Συναυλια εγχορδων απο τους «Cello Ensemble» και «Spira Minore»

Όχι ένα αλλά δύο μαθητικά μουσικά σύνολα της βορείου Ελλάδας ανέβηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής ενώνοντας τις δυνάμεις τους με στόχο τη δημιουργία μιας εξαίσιας μουσικής πανδαισίας, που υπενθύμισε στους παρευρισκομένους την αξία της κλασικής μουσικής.

 

Ο λόγος για τους “Cello Ensemble” και “Spira Minore”, που αποτελούνται από σπουδαστές κλασικής μουσικής, από τεσσάρων ετών και πάνω, οι οποίοι συνέπραξαν μουσικά στην σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ αποδεικνύοντας περίτρανα την αγάπη τους για τη μουσική και την ισότιμη και υπεύθυνη συνύπαρξη σε ένα σύνολο με κοινό στόχο τη γόνιμη σύμπραξή τους και την πραγμάτωση μιας παιδαγωγικής ορχηστρικής εμπειρίας.

 

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης, Κ.Δ.Α.Π και του Ωδείου Δημοτικής Ενότητας Αγίου Παύλου Δήμου Νεάπολης Συκέων, του Ωδείου Φίλιππος Νάκας (παράρτημα Θεσσαλονίκης) και της Σύγχρονης Μουσικής Σχολής «Θράκης» για περισσότερες από δύο ώρες ταξίδεψαν τους παρευρισκομένους μέσα από παραδοσιακές ουγγρικές, φιλανδικές, νορβηγικές και δάνικες μελωδίες και κομμάτια των Βιβάλντι, Rossa, Kuusisto και Szilvay.

 

«Πρόσωπα της γυναίκας στη διαχρονία» από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

 

Το επόμενο ραντεβού για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής δίδεται στις 5 Μαρτίου όπου στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων και σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ροδόπης, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Πρόσωπα της γυναίκας στη διαχρονία». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015 στις 19.00΄, στην αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και το πρόγραμμα της εκδήλωσης αναλυτικά περιλαμβάνει:

 

1. «Γυναίκες της τελετουργίας. Μια μεταμοντέρνα προσέγγιση της γυναικείας παρουσίας στην Αρχαιότητα»-Σμαρώ Νικολαΐδου, Λέκτορας Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.

2. «Η γυναίκα στην αρχαία Ρώμη. Ανθολόγηση κειμένων»- Άρτεμις Αρχοντογεώργη, Φιλόλογος

3. «Η γυναίκα στη Λογοτεχνία: Μάτση Χατζηλαζάρου, η πορεία για τη διαμόρφωση της ποιητικής της”-Ανδρέας Λούνης, Φιλόλογος

Ποίηση της Μάτσης Χατζηλαζάρου διαβάζει η ηθοποιός Μυρσίνη Λαντζουράκη

4. Προβολή παρουσίασης με θέμα «Η Γυναίκα στην Ιστορία της Τέχνης» (επιμέλεια Ιωάννης Σιγούρος, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Π.Ε. Ροδόπης)

 

Γνωρίστε τους “Cello Ensemble” …

 

Το “Cello Ensemble” αποτελείται από μαθητές βιολοντσέλου της Σύγχρονης Μουσικής Σχολής «Θράκες» στην Κομοτηνή και του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης. Τα μέλη του συνόλου είναι παιδιά διαφόρων ηλικιών και μουσικού επιπέδου, που τους ενώνει η αγάπη για το τσέλο και τη μουσική. Βοηθός και συνοδοιπόρος των μαθητών σε αυτό το ταξίδι είναι η καθηγήτριά τους στο τσέλο κ. Δέσποινα Λεωντζάκου.

 

….Και τους“Spira Minore”

 

Το σύνολο εγχόρδων “Spira Minore” υπάρχει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2009. Αποτελείται από σπουδαστές όλων των ηλικιών και αντλεί το ρεπερτόριό του κυρίως από τα έργα των Laszlo Rossa και Geza Szilvay για σύνολο εγχόρδων. Ο ήχος του συνόλου χρωστά τις όποιες αρετές του στο γεγονός ότι η πλειονότητα των μαθητών διδάσκεται την ίδια μέθοδο, έχει τις ίδιες αρχές, αυτές του συστήματος Kodaly και ανήκει στην ίδια σχολή. Κύριος στόχος της “Spira Minore”, αποτελεί η δημιουργία μουσικών που ξέρουν να ακούν καθώς και να συνυπάρχουν στη σκηνή ισότιμα και υπεύθυνα, χωρίς αρχιμουσικό. Ως λογότυπο του συνόλου τα μέλη έχουν επιλέξει τους μουσικούς της Βρέμης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.