Ο Πανθρακικος στην «ελιτ» της ποδοσφαιρικης ιατρικης

Η Μένια Γιοφτσίδου συμμετείχε στο 24ο συνέδριο του Isokinetic Medical Group με τίτλο “Football Medicine Strategies for Player Care”

 
Πριν λίγες μέρες ο Πανθρακικός έδωσε μέσω της υπεύθυνης αποκατάστασης, Μένιας Γιοφτσίδου, το «παρών» στο μεγαλύτερο ιατρικό ποδοσφαιρικό συνέδριο. 

Πιο συγκεκριμένα, το Isokinetic Medical Group διοργάνωσε στο Λονδίνο για 24η συνεχή χρονιά το μεγαλύτερο συνέδριο στο χώρο της πρόληψης και αποκατάστασης αθλητικών τραυματισμών. Το συνέδριο είχε για μία ακόμη χρονιά ως θέμα την Ιατρική του Ποδοσφαίρου με τίτλο “Football Medicine Strategies for Player Care”.

Η διεθνής συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, με περίπου 1800 συμμετέχοντες από 70 χώρες και με τους Έλληνες να εντυπωσιάζουν και φέτος με τον αριθμό τους, παίρνοντας τη δεύτερη θέση μετά από τους Βρετανούς, με δεδομένο, μάλιστα, πως η Βρετανία είναι κι η χώρα διεξαγωγής του συνεδρίου. Επίσης το συνέδριο είχε έντονο ελληνικό ενδιαφέρον και από επιστημονικής πλευράς, καθώς στο πλαίσιο του πραγματοποιήθηκε workshop με την ονομασία DUTH Democritus University of Thrace, Fifa 11+ Gο Greece.

Το 11+ είναι το πιο διαδεδομένο παγκοσμίως πρόγραμμα πρόληψης αθλητικών τραυματισμών τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και σε άλλα αθλήματα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα απλό, γρήγορο και πολύ αποτελεσματικό σύνολο ασκήσεων μέσω των οποίων υπάρχει η δυνατότητα δραστικής μείωσης των τραυματισμών έως και 50%. Το workshop έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα και γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία με σημαντική ανταπόκριση τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους.  Κατά τη διάρκειά του παρουσιάστηκε μια πρωτότυπη πρακτική εφαρμογή του προγράμματος κάτι που κέντρισε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.
 
Υπεύθυνος της διοργάνωσης του Workshop ήταν ο αθλητίατρος Κυριάκος Τσαπράλης, επικεφαλής του τομέα πρόληψης του Ιsokinetic Fifa Medical Centre of Excellence. Ομιλητές του συνεδρίου ήταν ο κ. Mario Bizzini, υπεύθυνος πρόληψης της FIFA, ο οποίος και παρουσίασε τις χώρες στις οποίες έχει γίνει ήδη η προώθηση του Fifa 11+ επισημαίνοντας τη θετική του επίδραση στη μείωση των τραυματισμών.

Από τη μεριά του Πανθρακικού αλλά και του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης η υπεύθυνη αποκατάσταση στο σύλλογο της Κομοτηνής κι επίκουρη καθηγήτρια, Μένια Γιοφτσίδου, παρουσίασε ερευνητικές εργασίες που έχουν σχεδιαστεί και εφαρμοστεί από το Πανεπιστήμιο με στόχο την πρόληψη των τραυματισμών κι έκανε μια ανασκόπηση της εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης στον ελλαδικό χώρο.

Μια ξεχωριστή στιγμή ήταν η βράβευση του ποδοσφαιριστή Βαγγέλη Μόρα για την προσφορά του ως δότη μυελού των οστών αποσπώντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Την βράβευση έκανε το Isokinetic και το βραβείο παρέδωσε προσωπικά ο ιατρός της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου κ. Αναστάσιος Τόκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.