Εκδηλωσεις για τις δρασεις και τη λειτουργια της ΕΕΔΥΕ

Στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η περιφερειακή σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών ν. Ροδόπης, με κεντρική ομιλήτρια τη γενική γραμματέα της ΕΕΔΥΕ κ. Ελπίδα Παντελάκη.

 

Αφορμή της συνάντησης αυτής, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στάθηκαν σύμφωνα με την ίδια «οι τελευταίες εξελίξεις που υπάρχουν αλλά και η εμπλοκή της χώρας μας απέναντι στα σχέδια που υπάρχουν σε σχέση με τους τζιχαντιστές», ένα θέμα που αφορά όπως τόνισε ιδιαίτερα την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης «που αποτελεί μία περιοχή που είναι στο κέντρο οξύτατων ανταγωνισμών λόγω του ενεργειακού».

 

Τα μέλη της ΕΕΔΥΕ από το σύνολο της Περιφέρειας συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν τόσο την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και τις διάφορες διοργανώσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα με αφορμή τα 60 χρόνια ζωής της Επιτροπής, πρωτοβουλίες οι οποίες σύμφωνα με την κ. Παντελάκη θα λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης του κόσμου αλλά και των παιδιών, καθώς θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί ζωγραφικής στα δημοτικά σχολεία της περιοχής και στα γυμνάσια, με θέμα την ειρήνη και το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου για την ειρήνη.

 

Οι εκδηλώσεις αυτές θα λάβουν χαρακτήρα κινητοποιήσεων σύμφωνα με την ίδια, μέσα από τις οποίες ο κόσμος θα ενημερωθεί για την ύπαρξη και τη λειτουργία της ΕΕΔΥΕ. Πρόκειται άλλωστε, όπως έκανε γνωστό, για μία οργάνωση που μετρά εξήντα χρόνια ζωής και δράσης, ιδιαίτερα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια περίοδο στην οποία, όπως επεσήμανε, «αναπτύχθηκε το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα στη χώρα μας, μετά και τη μεγάλη τραγωδία για την ανθρωπότητα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της δράσης μας είναι οι μαραθώνιες πορείες ειρήνης για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Νικηφορίδη, των πρώτων αγωνιστών που έπεσαν στον αγώνα για την ειρήνη και τη ζωή».

 

Τέλος, η κ. Παντελάκη υπογράμμισε πως χάρη στη συνεπή στάση της ΕΕΔΥΕ και τη σταθερότητά της ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους η χώρα μας δεν έχει εμπλοκή σε αυτούς τους σχεδιασμούς, αναφερόμενη παράλληλα στα διαρκή αιτήματα της ΕΕΔΥΕ που είναι «καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να γυρίσουν πίσω οι στρατιωτικές αποστολές του εξωτερικού οι οποίες και στοιχίζουν πανάκριβα στον ελληνικό λαό και βάζουν και σε μεγάλες περιπέτειες τη χώρα μας, να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου, να αποδεσμευτεί η χώρα μας από όλες τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ» απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε όλο τον ελληνικό λαό να παλέψει μαζί με την ΕΕΔΥΕ γι’ αυτά «ανεξάρτητα από ποια οπτική γωνία βλέπει τα πράγματα», όπως τόνισε η ίδια.

 

Κλειστό το δημοτικό σχολείο και ιατρείο του χωριού, χωρίς κάδους απορριμμάτων οι κάτοικοί του

 

Παράλληλα, η κ. Παντελάκη κατά την παρουσία της στη Ροδόπη επισκέφθηκε και το Δήμο Αρριανών όπου έγινε δέκτης παραπόνων και καταγγελιών για μια σειρά ζητημάτων που είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι μετά από ξενάγηση των ίδιων των κατοίκων και αφορούν κυρίως στη λειτουργία του δημοτικού σχολείου, του δημοτικού ιατρείου και την έλλειψη κάδων καθαριότητας στην κοινότητα Πάσσου του Δήμου Αρριανών.

 

Η κ. Παντελάκη χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την κατάσταση που αντίκρυσε. «Είναι ντροπή να υπάρχει ένα δημοτικό ιατρείο και να το έχουν κλειστό. Ο δήμος έχει πάρει τα κλειδιά και τα κρατάει για σουβενίρ και δεν έχει πού να συνεδριάσει το κοινοτικό συμβούλιο. Το αίτημα των κατοίκων είναι απολύτως δικαιολογημένο, πρέπει άμεσα να λειτουργήσει το δημοτικό ιατρείο και να υπάρχει γιατρός» υπογράμμισε η κ. Παντελάκη και συνέχισε «είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπιστούν και τα ζητήματα καθαριότητας με τους κάδους, διότι αυτό είναι ντροπή, δε χρειάζεται να γίνει επανάσταση για να πάνε ορισμένους κάδους». Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η ίδια τα εν λόγω προβλήματα δεν εμφανίζονται μόνο στην κοινότητα Πάσσου αλλά και σε άλλους οικισμού του δήμου με την κ. Παντελάκη να κάνει λόγο για 48 οικισμούς του δήμου Αρριανών που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. «Ο κόσμος πρέπει να έχει ίση μεταχείριση. Είναι φορολογούμενοι πολίτες και όχι πολίτες δεύτερης κατηγορίας ανέφερε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ απευθύνοντας κάλεσμα στη δημοτική αρχή Αρριανών να κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει άμεσα τα ζητήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.