Ωδείο Κόψα,
Δημήτρης Κόψας
Fabrica, 
Νικόλαος Χατζηθεοδώρου
El Classico,
Αναστάσιος Καραολάνης
The Mindtrap,
Γ. Στογιαντζής, Κ. Κοκοβίδης, Β. Σωτίδης
Αρτόμελο,
Α. Τσιλιγκίρης, Α. Γοδοσίδου
Φρυκτωρία,
Λέσχη Καπνιστών
Bookstop,
Δημήτρης Μπασδάνης
«8»,
Καφέ-Γεώργιος Κουλακιώτης
Μουμίν Οντέρ
Δικηγόρος, Περιφερειακός Σύμβουλος
Ιωάννης Πασσόπουλος,
 Αρχιτέκτονας
Αρτοποιείο,
Κ. Δαλθανάσης
Θεόδωρος Κοκίδης,
Δικαστικός Επιμελητής
Κων/νος Ναλμπάντης
Πρόεδρος του Γ.Ν.Σ.Κομοτηνής
Καφέ
Καμενίδης,
Donald,
Π. Γκαϊτατζής, Ι. Μορτίδης
Το Μασάλι,
Καφενείο
Lila, 
Αρωματερί
Βαφειάδης κ ΣΙΑ,
Βιβλιοχαρτοπωλείο
Avant Garde,
Καφέ
Scarlet Bar Cottton Club
Ζήσης,
Καλλυντικά
Πάπυρος,
Βιβλιοπωλείο
Τζαμπολίνο,
Παιδικά παιγνίδια
HOF,
Κατάστημα ενδυμάτων
Bakkal,
καφέ
Χαρτοβιομηχανία ΕΛΙΝΑ
 
Ζύμες – Σφολιάτες «Κεχαγιάς»  

 
 
 

Η επιστολή που επέδωσαν οι μαθητές και καθηγητές του 3ου ΓΕΛ στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου στα ελληνικά
 

Αγαπητέ κύριε/κυρία
 
Είμαστε μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου της Κομοτηνής, του μεγαλύτερου σχολείου, μίας διασυνοριακής και πολυπολιτισμικής περιοχής της Ελλάδας, όπου διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες και θρησκείες συναντώνται.
Στην χώρα μας ο σεβασμός στη διαφορετικότητα βρίσκει καθημερινή εφαρμογή. Μία από τις προϋποθέσεις για να είναι εφικτό αυτό, είναι η βαθιά γνώση των παραδόσεων, της ιστορίας και του συστήματος αξιών μας.   Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι υποχρέωσή μας να υποστηρίζουμε τα δικαιώματά μας και επομένως θεωρούμε καθήκον μας να διεκδικήσουμε την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.  Παρόλα αυτά όπως έλεγε ο Σεφέρης,  ο σπουδαίος ποιητής μας που βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ, «τα αγάλματα είναι βαθιά ριζωμένα στον τόπο τους, έχουν την δική τους ψυχή».
 
Σας καλωσορίζουμε στην μεγάλη οικογένεια του Ελληνισμού, της κλασσικής παιδείας και του ανθρωπισμού και σας απευθύνουμε πρόσκληση φιλοξενίας στον δρόμο της επιστροφής όλων αυτών που ίσως εσείς θεωρείτε ως απλά μάρμαρα, αποτελούν όμως για εμάς βαθιά κληρονομιά.
 
Μετά τιμής
Οι μαθητές και οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος «Λόγος – αντίλογος» του 3ου ΓΕΛ της Κομοτηνής
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.