Η αληθεια για το ΔΑΚ

Δεδομένης της αγωνιστικής απραξίας του Πανθρακικού τις τελευταίες 2,5 εβδομάδες το βασικό θέμα συζήτησης στα διάφορα μέσα ενημέρωσης κι όπου βρεθείς κι όπου σταθείς στην Κομοτηνή είναι αυτό που αφορά το γήπεδο και το ζήτημα που προέκυψε από το… πουθενά ουσιαστικά, σχετικά με το αν το ΔΑΚ θα φιλοξενήσει τους τέσσερις αγώνες που απομένουν για την ολοκλήρωση του φετινού πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ!

 

Η πρωτοφανής κακοκαιρία και το ελλιπές αποστραγγιστικό σύστημα

 

Ας ξετυλίξουμε το «κουβάρι» από την αρχή, όμως, για να δούμε πώς φτάσαμε ως εδώ. Λίγο πριν πέσει η «αυλαία» του 2014 κι ενώ στην Κομοτηνή φέτος βιώσαμε έναν χειμώνα με συνηθισμένο για την περιοχή κρύο αλλά με υπερβολική ποσότητα βροχής ,που έχει πέσει στην πόλη όλους αυτούς τους μήνες, λόγω των συνθηκών αυτών και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν στο ΔΑΚ μαζεμένοι πολλοί εντός έδρας αγώνες, εξαιτίας των συνεχόμενων αλλαγών στο πρόγραμμα της Σούπερ Λιγκ, φτάσαμε στο σημείο ο αγωνιστικός χώρος να θυμίζει από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου… «χωράφι»!

 

Εξάλλου, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Πανθρακικός έφτασε να δώσει μέσα σε 2,5 εβδομάδες περίπου 4 αγώνες στο γήπεδό του, καθώς υποδέχθηκε κατά σειρά τον Πλατανιά Χανίων (3/12, σκορ: 1-0), τον Εργοτέλη (8-12, σκορ: 0-0), τον Αστέρα Τρίπολης (17-12, σκορ: 1-1) και τη Βέροια (20/12, σκορ: 1-1) στο τελευταίο ματς της ομάδας της Κομοτηνής για το 2014. Το εντυπωσιακό και συνάμα κακό για τον Πανθρακικό, μάλιστα, ήταν πως όλοι αυτοί οι αγώνες διεξήχθηκαν κάτω από βροχή, με αποτέλεσμα ο αγωνιστικός χώρος του ΔΑΚ να επιβαρυνθεί διπλά.

 

Και, φυσικά, ακολούθησαν άλλοι 4 συνεχόμενοι αγώνες μέσα σε δύο εβδομάδες στις αρχές του 2015, με συνέπεια η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου να φτάσει σε τραγικό σημείο, με δεδομένο, άλλωστε, πως στο διάστημα των 20 ήμερων που μεσολάβησαν δίχως αναμετρήσεις, λόγω και της διακοπής των Χριστουγέννων, οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση του γηπέδου και η τεχνική εταιρία (η Econ21) με την οποία συνεργάζεται ο Πανθρακικός, όπως επίσης και οι περισσότερες ομάδες της Σούπερ Λιγκ, δεν μπορούσαν λόγω του καιρού και του φυσιολογικού για την εποχή κρύου να προχωρήσουν σε πολλές διορθωτικές επεμβάσεις και εργασίες στον αγωνιστικό χώρο.

 

Έτσι, στις αρχές του 2015, ο Πανθρακικός υποδέχθηκε τον Ατρόμητο (11/1, σκορ 1-1) σε εξ’ αναβολής παιχνίδι, την Κέρκυρα (14/1), σε ένα από τα μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού ματς της φετινής σεζόν που διεξήχθηκαν με καλές καιρικές συνθήκες και… ήλιο (!), τον ΟΦΗ στον αγώνα κυπέλλου που αναβλήθηκε αρχικά στις 21/1 και πραγματοποιήθηκε εν τέλει την επόμενη ημέρα και το Λεβαδειακό (24/1, σκορ: 1-0).

