Πρωτη συναντηση Σγουριδη με κτηνοτροφους της ΠΑΜ-Θ

Την πρώτη τους συνάντηση, που είχε περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα, είχαν το περασμένο Σάββατο με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κόσμου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, ενημερώθηκε από τους κτηνοτρόφους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κτηνοτροφία, για τις εκκρεμότητες, τα διαχρονικά και τα επίκαιρα προβλήματα, αλλά και τις δοκιμασίες που προκάλεσαν στον κλάδο οι επελάσεις της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού.

 

Ενημερωτικός ο χαρακτήρας της πρώτης συνάντησης

 

Όπως μας μετέφερε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Δράμας, κ. Παναγιώτης Λειβαδίτης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης άκουσε με μεγάλη προσοχή τα ζητήματα που του έθεσαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, αλλά επιφυλάχτηκε να απαντήσει υπεύθυνα για τη στάση και τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, μετά από τον κατανομή των αρμοδιοτήτων σχετικά με τη φυτική και τη ζωική παραγωγή, ανάμεσα στον ίδιο και στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

 

Παναγιώτης Λειβαδίτης «Αλίμονο στους φουκαράδες τους παραγωγούς, που την πλήρωσαν από τον καταρροϊκό»

 

Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να έχει αποσαφηνιστεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, για τις τελευταίες ημέρες της οποίας έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Υφυπουργού με τη διοίκηση της Πανελλήνια Ένωσης Κτηνοτρόφων στην Αθήνα. Ψηλά στην ατζέντα αυτής της συνάντησης θα βρίσκεται το θέμα των βοσκοτόπων, το οποίο αποτέλεσε έναν «γόρδιο δεσμό» τους προηγούμενους μήνες, ενώ ειδικότερα από τους εκπροσώπους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βαρύτητα θα δοθεί στον καθορισμό και τη χορήγηση των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τη νόσο του καταρροϊκού πυρετού. Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδίτη, οι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό όχι μόνο δεν έχουν δοθεί στους κτηνοτρόφους, αλλά ούτε καν έχει καθοριστεί το ύψος τους. «Έχουν αφανιστεί πολλές χιλιάδες πρόβατα, με επιπτώσεις και στην παραγωγή», σχολίασε, «αλλά αλίμονο στους φουκαράδες τους παραγωγούς, που την πλήρωσαν».

 

Μέσω προγραμμάτων η αποζημίωση γεωργών και κτηνοτρόφων του Έβρου

 

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε σύσκεψη που συγκάλεσε τη Δευτέρα ο Υφυπουργός, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Δ. Μελά, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, συζητήθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων, που προκλήθηκαν στη φυτική και στη ζωική παραγωγή σε περιοχές, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, όπως στους νομούς Έβρου, Άρτας κ.α., και η αποζημίωση το ταχύτερο δυνατόν των αγροτών και των κτηνοτρόφων των αντίστοιχων περιφερειακών ενοτήτων.

 

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να επιδιωχθεί η εξασφάλιση χρημάτων από το ΠΑΑ, για τις ενισχύσεις των γεωργών και των κτηνοτρόφων που επλήγησαν «με σκοπό να ανασυστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και να παραμείνουν στις αγροτικές περιοχές της χώρας ζώντας αξιοπρεπώς και συνεχίζοντας την οικονομική τους δραστηριότητα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.