Συναντηση του Περιφερειαρχη Γιωργου Παυλιδη με τον Αναπληρωτη Υπουργο Περιβαλλοντος Γιαννη Τσιρωνη

Τον πλούσιο περιβαλλοντικό χαρακτήρα της περιφέρειας ΑΜ-Θ αλλά και τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν ακόμη σε σχέση με αυτόν επιβεβαίωσε η πολύωρη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη. Η συνάντηση έλαβε χώρα στη Δράμα την Παρασκευή και σε αυτήν ο κ. Παυλίδης έθεσε υπόψη του υπουργού τόσο εγγράφως όσο και προφορικώς όλα τα ανοιχτά περιβαλλοντικά θέματα της Περιφερείας ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να επιληφθεί.

 

Όπως ήταν φυσικό, το πρώτο και κύριο θέμα που έθεσε ο κ. Παυλίδης στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος ήταν αυτό των πλημμυρικών φαινομένων που αντιμετωπίζει όλη η Περιφέρεια με τον περιφερειάρχη να ζητά την άμεση απαλλαγή από περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις σε περιπτώσεις ζημιών από εν εξελίξει φυσικές καταστροφές και εξ αυτού άμεσες αποκαταστάσεις καθώς κατά τη διάρκεια των συχνών πλημμυρικών φαινομένων, ακραίας μορφής, στην Περιφέρειά μας και ιδίως στον Έβρο ποταμό, καταστρέφονται έργα υποδομής σε ευρεία κλίμακα, που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, οικισμοί και δευτερευόντως περιουσίες. Επίσης, κατά τη διάρκεια των φαινομένων αυτών απαιτείται η άμεση και επείγουσα εφαρμογή τεχνικών λύσεων με σκοπό την αποτελεσματική προστασία οικισμών ή τον ενδεχόμενο απεγκλωβισμό ανθρώπινου και ζωικού δυναμικού. Έτσι κρίνεται ως σημαντική και απαιτείται ταχεία απαλλαγή από τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις στις περιπτώσεις αυτών των έκτακτων αναγκών.

 

Έκδοση νομοθετικού πλαισίου για τον καθορισμό λατομικών περιοχών και τον καθαρισμό των ρεμάτων

 

Επίσης από τον περιφερειάρχη τέθηκε το θέμα του καθορισμού λατομικών περιοχών, αδρανών υλικών και μαρμάρου και η νομοθετική βελτίωση του καθεστώτος των παράνομων αμμοληψιών και απολήψεων αδρανών υλικών όπως και η ανάγκη καθορισμού λατομικών περιοχών και έκδοσης νομοθετικού πλαισίου για τον καθαρισμό των ρεμάτων καθώς υπάρχει τεράστιο πρόβλημα απόληψης αδρανών υλικών και τα τεχνικά έργα επιβαρύνονται με μεταφορές μετ’ επιστροφής έως και 500 χιλιομέτρων.

               

Απότοκο αυτής της έλλειψης, όπως τόνισε στον κ. Τσιρώνη ο περιφερειάρχης, είναι να παρατηρείται αύξηση των παράνομων αμμοληψιών από κοίτες ποταμών και χειμάρρων καθώς και αυθαίρετη απόληψη αδρανών υλικών από δημόσιες, δημοτικές ή ιδιωτικές εκτάσεις, ιδίως σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν αδειοδοτημένα λατομεία αδρανών υλικών,(π.χ. Ξάνθη, Ροδόπη Βόρειο Έβρο όπου στερούνται αδειοδοτημένους χώρους). Συμπληρωματικά για το θέμα ο κ. Παυλίδης ζήτησε την έκδοση νομοθετικού πλαισίου για τον καθορισμό των ρεμάτων όλης της επικράτειας έτσι ώστε να υπάρξει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αναφορικά με τον καθαρισμό των ρεμάτων για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων και την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος που θα συμβάλει και στον περιορισμό τόσο της παράνομης απόληψης αδρανών υλικών, όσο και των παράνομων αμμοληψιών.