 

Τα διαδοχικά παιχνίδια του Πανθρακικού στο ΔΑΚ

 

με Πλατανιά Χανίων στις 3-12

με Εργοτέλη στις 8-12

με Αστέρα Τρίπολης στις 17-12

με Βέροια στις 20-12

με Ατρόμητο στις 11-1

με Κέρκυρα στις 14-1

με ΟΦΗ στις 21-1/22-1

με Λεβαδειακό στις 24-1

 

Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι ο αγωνιστικός χώρος του ΔΑΚ δεν έφτασε χωρίς λόγο και αιτία να μοιάζει με «βάλτο», «χωράφι» ή «βοσκοτόπι» όπως λένε πολλοί και να είναι πράγματι «επικίνδυνος» για τη σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών οι οποίοι αγωνίζονται σε αυτόν, όπως παραδέχθηκε μετά την επ’ αόριστον αναβολή του αγώνα με τον Ολυμπιακό ο πρόεδρος του Πανθρακικού, Δημήτρης Τζελέπης.

 

Εξάλλου, το ίδιο γήπεδο πέρυσι και πρόπερσι δεν αντιμετώπισε προβλήματα και κανείς δεν ασχολήθηκε με τις ελλείψεις στις υλικοτεχνικές υποδομές, που πράγματι υπάρχουν. Κι αυτό διότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο αποστραγγιστικό σύστημα, κάτω από το χορτάρι, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά ακραίες καιρικές συνθήκες όπως η βροχή που προηγήθηκε του αγώνα με τον Ολυμπιακό ή αυτού με τον ΟΦΗ για το κύπελλο. Αλλά, για να είμαστε και ρεαλιστές, σε πόσα γήπεδα ομάδων αντίστοιχου διαμετρήματος με τον Πανθρακικό πιστεύετε ότι υπάρχει τέτοιο σύστημα; Χωρίς αυτό, φυσικά, να αποτελεί δικαιολογία…

 

Τι είπε ο Δήμαρχος για το ΔΑΚ

 

Το θέμα έφτασε και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο όπου τονίστηκε από το Δήμαρχο, κ. Πετρίδη, ότι το ΔΑΚ έχει παραχωρηθεί όχι από το δήμο αλλά από την αντίστοιχη επιχείρηση του δήμου, «Νέστορας Τσανακλής», με παλαιότερες αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, επί δημαρχίας κ. Κοτσάκη, στην ΠΑΕ Πανθρακικός, η οποία, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις περιπτώσεις όπου οι Δήμοι παραχωρούν σε ερασιτεχνικά σωματεία γήπεδα και αναλαμβάνουν και τη συντήρησή τους, έχει και την ευθύνη για τη συντήρηση του γηπέδου. Εξ’ ου και η συνεργασία με την εταιρία Econ21, για την οποία κάναμε λόγο ως «ΠτΘ» και στο φύλλο της Τρίτης…

 

«Κλείνει» το ΔΑΚ;

 

Και πάμε τώρα στην παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 24ωρα αναφορικά με το… μέλλον του γηπέδου του Πανθρακικού. Το θέμα ξεκίνησε από τις δηλώσεις του προέδρου της εταιρίας που έχει αναλάβει τη συντήρηση του γηπέδου, Αντώνη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στο αθλητικό ραδιόφωνο «Metropolis» της Θεσσαλονίκης:

 

 «Όπως είναι τώρα το γήπεδο, με την παντελή έλλειψη αποστραγγιστικού, δεν μπορεί κανείς αν θέλει να είναι τεχνικά σοβαρός, να δώσει με ασφάλεια έναν χρόνο αποκατάστασης γιατί για να γίνουν οι εργασίες πρέπει πρώτα να στεγνώσει το γήπεδο. Αν δε στεγνώσει δεν μπορεί να κάνει κάποιος τίποτα, ούτε με μηχάνημα ούτε με χέρια. Αν σταματήσουν οι κακές καιρικές συνθήκες ακόμα και σήμερα και είναι πιο ευνοϊκές, κάνοντας μια υπόθεση εργασίας, ίσως θα μπορούσε να παιχτεί ένας αγώνας στις συνθήκες που υπήρχαν στο παιχνίδι απέναντι στον ΟΦΗ. Η τεχνική μου άποψη είναι ότι θα είναι ένα πολύ δύσκολο στοίχημα και πιθανόν να μην μπορέσει κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Πανθρακικός να συνεχίζει να παίζει στον δεύτερο γύρο στο γήπεδο αυτό».

