Το Μειονοτικο Λυκειο ενημερωνεται και πολεμα τη βια

Στο Δημοτικό Στάδιο της Κομοτηνής με παράγοντες του Πανθρακικού

Η βία, σε κάθε  έκφανσή της, είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο την κοινωνία και αποτελεί θέμα συζήτησης ανθρώπων κάθε ηλικίας. Έτσι, λοιπόν, το Μειονοτικό Λύκειο Κομοτηνής αποφάσισε φέτος στο πλαίσιο του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας να ασχοληθεί με το θέμα της βίας, αναλύοντάς τη μέσα από βιωματικές ερευνητικές δράσεις  των μαθητών. Τα παιδιά στη διάρκεια της χρονιάς επισκέφτηκαν τις φυλακές Κομοτηνής ώστε να δουν πού καταλήγει η βία, το Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής και την Κοινωνική Υπηρεσία Ανηλίκων, η οποία ασχολείται με την παραβατικότητα των ανηλίκων. Οι μαθητές εκεί έθεσαν τα δικά τους ερωτήματα και  ενημερώθηκαν για κάθε είδους παράβαση. Ανακαλύπτοντας, όμως και τη μορφή της βίας στον αθλητισμό ταξίδεψαν  μέχρι και τη Θεσσαλονίκη, όπου επισκέφτηκαν το γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ήρθαν σε επαφή με παράγοντες και ποδοσφαιριστές της ομάδας  με αποτέλεσμα να ενημερωθούν από μια μεγάλη αθλητική ένωση για τη βία στα γήπεδα.

Συνεχίζοντας την έρευνα πάνω στο θέμα «βία και αθλητισμός» 65 μαθητές της Α’ τάξης του Μειονοτικού Λυκείου, επισκέφτηκαν το πρωί της Παρασκευής το Δημοτικό Στάδιο Κομοτηνής, όπου συνομίλησαν για το εν λόγω ζήτημα με παράγοντες της ομάδας του Πανθρακικού. Τα παιδιά, μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες κκ. Ελένη Χατζή και Κρυσταλλένια Κουτσογιάννη, συζήτησαν για αρκετή ώρα με υπευθύνους και παίκτες της ομάδας, οι οποίοι ανέλυσαν τις εμπειρίες τους και απάντησαν στα άκρως ενδιαφέροντα ερωτήματα των παιδιών.  Με τους μαθητές συνομίλησαν ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Πανθρακικού κ. Μπάμπης Κυρλίδης, ο ποδοσφαιριστής της ομάδας Ντενίζ Μπαϊκαρά, ο οποίο μάλιστα είναι ο ξένος παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στη super league, ο προπονητής της ομάδας Κ20 του Πανθρακικού κ. Νίκος Μπαχαρίδης, γύρω στους δέκα ποδοσφαιριστές της Κ20, αλλά και ο υπεύθυνος ασφαλείας του γηπέδου κ. Γιώργος Σέλβης. Τα παιδιά, μάλιστα, πριν την επίσκεψή τους στο στάδιο ετοίμασαν πανό με συνθήματα κατά της βίας, τα οποία ανήρτησαν συμβολικά στις κερκίδες του γηπέδου.

Ελένη Χατζή
«Τα παιδιά ενδιαφέρονται για τη βιωματική έρευνα, τους αρέσει, διασκεδάζουν και τελικά μαθαίνουν, κάτι που στο δια ταύτα είναι ο σκοπός μας»

Η κ. Χατζή κατέστησε σαφές ότι ενώ το μάθημα της ερευνητικής εργασίας είναι σχολικό, οι μαθητές πραγματοποιούν κανονική έρευνα, φέροντας ως παράδειγμα τα ερωτηματολόγια τα οποία κατήρτισαν τα ίδια τα παιδιά, με ερωτήματα που τους ενδιαφέρουν, και απαντήθηκαν τόσο από τους παράγοντες του ΠΑΟΚ όσο και τους υπευθύνους του Πανθρακικού. Ανάλογες έρευνες με ερωτηματολόγια των παιδιών πραγματοποιήθηκαν και στην πλατεία της Κομοτηνής και στους υπολοίπους μαθητές του σχολείου, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση σημαντικών στοιχείων αναφορικά με το θέμα της βίας. «Προσπαθούμε να κάνουμε το μάθημα βιωματικό. Μέσα από τις βιωματικές εμπειρίες των παιδιών να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα και ο βαθμός του μαθήματος», επεσήμανε η ίδια, τονίζοντας μάλιστα ότι «δε θέλαμε να κάνουμε ένα μάθημα “copy-paste”, βαρετό για τους μαθητές. Στην περίπτωσή μας υπάρχει ζωντάνια. Τα παιδιά ενδιαφέρονται, τους αρέσει, διασκεδάζουν και τελικά μαθαίνουν, κάτι που στο δια ταύτα είναι ο σκοπός μας».

Κρυσταλλένια Κουτσογιάννη
«Ελπίζουμε να έχουν πάρει κάποια εφόδια και να έχουν καλλιεργήσει κάποιο ήθος μέσα από αυτή την ερευνητική εργασία που έχει πραγματοποιηθεί»

Μέσω του μαθήματoς αυτού «δίνουμε ένα μήνυμα κατά κάθε μορφής βίας στη ζωή μας», παρατήρησε η κ. Κρυσταλλένια Κουτσογιάννη. Οι μαθητές σύμφωνα με την ίδια απολαμβάνουν το μάθημα. «Ως υποψήφιοι ενήλικες ελπίζουμε να έχουν πάρει κάποια εφόδια και να έχουν καλλιεργήσει κάποιο ήθος μέσα από αυτή την ερευνητική εργασία που έχει πραγματοποιηθεί. Να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι χωρίς βία στη ζωή τους. Να μην την ασκούν και να μην τη δέχονται». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.