 

Χωρίς Σχέδιο Διαχείρισης και οι τέσσερις Φορείς Διαχείρισης της περιφέρειας

 

Ακόμα τη συνάντηση απασχόλησε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία των εθνικών Πάρκων με τον περιφερειάρχη να κάνει γνωστό στον υπουργό πως κανένας από τους τέσσερις Φορείς Διαχείρισης της περιφέρειας δεν έχει εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής αρμοδιότητάς του. Επίσης ζητήθηκε η προώθηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για κάθε περιοχή και η ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά του υπουργείου σε διακρατικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στους ποταμούς Έβρο και Νέστο, όπως και η χρηματοδότηση μελετών και έργων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλούνται από τη σταδιακή επίχωση με φερτά υλικά της Λίμνης Βιστωνίδας και να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα με αυτά των νεκρών ψαριών στην επιφάνεια της λίμνης που συνέβησαν τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

 

TAP και ΑΠΕ

 

Στον τομέα της ενέργειας, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη ενημέρωσης της περιφέρειας για τον σχεδιασμό του υπουργείου που αφορά στην καταγραφή των θέσεων και της δυναμικότητας των μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που έχουν εγκατασταθεί στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και της επιθυμητής έκτασης που αυτές θα καταλάβουν αλλά και το πάγιο αίτημα της περιφέρειας να αποκτήσουν οι κάτοικοί της ανταποδοτικά οφέλη από τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ με την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αερίου

 

Αλλαγή καθεστώτος για να μπορέσει η περιφέρεια να εκμεταλλευτεί το ζεόλιθο

 

Στο κομμάτι της διαχείρισης των φυσικών πόρων της περιφέρειας τέθηκε υπόψη του υπουργού το θέμα της αξιοποίησης του ορυκτού ζεόλιθου, καθώς η περιφέρεια ΑΜ-Θ διαθέτει στον Έβρο την καλύτερη παγκοσμίως ποιότητα ζεόλιθου, ικανή να καλύψει τις παγκόσμιες ανάγκες για τουλάχιστον 40 χρόνια, αξίας άνω των 25 δις ευρώ, ωστόσο δεσμεύεται από μία στραγγαλιστική και απαρχαιωμένη νομοθεσία και ένα γραφειοκρατικό καθεστώς που δεν επιτρέπει την εκμετάλλευσή του. Παράλληλα σε συνέχεια των όσων δήλωσε ο περιφερειάρχης στο περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης περί ανάγκης επιβίωσης των δασικών συνεταιρισμών της περιφέρειας προτάθηκε στον υπουργό οι Δασικοί Συνεταιρισμοί να ενισχυθούν με έργο υλοτόμησης χωρίς να θίγεται το δάσος και το περιβάλλον προκειμένου να ενισχυθούν τα μέλη των ανωτέρω συνεταιρισμών. Επίσης τα έσοδα από την δασική υλοτομία να μην μένουν κεντρικά αλλά να επιστρέφουν στους κατοίκους, σε υπηρεσίες και φορείς της Περιφέρειας.

 

Τέλος τη συνάντηση απασχόλησαν και θέματα όπως αυτά των λυμάτων των δήμων όπου προτάθηκε η χρηματοδότηση από το ΥΠΑΠΕΝ έργων μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και μικρών μονάδων επεξεργασίας για απομακρυσμένους οικισμούς, η αναγκαιότητα παρακολούθησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, η διαχείριση υδατικών πόρων και υδατικών διαμερισμάτων και η προώθηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Παράκτιων Ζωνών της ΠΑΜ-Θ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα διάβρωσης των ακτών που παρατηρούνται.

 

Γιώργος Παυλίδης «Πρέπει να αρθούν οι στρεβλώσεις και παραλείψεις που εμποδίζουν την ανάπτυξή μας»

 

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ Παυλίδης επεσήμανε ότι «η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει έντονο περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Τους περισσότερους υδάτινους πόρους, δασικές και προστατευμένες εκτάσεις στη χώρα, αλλά και φυσικό πλούτο. Επιδιώκουμε την υλικά βιώσιμη ανάπτυξη. Πρέπει όμως να αρθούν οι στρεβλώσεις και παραλείψεις που εμποδίζουν την ανάπτυξή μας. Υπάρχουν πολλές ανισορροπίες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.