 

Προσοχή στο σημείο αυτό. Προκύπτει από τα παραπάνω άμεσα ότι το ΔΑΚ «κλείνει»; Ο πρόεδρος της εταιρίας Econ προφανώς ανέφερε ότι θα είναι «δύσκολο στοίχημα» για τον Πανθρακικό να ολοκληρώσει τη χρονιά στο ΔΑΚ Κομοτηνής αν συνεχιστούν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αν βρέχει δηλαδή 3 και 4 φορές πάνω από τα κανονικό ποσοστό και πριν από κάποια από τα επόμενα ματς, όπως συνέβη πριν τον αγώνα με τον Ολυμπιακό…

 

Και μετεωρολόγοι δεν είμαστε, η αλήθεια είναι, ωστόσο με δεδομένο ότι μπήκαμε αισίως στο Μάρτη (ναι «γδάρτη και κακό παλουκοκάφτη», όπως λέει ο θυμόσοφος λαός) δεν μπορεί να θεωρείται και τόσο πιθανό το να συνεχιστεί αυτή η σχεδόν πρωτοφανής, ακόμα και για τη Θράκη, κακοκαιρία!

 

Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι είναι «πιθανόν να μην μπορέσει κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Πανθρακικός να συνεχίσει να παίζει στο δεύτερο γύρο στο γήπεδο αυτό». Την ερμηνεία της φράσης «κάτω από αυτές τις συνθήκες» την κάναμε, με βάση, βεβαίως, το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς αυτές τις δηλώσεις, ακριβώς από πάνω, ενώ όσον αφορά το δεύτερο γύρο που είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ας θυμίσουμε ότι απομένουν 4 όλα κι όλα εντός έδρας παιχνίδια. Και πιστεύει κανείς ότι θα γίνει όλος αυτός ο χαμός για 4 αγώνες; Αν ήμασταν ενδεχομένως στην αρχή της περιόδου να συζητούσαμε για το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, αλλά σε αυτή τη φάση είναι σχεδόν δεδομένο ότι είτε έτσι είτε αλλιώς η σεζόν θα κλείσει στο ΔΑΚ Κομοτηνής για τον Πανθρακικό.

 

Δεν έχει δηλωθεί ως εναλλακτική έδρα το «Κλεάνθης Βικελίδης»

 

Επιπλέον, επειδή αρκετές ανακρίβειες έχουν γραφτεί, προκειμένου να ενισχυθεί το παιχνίδι εντυπώσεων που έχει μάλλον ως στόχο να πλήξει τον Πανθρακικό, η πραγματικότητα είναι ότι η ΠΑΕ της Κομοτηνής το καλοκαίρι, όταν υπέβαλε τη δήλωση συμμετοχής στο τρέχον πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ δε δήλωσε άλλη έδρα πέρα από το ΔΑΚ Κομοτηνής. Κι αυτό γιατί δεν είναι υποχρεωτικό για καμία ομάδα να δηλώσει μια εναλλακτική ή δεύτερη έδρα, απλά είναι κάτι που υπάρχει ως επιλογή ή δυνατότητα, όταν κάποιες ομάδες έχουν πρόβλημα με το γήπεδό τους. Κάτι τέτοιο, δηλαδή, έκανε πέρυσι η Καλλονή, παλιότερα η Δόξα Δράμας και στα 2008 ο Πανθρακικός, που είχε δηλώσει και την Τούμπα για σιγουριά, σε περίπτωση που δεν ήταν εγκαίρως έτοιμο το ανακαινισμένο ΔΑΚ!

 

Στο ΔΑΚ να πανηγυρίσει την παραμονή

 

Ο Πανθρακικός, καλώς εχόντων των πραγμάτων κι αν δεν έρθει η συντέλεια του κόσμου θα ολοκληρώσει κανονικά τη σεζόν αγωνιζόμενος στη φυσική του έδρα. Και μακάρι, όταν τελειώσει το παιχνίδι με την Ξάνθη, στις 10 Μαΐου, ακόμα και… στη λάσπη, εν ανάγκη, να πανηγυρίσει την παραμονή στη Σούπερ Λιγκ. Και μακάρι, επίσης, όλοι οι Κομοτηναίοι που με την πρώτη ευκαιρία ρίχνουν… λάσπη στον «ανεμιστήρα» να μη χρειαστεί να χάσουν τον Πανθρακικό της Σούπερ Λιγκ για να αντιληφθούν την απώλεια. Αν κι όλοι αυτοί μάλλον δεν αγαπούν αυτήν την ομάδα, απλά σε τέτοιες περιπτώσεις βρίσκουν την ευκαιρία να κράξουν ή να κάνουν παιχνίδι εντυπώσεων, χωρίς, όμως πρώτα να ψάξουν την αλήθεια…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.