100 δοσεις για ολους τους οφειλετες προβλεπει το πρωτο νομοσχεδιο της νεας κυβερνησης

Ακόμη και «κούρεμα» του χρέους στο μισό εφόσον εξοφληθεί εφάπαξ ή τμηματικά με ελάχιστη πρώτη δόση τα 200 ευρώ προβλέπει, μεταξύ άλλων, η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο σε 100 δόσεις που εντάσσεται στο πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης και παρουσίασαν χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

 

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για χρέη προς το Δημόσιο

 

Πιο συγκεκριμένα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ως 31.12.2013 δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης κατά 50% σε όλο το ποσό της οφειλής εξαιρουμένων οφειλών που αφορούν ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατούμενους φόρους, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, εφόσον το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις με μίνιμουμ πρώτη δόση τα 200 ευρώ που είναι το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης που προβλέπει η ρύθμιση.

 

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 31.12.2014 όλοι οι οφειλέτες θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Στις περιπτώσεις που τα χρέη οφείλονται σε πολλές ΔΟΥ το ελάχιστο ποσό είναι 10 ευρώ ενώ αν είναι συγκεντρωμένα σε μία ΔΟΥ το ελάχιστο ποσό είναι 20 ευρώ. Για τους οφειλέτες αυτούς παραμένει σε ισχύ η πρόβλεψη της προηγούμενης ρύθμισης για διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων αν καταβάλουν το χρέος εφάπαξ. Για την εξόφλησή του σε 2 έως 5 δόσεις θα προβλέπεται διαγραφή του 90% των προσαυξήσεων. Μετά τις 5 δόσεις και ανά 10 δόσεις θα υπάρχει κλιμάκωση του ποσοστού της διαγραφής που θα καταλήγει στο 30%.

 

«Καλούμε όλους τους οφειλέτες να μπουν στη ρύθμιση με μια μικρή δόση», δήλωσε η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία τόνισε ότι στόχος είναι η άμεση ανακούφιση των περισσότερων από τους 3,5 εκατ. οφειλέτες και η αύξηση των δημοσίων εσόδων και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ρύθμιση. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε, η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα χρέη ως 31.12.2014 δεν θα προβλέπει ανώτατο ποσό οφειλής που στην προηγούμενη ρύθμιση ήταν 1 εκατομμύριο ευρώ ενώ καταργείται επίσης το όριο οφειλής των 15.000 ευρώ κάτω από το οποίο μπορούσε ο οφειλέτης (στην προηγούμενη ρύθμιση) να πάρει το σύνολο των 100 δόσεων.

 

Επίσης με το νέο νομοσχέδιο:

• καταργείται το αυτόφωρο για χρέη έως 5.000 ευρώ που αφορά 3.640.000 φυσικά πρόσωπα. Παραμένει για 30.000 φυσικά πρόσωπα και 17.000 νομικά πρόσωπα που έχουν υψηλότερες οφειλές.

• Τα χρέη ως 5.000 ευρώ εντάσσονται άτοκα, χρέη πάνω από 5.000 ευρώ εντάσσονται με επιτόκιο 3%.

• Για καθυστέρηση πληρωμής τριών δόσεων θα υπάρχει προσαύξηση επιτοκίου 0,25%.

• Καταργείται η προϋπόθεση της προηγούμενης ρύθμισης να πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι φορολογικές δηλώσεις για την ένταξη σε αυτήν.

• Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει στο τέλος Απριλίου για όσους θέλουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό του χρέους ενώ για τις 100 δόσεις λήγει στο τέλος Μαΐου.

 

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

 

Έως και 100 δόσεις, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών στα Ταμεία. «Με στόχο την ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, οι βελτιώσεις που έγιναν με τη νέα ρύθμιση είναι οι εξής:

• Έως 100 δόσεις μπορούν να πληρώσουν όλοι οι οφειλέτες ανεξάρτητα από το ύψος των χρεών. Στην προηγούμενη ρύθμιση οι 100 δόσεις ίσχυαν μόνο για χρέη έως 15.000 ευρώ

• Ορίζεται ευνοϊκότερο επιτόκιο ως εξής: 0% για χρέη έως 5.000 ευρώ και 3% για μεγαλύτερες οφειλές, αντί για 4,56% ετησίως που ίσχυε στην παλαιά ρύθμιση

• Προβλέπεται μεγαλύτερη έκπτωση στα πρόσθετα τέλη. Συγκεκριμένα, παραμένει η μείωση 100% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής, γίνεται 70% στην περίπτωση επιλογής 50 δόσεων (ίσχυε έκπτωση 60% για 48 δόσεις), και έκπτωση 50% στις 100 δόσεις από 20% που ίσχυε με την προηγούμενη ρύθμιση.

• Δίνεται η δυνατότητα απώλειας μίας δόσης ανά δωδεκάμηνο χωρίς πρόστιμα και χωρίς να βγαίνει εκτός ρύθμισης ο οφειλέτης

• Στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την 1η Φεβρουαρίου 2015 (η παλαιά αφορούσε ληξιπρόθεσμα έως την 1η/10/2014)

Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία αναγκαία προϋπόθεση για υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή τρεχουσών εισφορών από 1η Φεβρουαρίου και μετά. Για τα ταμεία επίσης υπάρχει ειδική διάταξη για οφειλές Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και ΟΤΑ, τα οποία θα μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως και 150 δόσεις με μείωση προσαυξήσεων έως 50%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί το αίτημά τους από το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ.

 

Τέλος προβλέπεται, για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα είχαν μηδενικό εισόδημα το 2014 (δεν συμπεριλαμβάνεται το επίδομα ανεργίας και πρόνοιας), η αναστολή κάθε εισπρακτικού μέτρου για 12 μήνες και εν συνεχεία η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.